Si cu banii luati, si cu parcarea ocupata

10 august, 2007

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Posesorii de parcari de resedinta platesc taxe anuale la primarie, dar nimeni nu le garanteaza locurile din fata blocurilor.
 
Cine-i cel mai tare din parcare?” e o intrebare pe care si-o pun multi bucuresteni care platesc anual taxe la primariile de sector pentru inchirierea unui spatiu ingust in fata blocului.

Din cauza numarului insuficient de locuri de parcare amenajate de administratia locala, dar si pentru ca nicio autoritate nu se baga in transarea litigiilor de cartier dintre soferi, lupta pentru locul de parcare din fata blocului se duce zilnic in Bucuresti, fie ca ai sau nu patalama de la primarie. Ba, in unele locuri, chiar politia comunitara ii sfatuieste pe oameni sa le taie cauciucurile celor care le incalca dreptul la parcare.

O singura exceptie se arata, teoretic, in favoarea posesorilor de parcari. In sectorul 3, unde primaria a instituit serviciul de ridicare a masinilor parcate ilegal, exista posibilitatea sa suni la telefonul scurt al primariei sau la Politia Comunitara si, daca esti norocos, ti se face dreptate.

Metroul e de vina

Ilie Leonte nu prea a avut noroc, dar inca nu renunta. Inginerul sta de-o viata in Salajan, pe Bulevardul Camil Ressu, nr. 53, iar de sapte ani, de cand fiul lui si-a luat masina, duce o lupta surda cu autoritatile pentru recunoasterea dreptului de a uza non-stop de locul de parcare pe care-l plateste.

Problema lui Leonte este intalnita in toate sectoarele unde exista guri de metrou sau institutii cu flux mare de vizitatori, dar fara locuri de parcare.

„Soferii vin, isi lasa masinile in parcarea noastra de la bloc, pentru ca le este lene sa caute o parcare publica dintre atatea facute in spic pe bulevard, apoi iau metroul si isi vad de treaba. Uneori, masinile lor ne blocheaza locurile pe care noi le platim si cate doua zile”, explica situatia Ilie Leonte, reprezentantul a cel putin opt vecini care se confrunta cu aceasta problema.

Nebunul din parcare

Pentru confortul posesorului de parcare de resedinta, Primaria Sectorului 3 a creat serviciul de ridicari de masini, concesionat firmei Rosal. Teoretic, orice sofer care vine seara acasa si-si gaseste locul de parcare ocupat poate suna la 9854, de unde este sesizata Politia Comunitara, care vine cu firma de ridicari si-ti face dreptate.

„Nu o data am sunat la acest numar. Am mers si in audienta la Politia Comunitara. Degeaba, mi se raspunde ca nu e de competenta lor, ci a Politiei Rutiere. Iar Politia Rutiera imi spune ca se ocupa numai de marile bulevarde, nu si de parcarile de resedinta. M-am saturat de cate reclamatii am facut. Vecinii imi zic „nebunul din parcare” pentru ca nu ma las, vreau sa rezolv aceasta problema”, spune Leonte cu umor amar.

Politia nu recunoaste nimic

Desi Leonte are si raspunsuri scrise de la primarie, care-i sustin declaratiile, reprezentantul Politiei Comunitare Sector 3 nu recunoaste.
„Chiar la domnul Leonte am intervenit in cateva randuri si am ridicat masina care-i ocupa locul. Dar inteleg ca nu s-a rezolvat. Vom face o campanie sustinuta ca sa-i descurajam pe soferii care parcheaza acolo. La metrou este intr-adevar o problema. Dar sub nicio forma nu s-a intamplat sa refuzam vreodata vreo reclamatie de la cetateni”, asigura directorul executiv al Politiei Comunitare, Ion Stanescu.
temporar. Ilie Leonte era ieri „cel mai tare din parcare”, pentru ca isi gasise locul neocupat
AMENZI

Recuperarea masinii ridicate costa mult

Daca ati gasit in parbriz o hartie care va anunta ca ati ocupat abuziv o parcare pentru care nu detineti autorizatie in sectorul 3 sa stiti ca, teoretic, sunteti in pericol sa vi se ridice masina, conform Hotararii Consiliului Local sector 3, nr. 119/2006.

Dar daca ati gasit hartia in parbriz inseamna ca ati scapat de data asta si este bine sa nu mai parcati acolo. Tarifele percepute pentru recuperarea autoturismelor pe care nu le mai gasiti unde le-ati lasat sunt piperate: 200 de lei ridicarea, 200 de lei transportul la depozitul de masini al firmei Rosal si 300 de lei/zi pentru fiecare zi scursa pana la recuperarea masinii.
PRETURI

Locul de parcare, taxat in functie de zona

Parcarile de resedinta sunt inchiriate de la Administratiile Domeniului Public din fiecare sector si sunt taxate anual cu sume variabile, in functie de zona in care se afla. Conform hotararilor locale in vigoare, dar si contractelor incheiate intre cetateni si primarie, parcarea de resedinta poate fi folosita non-stop de platitor, desi exista voci care incearca sa acrediteze ideea ca, intre 8.00 si 20.00, parcarea ar putea fi folosita si de altcineva, posesorul fiind la serviciu.
Zona I.............. 76,6 lei/an
Zona II ..............58,4 lei/an
Zona III ............47,4 lei/an
Zona IV ...........36,5 lei/an
 
Sursa: Evenimentul zilei

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Iti doresti ca obiectul de design de care te-ai indragostit sa dureze cat mai mult? Iti doresti ca obiectul de design de care te-ai indragostit sa dureze cat mai mult?
Doar 60% din localitatile din Romania sunt alimentate cu gaze naturale Doar 60% din localitatile din Romania sunt alimentate cu gaze naturale
Batrani lasati pe drumuri de functionari publici corupti Batrani lasati pe drumuri de functionari publici corupti
Ratele la unele credite in euro cresc cu 10 la suta Ratele la unele credite in euro cresc cu 10 la suta
Efectul Prima Casa: Proprietarii apartamentelor cu doua camere nu mai negociaza preturile - 07 Iulie 2009 Efectul Prima Casa: Proprietarii apartamentelor cu doua camere nu mai negociaza preturile - 07 Iulie 2009
Dezvoltator in insolventa ofer reducere de 5% pentru apartamente de aproape 200.000 euro - 12 Februarie 2009 Dezvoltator in insolventa ofer reducere de 5% pentru apartamente de aproape 200.000 euro - 12 Februarie 2009

Vezi mai multe articole