on

Sistemele de supraveghere video: componente, instalare, sfaturi

01 septembrie, 2017

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Sistemul de supraveghere video este un complex de dispozitive utilizate pentru monitorizarea casei, a biroului sau a suprafetele comerciale pe care le administram. De la aparitia sistemelor de supraveghere video, evolutia a fost una continua, calitatea imaginilor filmate fiind mereu imbunatatita, controlul camerelor fiind si el din ce in ce mai bun iar flexibilitatea ajungand sa fie una cu adevarat impresionanta.

Dat fiind faptul ca din ce in ce mai multe locuinte au nevoie de camere de supraveghere si de sisteme complete destinate acestei activitati, vom incerca sa oferim, pe scurt, cat mai multe detalii despre acest subiect.

CCTV – Ce inseamna?

Deseori, un sistem de supraveghere video va fi definit drept CCTV. Acest termen este un acronim de la Closed Circuit Television si este, asa cum si sugereaza, o televiziune cu circuit inchis. Practic, functioneaza asemanator cu ideea de televiziune clasica, insa este destinata doar unui public limitat.

CCTV-urile au inceput prin a fi folosite in banci si institutii publice, ca mai apoi sa fie preluate rapid si de mediul privat sau de afacerile foarte mici.

Componentele sistemului de supraveghere video

O buna intelegere a sistemului de supraveghere video este prin descoperirea, pas cu pas, a fiecarei componente pe care acesta o are.

DVR-ul. Digital Video Recorderul este, de fapt, inima unui sistem de supraveghere video. Alegerea DVR-ului are o importanta uriasa pentru calitatea imaginilor filmate, existand mai multe solutii in acest sens. Acestea sunt definite de DVR-urile Full D1, care permit aceeasi calitate, la nivel maxim, pe toate canalele video, Partial D1, cu calitate maxima doar pe anumite canale sau cu Half D1, cu inregistrarea doar la jumatate.
Mai exista si varianta DVR-ului CIF, insa aceasta solutie nu mai este de ceva vreme una fiabila.

HDD-ul. Este cel care decide capacitatea de stocare si in acelasi timp siguranta imaginilor inregistrate.

Camerele de supraveghere. Importanta lor este comparabila cu cea a DVR-ului, deoarece ele sunt cele care preiau imaginile pentru a le transmite catre recorder. Exista mai multe tipuri de camere, in functie de destinatia lor. Cele mai populare sunt camerele de tip bullet si cele de tip dome, insa exista si variante de tip speed dome, care pot fi actionate de la distanta sau camerele de tip box, ce pot fi montate in carcase extrem de rezistente si sunt destinate exteriorului. In functie de necesitati, camerele pot sa fie dotate cu mai multe functii interesante:

  • Pan Tild si Zoom. Este o functie care permite controlul de la distanta, chiar si direct de pe telefonul mobil;
  • Infrarosu. Este o dotare care permite salvarea imaginilor inclusiv pe timp de noapte. Este o solutie excelenta pentru depozite sau pentru diverse alte locatii unde sunt bunuri ce pot fi sustrase.
  • Wireless. Eliminarea firelor poate sa aduca un plus de eficienta si de flexibilitate, iar camerele wireless exact asta fac, transmitand semnalul prin intermediul internetului.
  • Captarea sunetului. Exista si camere care pot sa inregistreze sunetul si chiar sa fie activate de acesta.
  • Senzori de miscare. O alta functie excelenta pe care din ce in ce mai multe camere de supraveghere o au este cea a senzorilor de miscare. Aceasta ajuta la salvarea spatiului de pe HDD si la o eficientizare foarte buna a timpului.

Elemente care pot decide achizitia unui sistem de supraveghere video

Conform specialistilor de la www.comod.ro, exista mai multe elemente care pot eficientiza achizitia unui sistem de supraveghere video si pot decide utilitatea sa. Viitorul posesor al sistemului de supraveghere video trebuie sa:

  • determine cat mai bine zona pe care doreste sa o supravegheze;
  • aleaga cu atentie camerele care pot captura cat mai bine imagini din zona;
  • stabileasca mediul de lucru al camerei. Conteaza zona in care se face supravegherea, temperatura medie de aici, gradul de precipitatii sau daca se supravegheaza in interior sau exterior.
  • stabileasca dotarile de care are nevoie. Numarul de canale ale DVR-ului dotarea cu infrarosu sau cu transmitere de semnal wireless, marimea HDD-ului si o multime de alte astfel de detalii, toate au o importanta extrem de mare.

Mentenanta sistemului de supraveghere video. Ce presupune?

In functie de calitatea initiala a sistemului achizitionat, mentenanta poate sa fie una foarte simpla sau ceva mai complexa. Indiferent de complexitate insa, este bine sa fie facuta de o echipa de profesionisti. O parte dintre pasi pot fi facuti, intr-adevar, in regim propriu, insa exista si o serie de elemente unde este necesara experienta:

  • Verificarea functionalitatii nocturne, ceea ce inseamna o testare cat mai corecta a ledurilor cu infrarosu;
  • Curatarea lentilelor camerelor video. Acest pas poate sa fie facut de catre proprietar si trebuie sa se faca o data la cateva saptamani sau o luna. Daca ninge sau sistemul de supraveghere este instalat intr-o zona cu praf, frecventa trebuie sa fie mult mai mare.
  • Verificarea unghiului de vizibilitate;
  • Verificarea sursei de energie. Trebuie sa se asigure faptul ca energia electrica ajunge la toate piesele sistemului de supraveghere;
  • Verificarea dotarilor, cum ar fi sistemul de detectie a miscarii sau cel de detectie sonora.
  • Verificarea DVR-ului;
  • Verificarea HDD-urilor si a eventualelor erori;
  • Verificarea tuturor cablurilor si a conexiunilor;
  • Curatarea. Fiecare echipament trebuie sa fie curatat cat mai bine, in asa fel incat praful sa nu produca niciun fel de pagube.

Legislatia sistemelor de supraveghere video

Este foarte important faptul ca legislatia supravegherii video este destul de stricta, iar nerespectarea ei se poate concretiza in amenzi usturatoare. Este bine sa se tina cont de o serie de sfaturi extrase din legislatia din Romania:

  • Perimetrul supravegheat video trebuie sa fie semnalizat vizibil;
  • Instalarea acestora nu poate sa fie facuta in spatiul public, decat in cazul in care sunt instalate de catre o firma licentiata de Politie;
  • Camerele video nu trebuie instalate in cabine de dus, toalete sau vestiare;
  • Daca sistemul de supraveghere video joaca si rolul unui sistem de alarma, trebuie sa fie aprobat, de asemenea, de catre Politie, chiar daca este instalat intr-un spatiu privat.

Adauga un comentariu


1 Comentariu

stefan stefan

03 septembrie, 17:57

Nu ar fi rau, ba chiar ar fi util sa acest articol sa se actualizeze pentru a fi conform tehnicii din zilele noastre. Recomandarea mea este ca fiecare dintre cei interesati sa se adreseze unei firme care poate consilia in mod serios si care stabileste solutia tehnica in functie de fiecare locatie in parte.

Alte articole

Routerul Mercusys MR50G este disponibil si in Romania Routerul Mercusys MR50G este disponibil si in Romania
Cum ne ferim de supraincalzire? Cum ne ferim de supraincalzire?
Connectivity Kit - O solutie smart home pentru toate buzunarele Connectivity Kit - O solutie smart home pentru toate buzunarele
Sony Europe anunta noile modele BRAVIA XR 8K LED, 4K OLED si 4K LED cu noul Procesor Cognitiv XR Sony Europe anunta noile modele BRAVIA XR 8K LED, 4K OLED si 4K LED cu noul Procesor Cognitiv XR
AI si blockchain pentru facturi mai mici la energie AI si blockchain pentru facturi mai mici la energie
Componentele unui sistem de supraveghere. Ce trebuie sa ai in vedere cand faci o astfel de achizitie? Componentele unui sistem de supraveghere. Ce trebuie sa ai in vedere cand faci o astfel de achizitie?

Vezi mai multe articole