on

Sisteme de iluminat - noutati si trenduri 2020

14 februarie, 2020

comenteaza trimite unui prieten printeaza

O casa nu are nevoie doar de corpuri de iluminat, ci de o atmosfera placuta, calda, care sa transforme casa in acasa. Lumina nu ne ajuta doar sa vedem lucrurile din jurul nostru, lumina ne afecteaza starea de spirit si modul in care ne simtim, atat fizic cat si psihic. Datorita dezvoltarii tehnologiei cat si a aglomerarii volumelor arhitecturale, au aparut spatii unde lumina naturala nu reuseste sa patrunda suficient, sau am inceput sa avem activitati prelungite ce necesita un plus de lumina pentru un timp mai lung. Acesti factori au dus la simularea luminii naturale, prin crearea solutiilor de iluminat artificial, cu ajutorul tehnologiei din ce in ce mai complexe si avansata, ce ajunge sa completeze, ba chiar sa inlocuiasca lumina naturala.

Lumina corecta este cea care ajuta la desfasurarea activitatii in mod natural, amplasata in zonele corecte, la intensitatea corecta, prin intermediul unui corp de iluminat adecvat tipului de lumina. Astazi, solutia de iluminat cu un corp suspendat, cu un bec E27, in mijlocul camerei, nu mai este suficienta. In ultima vreme arhitectii pun din ce in ce mai mult accent pe un iluminat corect atat natural cat si artificial, acest lucru duce la colaborarea cu specialisti in iluminat/lighting designers, pentru a obtine controlul cat mai precis al luminii si implicit atmosfera necesara in cadrul proiectelor de arhitectura.

 

De ce ne este greu sa alegem solutiile corecte de iluminat?

 

De cele mai multe ori nu stim care este tipul necesar de lumina in functie de tipul de spatiu sau nu stim care sunt cele mai bune solutii in ceea ce priveste corpurile de iluminat raportate la tipul incaperii.

 

Cum putem structura “universul iluminatului interior”, astfel incat sa alegem ceea ce ni se potriveste?

 

Lumina se alege in principal in functie de destinatia camerei:

- Bai: iluminat general & lumini dedicate pentru barbierit sau makeup;

In spatiile cu umezeala, aburi sau chiar apa este indicat sa alegem corpuri de iluminat cu un nivel mai mare de protectie, pentru a evita accidente. De asemenea este foarte importanta zona de oglinda, nivelul de lumina, alegerea si amplasarea corpurilor de iluminat in asa fel incat sa avem lumina potrivita pentru a obtine un barbierit egal si corect, sau un machiaj bine definit.

- Birouri: Iluminat general si lumina dedicata pentru studiu;

In camera de studiu, lumina principala trebuie sa fie in zona biroului. Corpul ales trebuie sa nu creeze reflexii neplacute in monitor, in cazul in care lucram la calculator. Aceste reflexii pot fi usor ignorate de om, nerealizand ce anume se intampla, insa acesta va incheia perioada de studiu cu o mare durere de cap, nestiind de ce anume.

- Bucatarie: Iluminat general pentru relaxare si luat masa cat si lumini dedicate pentru gatit;

In aceasta incapere au loc mai multe activitati, iar fiecare actiune are nevoie de altfel de lumina. Blatul de lucru, locul unde taiem legumele sau preparam mancarea trebuie sa fie foarte bine luminat, pentru a evita accidentele. Locul de luat masa insa, necesita o lumina placuta, care sa induca un nivel de relaxare.

- Camera de zi: Iluminat pentru accente (iluminat de perete combinat cu tablouri sau oglinzi), iluminat integrat (in rafturile bibliotecii etc), iluminat decorativ sau adecvat pentru citit (veioze de masa, lampadare etc).

Acest spatiu este de asemenea unul multifunctional, fiind locul unde se desfasoara activitati multiple si diferite, de la a viziona filmul preferat, unde o lumina indirecta si redusa poate crea atmosfera ideala si relaxanta, la a crea un cadru dinamic pentru o serata cu prietenii.

Solutia de iluminat trebuie conturata tinand cont de activitatea desfasurata, dar si de abordarea amenajarii interioare. Lumina functionala este imbinata cu cea decorativa, sau de accent pentru zonele si finisajele ce trebuie puse in evidenta, elemente reprezentative ale spatiului. Scenariile de lumina reprezinta un plus de confort, acestea permit transformarea spatiului in mai multe feluri, fiecare fiind corespunzator unei activitati anume, oferind flexibilitate utilizatorului.

 

Tipuri de lampi – referinte:

 

- iluminat general – folosit pentru o lumina dispersata cu o acoperire intre 90° si 300°;

- iluminat dedicat – lumini speciale pentru anumite tipuri de activitati cu dispersie intre 40° si 130°;

- iluminare de accent (concentrata) – pentru a crea ambianta – dispersie intre 30° si 200°

 

Despre Kelvin (unitate de masura pentru temperatura) si temperatura de culoare:

- alb cald (2700k/3000k) – potrivita pentru relaxare;

- alb neutru (4000k) – lumina potrivita pentru lucru;

 

Iluminat cu putina arta, amestecata

 

Atunci cand vorbim de lumina nu trebuie sa ignoram niciuna din componentele sale, caci alegerea luminii artificiale este la fel de importanta ca si orientarea casei fata de soare. Spre exemplu, orientarea catre sud ofera o insorire uniforma pe parcursul intregii zile, orientarea spre est ne ajuta sa profitam de lumina de dimineata, iar cea vest, de lumina de dupa-amiaza. Dar oricata lumina am avea in incapere pe parcursul zilei, aceasta nu este suficienta pentru a satisface nevoile functionale si estetice pe timp de zi, dar mai ales pe timp de noapte.

Lumina artificiala este o completare si o prelungire a luminii naturale. Exista trei tipuri importante de lumina artificiala pe care le vom cauta pentru obtinerea unui mediu armonios si sanatos pentru locuitorii cladirii, fie spatiu de locuit sau spatiu pentru desfasurarea activitatii: lumina generala (uniform distribuita), lumina locala (folosita pentru activitati specific, precum cititul) si lumina decorativa (care scoate in evidenta anumite detalii sau zone ale camerei).

Pe timpul zilei este important sa “utilizam” cat mai mult posibil lumina naturala, lucru care nu este insa posibil si pe timpul noptii. Lumina artificiala se poate asigura cu corpuri de iluminat alese in functie de destinatia incaperii, dimensiunea si stilul de amenajare a acesteia, dar si in functie de puterea acesteia, cat si felul in care proiecteaza lumina.

Marea majoritate a sistemelor de iluminat de la noi nu sunt gandite de specialisti in cazul resedintelor. Iar in multe cazuri, clientul spune unde isi doreste sa pozitioneze sursa de iluminat, iar electricianul instaleaza un circuit in zona, ulterior clientul achizitioneaza lampi tinand cont de pretul si aspectul produselor aflate in stoc in acel moment si nu de tipul de lumina oferit sau posibilitatea crearii scenariilor in functie de activitati - fara calcule raportate la sursa de lumina, puterea acesteia, amplasare, fara sa se faca distinctia intre temperatura de culoare a sursei de lumina in functie de destinatia incaperii sau de posibilitatile moderne de control – intensitate reglabila de la 0 la 100%, culoare sau temperatura culorii. Majoritatea clientilor cer cel mult un variator de intensitate sau se multumesc cu doua circuite care sa aprinda alternativ surse de intensitati diferite, amplasate neuniform in corpuri de iluminat cu mai multe brate. Aceasta abordare este invechita si deloc in ton cu tehnologia sau impactul luminii asupra ritmului nostru biologic.

Pentru a beneficia de o lumina artificiala de calitate pentru spatiul de locuit, birou sau atelier este foarte important sa ne documentam, fie cercetand pe cont propriu, fie in mediul online, fie cautand informatii in magazinele de specialitate, fie apeland la un specialist in iluminat, cu experienta care poate face legatura intre arta si solutiile tehnice adecvate pentru a o realiza.

Studiile arata ca lumea moderna petrece foarte mult timp in locuri inchise, sau desfasoara activitati prelungite, dupa ce se intuneca afara, in birou sau in locuinte, iar un spatiu luminat incorect, in timp, isi poate pune amprenta inclusiv asupra starii de sanatate si chiar asupra psihicului nostru. Tulburarea afectiva sezoniera (SAD - Sesonal Affective Disorder) este tratata in mai multe lucrari de specialitate, iar principalele cauze ale aparitiei sunt scurtarea zilelor pe timpul iernii si lipsa luminii solare. Cercetarile specialistilor au aratat ca terapia cu lumina (fototerapia) este eficienta in tratarea depresiei sezoniere.

Bioritmul nostru se regleaza in functie de lumina naturala. Lumina influenteaza secretia hormonului melatonina, ce induce starea de somnolenta, ajutand la relaxare si odihna, de aceea este foarte importanta alegerea luminii potrivite in functie de spatiu si activitatea desfasurata, de la somn (in dormitor) la studiu (in birou). Acest echilibru bioritmic, are impact asupra starii noastre atat pe plan fizic cat si psihic, de exemplu lipsa de odihna duce la scaderea imunitatii, dar si la acutizariea starilor de depresie.

Vestea buna este ca avem la dispozitie si solutii specializate, care pot imita foarte realistic lumina naturala in incaperile care nu au pereti exteriori. Corpurile de iluminat ce isi schimba temperatura de culoare, pot simula lumina calda de dimineata – pentru a introduce organismul treptat in starea activa, la pranz lumina neutra – pentru o stare productiva, revenind iar la lumina calda seara – cand organismul trebuie sa se pregateasca pentru odihna.

Utilizand tehnologiile moderne putem ilumina ferestrele cu surse economice LED care pot reda prin intermediul intensitatii luminoase si a culorii generate, momente specifice ale zilei (rasarit, apus). Mai mult decat atat, acestea pot sa alterneze succesiv la fel ca lumina naturala sau pot fi comandate independent pentru a permite o lumina calda placuta de dupa amiaza in orice moment al zilei, chiar si atunci cand afara este o zi ploioasa de toamna.

Sistemele de control permit la ora actuala si integrarea unor masuri de siguranta care pot actiona atunci cand nu suntem acasa. Astfel, luminile se pot aprinde si stinge simuland prezenta unor persoane in locatie, insa fara a urmari un orar identic care poate trada o automatizare simpla. De asemenea, putem sincroniza conectarea telefonului mobil propriu la reteaua wi-fi cu diferite masuri de modificare a iluminarii pentru momentul in care vom ajunge in locatie. Pe scurt, odata sesizata conectarea in retea a dispozitivului mobil, modulele inteligente pot aprinde automat lumina la intrare si pe hol sau pe aleea de la garaj fara a fi nevoie sa actionam intrerupatoarele.

Integrarea surselor de iluminat intr-un sistem smart de control ne ofera posibilitati nelimitate de programare in vederea reducerii consumului, cresterii securitatii sau crearii scenariilor de iluminat pentru diferite moduri/activitati.

Pe cat de atractive sunt imaginile din cataloagele de prezentare, cu candelabru in baie, sau corpuri suspendate in zone unde ne putem lovi de ele, pe atat este de importanta colaborarea cu un specialist, pentru a evita accidente dar mai mult pentru a obtine adevaratul efect al luminii, atmosfera ideala si benefica in fiecare spatiu arhitectural.

Sunt multe de discutat si foarte multe subiecte de abordat referitoare la acest domeniu vast cu nenumarate posibilitati in prezent, asa ca te asteptam si pe forumul Misiunea Casa.

Articol realizat cu sprijinul RIDA si Arhitect Roxana Mitarca.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Pernele decorative, cum sa le alegi in functie de necesitati Pernele decorative, cum sa le alegi in functie de necesitati
Mobilierul desenat - o arta pe cale de disparitie Mobilierul desenat - o arta pe cale de disparitie
Alegerea bradului de Craciun: artificial, natural taiat sau in ghiveci? Alegerea bradului de Craciun: artificial, natural taiat sau in ghiveci?
Jaluzelele din lemn - potrivite pentru orice interior Jaluzelele din lemn - potrivite pentru orice interior
Istoria unui suflet intr-un covor din casa ta Istoria unui suflet intr-un covor din casa ta
Ceramica de Horezu - intoarcerea catre autentic Ceramica de Horezu - intoarcerea catre autentic

Vezi mai multe articole