Singura constanta a preturilor la terenuri in Bucuresti: crestere

14 iunie, 2007

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Preturile terenurilor din Bucuresti, dar si din imprejurimi, vor continua sa creasca si in acest an, fie ca este vorba de o crestere de maxim 10-15%, cum apreciaza Eurisko referitor la terenurile din nord, sau de 100% in zonele mai putin dezvoltate, cum estimeaza reprezentantii Colliers.
 
Valorile de tranzactionare ale terenurilor din Bucuresti vor cunoaste si in acest an o apreciere semnificativa, in medie de 20-40%, apreciaza firmele de consultanta imobiliara. Companiile de profil vad un avans mai important, chiar de 100%, pentru terenurile din zone considerate mai putin atractive pana de curand, in timp ce preturile terenurilor din centrul sau nordul Bucurestiului, intrate de mai mult timp in atentia dezvoltatorilor, se vor aprecia cu maxim 10-15%.

Printre zonele considerate pana de curand neatractive dar care au in prezent un potential ridicat de apreciere se regasesc zonele din centru-est, precum Gara Obor si Salajan, sau partea de sud a Bucurestiului, in cartiere precum Rahova sau chiar Ferentari.
 
 
"Estimam o crestere cu maximum 10-15% pentru zona de nord si centru. Pentru sud si est se asteapta o crestere mai pronuntata. Preturile terenurilor, inca scazute in ultimele doua zone, vor putea atrage interesul cumparatorilor intr-o mai mare masura fata de anii precedenti", se arata intr-un studiu al companiei de consultanta imobiliara Eurisko.

Preturile vor fi alimentate de cererea ridicata a dezvoltatorilor, interesati in special de proiecte rezidentiale si comerciale, dar si pentru centre de afaceri sau parcuri industriale.

Un alt factor care va sustine cresterea preturilor in zonele de la marginea Bucurestiului sunt proiectele de infrastructura, care au influentat piata inca de la dezvaluirea intentiilor autoritatilor.

"Toate lucrarile de infrastructura au ca efect cresterea preturilor si impun o presiune asupra ofertei efective. Autostrada Bucuresti-Brasov, anuntata a incepe din Strada Petricani, din care primul tronson Bucuresti-Ploiesti se asteapta a se finaliza in 2009 este cel mai recent exemplu", apreciaza reprezentantii Eurisko.

Totodata, in diferite stadii de evolutie sunt si alte proiecte de infrastructura, care pot fi luate in calcul la evaluarea terenurilor din imprejurimile Bucurestiului.

"Alte proiecte de infrastructura care, chiar daca sunt in faza de plan, pot sa influenteze preturile solicitate sunt Coridorul IV Pan-european - pe teritoriul Romaniei va lega Constanta de Nadlac, prin Bucuresti si cel de-al doilea inel de centura al Capitalei", adauga consultantii Eurisko.

Evolutia preturilor din acest an va continua tendinta de domolire inceputa anul trecut, dupa o perioada de cativa ani in care salturile erau aproape duble in fiecare an.

La sfarsitul anului 2006 estimarile Colliers aratau o crestere medie a preturilor cu 30-40% fata de inceputul anului, cu variatii de la o zona la alta.

Prima parte a acestui an a readus in atentia pietei imobiliare o serie de tranzactii cu terenuri aflate sub foste fabrici care au facut obiectul unor tranzactii record pe piata terenurilor din Capitala.

Cel mai activ vanzator de terenuri in acest inceput de an a fost fondul american de investitii New Century Holding (NCH), care a cedat trei terenuri in tranzactii totale cu o valoare de aproximativ 90 de milioane de euro.

Cea mai mare tranzactie din portofoliul NCH a fost realizata de fondul Broadhurst, administrat de acelasi investitor american, care a vandut pentru 42 de milioane de euro fosta fabrica Tricodava, situata in cartierul Drumul Taberei din Bucuresti.

Terenul are o suprafata de 54.000 de metri patrati, ceea ce inseamna un pret de aproape 800 euro/metrul patrat platit de compania Gran Via, care ar urma sa construiasca un ansamblu rezidential format din 2.100 de apartamente, in urma unei investitii totale de 185 de milioane de euro.

O alta tranzactie realizata pe companiile din administrarea NCH a fost vanzarea pentru 30,6 milioane de euro catre compania IUE Leader a unui teren de 4,3 hectare in zona Lujerului. Pretul pe metrul patrat in cazul acestei tranzactii a fost de 711 euro/metrul patrat.

Pe de alta parte, cea mai mare tranzactie din Bucuresti a fost realizata in Titan, unde o companie irlandeza a platit 53 de milioane de euro pentru un teren al fostei baze sportive Spartac, pe care intentioneaza sa dezvolte un mall si aproximativ 1.000 de apartamente.

Pretul pe metrul patrat al tranzactiei a fost de 638 de euro, tinand cont ca terenul are o suprafata de 83.000 de metri patrati.

"Pentru tranzactiile mari, de peste sase hectare, pretul mediu s-a situat in jurul valorii de 400-500 euro/metrul patrat", se arata in cea mai recenta analiza de piata realizata de Colliers, referitor la tranzactiile din 2006.

In 2006 au fost inregistrate si cateva tranzactii cu terenuri cu valori de 20-30 de milioane de euro. Suprafata totala de teren tranzactionata in Bucuresti in 2006, daca sunt luate in considerare doar tranzactiile de peste 10.000 de metri patrati, se situeaza la circa 500.000 de metri patrati. Aceasta suprafata include doar terenurile din interiorul zonei construite a orasului, achizitionate pentru dezvoltare imediata.

Cea mai mare parte din suprafata tranzactionata anul trecut a fost achizitionata de dezvoltatorii de ansambluri rezidentiale din Israel si Spania. Cele mai scumpe terenuri sunt cele destinate dezvoltarilor rezidentiale si de birouri, in zona de nord si centrala, putand ajunge pana la 3.000 de euro pe metrul patrat.
 
Tranzactia zilei: 78.000 euro doua camere in Baba Novac
 
Un apartament de doua camere in zona Baba Novac a fost vandut ieri la pretul de 78.000 de euro, potrivit reprezentantilor site-ului magazinuldecase.ro. Apartamentul este semidecomandat si are o suprafata de aproape 60 de metri patrati, fiind situat la etajul patru al unui bloc de zece niveluri. Cladirea din care face parte apartamentul a fost construita in 1975. Pretul unui apartament de trei camere in aceeasi zona variaza intre 90.000 si 130.000 de euro, astfel ca pretul mediu pe metru patrat ar fi in jur de 1.400 de euro, potrivit informatiilor furnizate pe anuntul.ro.
 
Sursa: Ziarul financiar
 

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Apartamentele vechi s-au intors la preturile de acum un an Apartamentele vechi s-au intors la preturile de acum un an
Angajari masive si salarii mai mari in constructii Angajari masive si salarii mai mari in constructii
Criza a bagat la apa o parte din apartamente. Cum ramane cu restul? Criza a bagat la apa o parte din apartamente. Cum ramane cu restul?
Doar un milion de locuinte la bloc rezista la un cutremur puternic Doar un milion de locuinte la bloc rezista la un cutremur puternic
bilete bilete
Criza imobiliara - zvon sau realitate? Criza imobiliara - zvon sau realitate?

Vezi mai multe articole