Blocajul resimtit de la inceputul anului pe segmentul apartamentelor vechi influenteaza si piata chiriilor. O buna parte dintre cei care nu au reusit sa vanda si-au scos proprietatile la inchiriat.
Ca urmare, fata de luna iunie a anului trecut, ofertele de apartamente inchiriabile sunt cu 35%-45% mai multe. Cererea pare sa fi atins un punct de echilibru cu oferta. In acest context, in ultimele sase luni, nivelul chiriilor a inregistrat cresteri limitate, de sub 5%.
Si pentru perioada urmatoare, previziunile specialistilor se mentin rezervate. Desi admit posibilitatea unor majorari in toamna, acestia estimeaza ca diferentele vor fi nesemnificative.
Oferta crescuta din piata va mentine chiriile la un nivel relativ constant. De altfel, apreciaza analistii, sumele pretinse de proprietari au atins deja „pragul de suportabilitate" a populatiei.
Atat timp cat numarul apartamentelor destinate inchirierii va ramane unul ridicat, specialistii spun ca nivelul chiriilor se va mentine relativ constant
Multi dintre cei care nu au reusit sa-si vanda locuintele s-au reorientat spre inchiriere. Tarifele nu au mai inregistrat insa majorari spectaculoase.
Este clar ca, de la inceputul anului, vanzarea de apartamente vechi si-a pierdut efervescenta din anii trecuti. Scaderea drastica a numarului de tranzactii si reducerea preturilor de vanzare a determinat multi proprietari de apartamente vechi sa le scoata la inchiriere.
Ca urmare, oferta pe acest segment a crescut semnificativ. Potrivit unei monitorizari a site-ului AnunturiParticulari.ro, in perioada iunie 2007-iunie 2008, realizata de Agentie.net, fata de iunie 2007, in iunie 2008 au fost scoase la inchiriere cu aproape 45% mai multe apartamente de doua camere si cu aproximativ 35% mai multe apartamente de trei camere. Pentru garsoniere, cresterea numarului de oferte a fost de 33%.
Cresteri de 5% de la inceputul anului
O urmare directa a cresterii numarului de oferte a fost incetinirea - si chiar stagnarea pentru anumite proprietati - a ritmului de crestere a chiriilor. Marian Paduraru, sales Manager Europroperty, recunoaste ca, intr-adevar, pe acest segment nu s-au mai inregistrat cresteri semnificative anul acesta.
Nici macar in centrul si nordul Capitalei, zonele cel mai bine cotate pe piata imobiliara bucuresteana, nu au mai avut loc aceleasi majorari spectaculoase din anii trecuti. Raportul citat arata ca, pe tot parcursul anului 2008 se observa o crestere de sub 5%. In acelasi timp, Razvan Petrisor, general manager Artimob, indica o „crestere usoara", cu un procent mediu de 5% si maxim de 10% in ultimele sase luni.
Acesta precizeaza insa ca aceste modificari de preturi au avut loc numai pe segmentul garsonierelor si apartamentelor de doua camere, care sunt cele mai cautate tipuri de proprietati.
Pentru locuintele de trei si patru camere, tarifele au ramas practic aceleasi, noteaza Petrisor. Silvia Valceanu, general manager Agentie.net, explica tendinta generala de stabilizare a chiriilor prin faptul ca, in momentul de fata, cererea se afla intr-un relativ echilibru cu oferta.
Sursa: Adevarul
Comentarii
Nu exista comentarii.