on

Sistemele de ventilatie cu recuperare de caldura. Centralizate sau descentralizate? Care sunt cele mai potrivite solutii pentru apartamente si case?

14 noiembrie, 2019

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Cererea de sisteme de ventilatie a luat amploare in Romania, evolutia fiind stras legata de cea a pietei constructiilor si a normelor europene impuse in acest domeniu. Legislatia nationala prevede inca din 2011 obligativitatea includerii unei solutii de ventilatie sau climatizare in cladirile nou construite sau care sufera reparatii. De asemenea, cresterea se datoreaza si interesului fata de calitatea aerului din interior, impreuna cu nevoia reducerii consumului de energie in zona rezidentiala.

Initial sistemele de ventilatie cu recuperare de caldura se adresau companiilor, insa, odata cu dezvoltarea constructiilor, cererea pentru astfel de sisteme a devenit tot mai mare pentru apartamente si case.

Desi  sistemele de termoizolare sunt tot mai eficiente, in majoritatea locuintelor apare problema lipsei de ventilatie care poate cauza umiditate crescuta, condens sau igrasie. Pentru a putea beneficia cu adevarat de avantajele sistemelor de ventilatie cu recuperare de caldura trebuie ales aparatul potrivit constructiei, iar aici apare intrebarea: Sistem descentralizat sau centralizat?

Sistemul descentralizat este o solutie potrivita doar pentru apartamentele vechi sau noi sau pentru case deja locuite, dar este bine de stiut ca prezinta o serie de inconveniente. De exemplu, pentru utilizarea optima a acestui tip de sistem este necesara amplasea unor ventilatoare de extractie in bai. Cu toate acestea, poate aparea o problema de reglare a debitului de aer intre interior si exterior, mai ales cand se deschid usile, iar aerul rece de afara intra necontrolat in casa si anuleaza o parte din beneficiile unui sistem de ventilatie.

Sistemele de ventilatie descentralizate pot functiona cu dublu flux sau flux reversibil. Prima solutiepoate fi deficitara din punct de vedere tehnic, cea mai mare problema o reprezinta lipsa de acoperire cu aer proaspat a incaperii. Un astfel de aparat nu are suficienta putere pentru a impinge aerul pe toata suprafata camerei, practic el ventileaza zonal, la maximum doi metri de locul in care e montat. Mai mult, prezinta un risc mare de “scurtcircuitare” a aerului viciat cu cel proaspat.

Aparatul care functioneaza cu flux reversibil merge timp de 50-70 secunde pe o singura directie, dupa care ventilatorul schimba directia si merge in sens invers. Practic, aparatul trage aerul din casa timp de 70 de secunde, caldura se inmagazineaza intr-un miez ceramic care la randul lui va incalzi aerul care intra in casa, adica dupa 70 de secunde in care functioneaza in sens invers,  aerul este incalzit de recuperatorul ceramic.

Ideal ar fi ca aparatele sa se lege in pereche, in timp ce unul introduce, altul scoate. In acest fel se creeaza o acoperire de aer pentru toata suprafata casei, ceea ce reprezinta un avantaj fata de cel de mai sus.

Un alt avantaj al sistemul reversibil este lipsa formarii condesului, pe cand cel cu dublu fluxpoate acumula abur pe recuperatorul care este montat la limita dintre exterior si interior. Astfel, exista un risc mare de inghetcand temperatura de afara scade sub 0 grade Celsius  si este posibil ca apa din recuperator sa se reverse in interior.

Sistemele descentralizate nu au tubulatura, se monteaza in peretele exterior fiind vizibile doar grilele de ventilatie, care permit zgomotului stradal sa intre in casa.

Aparatele centralizate sunt cea mai potrivita solutie pentru o locuinta noua.Unul dintre cele mai importante aspecte este faptul ca exista extractie din bai/bucatarie/hol si introducere prin dormitoare si living. In acest fel se asigura un echilibru de flux si nu exista riscul de a avea curenti de aer necontrolati in casa. Spre deosebire de aparatele descentralizate, acestea au pe tubulatura un mediu uscat, nu se produce condens si prin urmare nu exista risc de depunere a bacteriilor si a microbilor.In plus, tubulatura poate fi curatata si igienizata cu usurinta.

Sistemul de tubulatura cu care este dotat un sistem centralizat cu recuperare de caldura ajuta ca aerul sa fie distribuit uniform in toata casa. De asemenea, sistemul centralizat este conceput cu un by-pass de vara si asigura o racire mecanica in sezonul cald pe timp de noapte, atunci cand temperatura din exterior este mai scazuta decat cea din interior.

Putem spune ca eficienta de recuperare a caldurii este mult mai mare, din simplu motiv ca miezul ceramic este mult mai mare in comparatie cu miezul unui aparat descentralizat.

In plus, zgomotul este mult redus, fiindca va fi montat un singur aparat in camera tehnica.

Cu alte cuvinte, pentru o casa noua este recomandat un sistem de ventilatie cu recuperare de caldura centralizat, iar pentru locuinte vechi si blocuri de apartamente sistemul descentralizat poate fi o solutie potrivita, cu conditia montarii mai multor aparate pentru asigurarea unui flux si presiuni constante.

Trebuie stiut ca ambele sisteme ofera confort si ajuta la mentinerea unui mediu placut, iar alegerea ramane la indemana proprietarilor care pot apela cu incredere la tehnicienii de la ATREA, specializati in sisteme de ventilatie cu recuperare de caldura.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Caldura de proba, in Bucuresti Caldura de proba, in Bucuresti
5.000.000 lei, amenda pentru galagia de la bloc 5.000.000 lei, amenda pentru galagia de la bloc
Avalon Estate a obtinut aprobarea Planului Urbanistic Zonal Avalon Estate a obtinut aprobarea Planului Urbanistic Zonal
Euronavetistii, loviti de criza imobiliara Euronavetistii, loviti de criza imobiliara
Chiriile vor creste cu pana la 20% in acest an Chiriile vor creste cu pana la 20% in acest an
Ariston Thermo Romania intra pe segmentul cladirilor comerciale si industriale prin lansarea brandului german ELCO Ariston Thermo Romania intra pe segmentul cladirilor comerciale si industriale prin lansarea brandului german ELCO

Vezi mai multe articole