Sistemele de incalzire centralizata cu gaz, peleti sau lemne sunt foarte eficiente si automatizeaza procesul de incalzire al caselor, iar in zonele unde nu exista retea de alimentare cu gaz, aceste centrale sunt solutia mai eficienta si mai eleganta, spre deosebire de sobele clasice pe lemne. Datorita sistemelor de control electronic si arzatoarelor performante, eficienta este crescuta, materialul lemnos folosit mai eficient si controlul incalzirii mai precis.
Pentru a fi mai specifici, vom discuta in acest articol despre necesitatea utilizarii unui sistem UPS (Unintreruptible Power Source) conectat la aceste centrale. Folosirea surselor UPS este necesara atat pentru confort, cat si pentru siguranta exploatarii in cazul centralelor cu peleti sau cu gazeificare.Un UPS este o sursa electronica care se intercaleaza in alimentarea electrica de la retea a centralei si care, prin intermediul unui acumulator de dimensiuni mari, poate sustine functionarea centralei pentru inca 2-4 ore de la intreruperea curentului electric. O astfel de sursa UPS trebuie sa fie conceputa special pentru centrale termice (pure sine-sinusoida pura) si sa aiba posibilitatea conectarii unui acumulator extern. Acumulatorii externi utilizati sunt de tip Plumb-Acid, identici cu cei folositi la autoturisme. Pentru aplicatii cu consum mai mare de curent sau care necesita un timp indelungat de functionare se pot folosi mai multi acumulatori in serie sau in paralel, in functie de recomandarile producatorului sursei UPS.
Spre exemplu, pentru o centrala cu peleti de 24kW, care are un consum minim de 60W si maxim de 410W, este recomandat un UPS de 500W regim permanent cu acumulator extern de 12V si 80-100 Ah.
Confortul in cazul intreruperii temporare a alimentarii cu energie electrica este asigurat de UPS prin mentinerea in functiune a centralei si implicit a unei temperaturi optime in locuinta pe timpul iernii.
Pe langa partea de confort, in cazul centralelor cu peleti sau gazeificare este foarte important sa utilizam un UPS deoarece aceste centrale necesita un timp pentru oprire si o procedura speciala pentru a nu se ambala termic si pentru a arde materialul lemnos din arzator. O centrala cu peleti, spre exemplu, daca este oprita fortat prin intreruperea alimentarii electrice, va produce foarte mult fum in arzator. Acesta poate fi emanat si in incaperea unde este montata, deoarece arderea peletilor nu se va mai realiza in conditiile optime fara alimentare cu aer proaspat. In cazul unei centrale pe lemne riscurile sunt si mai mari, mai ales daca nu exista montate supape de suprapresiune pe circuitul agentului termic. In aceste cazuri se poate ajunge chiar pana la explozia cazanului, daca materialul lemnos arde in continuare, insa pompa de recirculare este oprita in urma alimentarii cu energie electrica, iar in sistem nu exista vase de expansiune speciale si supape de suprapresiune.Recomandarea noastra este utilizarea unui aparat UPS de calitate, cu specificatia pure-sine, cu o rezerva de putere fata de valoarea nominala consumata de centrala si un acumulator de capacitatea indicata de producatorul echipamentului. Un acumulator cu tehnologie AGM sau GEL este cel mai indicat pentru o ciclare mare si un curent mare asigurate.
Pentru alte discutii sau intrebari pe aceasta tema va asteptam si pe topicul dedicat de pe forumul Misiunea Casa.
Comentarii
Nu exista comentarii.