Odata cu instalarea primaverii demareaza si lucrarile de amenajare in cele mai multe dintre gradini si se fac pregatirile pentru cultivarea legumelor.
Pentru aceasta din urma operatiune locul trebuie pregatit din timp, sapat, iar pamantul maruntit. In functie de preferinte, straturile de legume pot fi aranjate direct sau exista varianta inaltarii solului prin utilizarea unor delimitari din lemn sau din alte materiale (caramizi, boltari, materiale plastice etc.). Odata pregatita zona de cultivare, exista doua optiuni: cumpararea de rasaduri sau plantarea semintelor, cu respectarea specificului fiecarei culturi.
Dupa plantarea rasadurilor sau dupa insamantare, atat pentru germinare, cat si pentru cresterea rasadurilor, este necesara udarea periodica a solului, cu accent pe intervalele de timp in care este seceta. Udarea legumelor poate fi facuta manual sau automatizat, cu un cost care difera in functie de sistemul ales. Udarea manuala este o varianta depasita moral, atat din cauza faptului ca necesita resurse de timp importante, dar si pentru ca poate afecta plantele.
Ce este tehnologia de irigare prin picurare?
In prezent, inclusiv suprafetele cele mai intinse pot fi irigate cu ajutorul tehnologiei prin picurare. Pe piata exista mai multe variante, insa in acest articol vom discuta pe larg despre benzile de picurare.
Benzile de picurare sunt impartite in doua categorii, in functie de grosimea tuburilor. Acestea indica, practic, si durata de utilizare a acestor tuburi. Astfel, varianta 6 mm este ideala pentru un ciclu de cultura de 2 ani, in timp ce varianta 8 mm poate fi utilizata pentru 3 ani, in functie de conditiile din gradina.
Din punct de vedere al distantei dintre zonele de picurare a apei din tub, exista tuburi cu distanta de 30/ 40 cm, utilizabile pentru pomii fructiferi, si tuburi pentru legumicultura, cu distante de 10 cm, 20 cm sau 25 cm.
Benzile de irigare pot fi afectate de starea solului si de cresterea vegetatiei daunatoare. Din aceasta cauza, este recomandata utilizarea impreuna cu foliile de mulcire, pentru a creste durata de viata a tuburilor de irigare. Asa cum este lesne de inteles, elementul principal al sistemului de irigare il reprezinta banda de picurare. Alaturi de aceasta vin o serie de accesorii, foarte ieftine si usor de montat (coturi, teuri, cruci, racorduri, dopuri şi robinete).
Pentru a instala sistemul de irigare tip banda trebuie parcursi cativa pasi:
1. Stabilirea poziţiilor de montare şi achiziţia sistemului necesar
Va fi stabilita suprafata si pozitionarea sistemului de irigare (pe una dintre laturile suprafetei). Apoi, va fi ales sistemul necesar pentru tipul de cultura care va fi irigata si vor fi achizitionate elementele necesare. Necesarul de banda va fi stabilit in functie de lungimea totala a parcelei si de numarul de randuri irigabile. Pentru fiecare dintre aceste randuri este necesar un robinet cu garnitura, care va fi conectat la furtunul de apa, si un dop pentru capatul benzii de irigare. In locul dopului, poate fi innodata banda.
2) Instalarea sistemului de irigare
Pentru inceput, este necesara asigurarea apei la limita zonei de irigat si instalarea unei tevi de polietilena de inalta densitate (PEHD). Teava va fi colectorul de apa la care va fi racordat fiecare tub de irigare. In functie de distanta dintre randuri, va fi efectuata o gaura pe colector, iar in aceasta va fi fixat robinetul cu garnitura de etansare.
In fiecare robinet montat pe colectorul de apa vom fixa fiecare tub de irigare prin strangerea piulitei de pe robinet, dupa care va fi intinsa banda pe lungimea randurilor;
La capatul benzii va fi montat un dop sau va fi innodata banda. Este necesar ca aceasta sa fie perfect dreapta, pentru a nu fi luata de vant cand nu este plina cu apa. De aceea, capatul poate fi fixat cu un tarus;
Sistemul trebuie verificat si apoi alimentat cu apa. Este recomandata lasarea fara dop a capatului tubului pentru spalarea interioara si pentru eliminarea posibilelor resturi de materiale ramase din productie. Ulterior, vor trebui astupate capetele benzilor.
Avantajele sistemului de irigare prin picurare cu banda
- Asigura o cantitate potrivita de apa in functie de necesarul plantelor si tipul de cultura;
- Instalare rapida si usoara, fara a necesita o calificare speciala;
- Reduce consumul de apa si elimina surplusul inutil, care ar putea sa faca mai mult rau plantelor si sa le imbolnaveasca;
- Apa este directionata catre radacina plantei si nu uda inutil spatiul dintre randurile de plante, diminuand aparitia buruienilor si permitand indepartarea prin sapare.
- Prin adaugarea unui modul special pe teava principala de alimentare cu apa se poate asigura dozarea ingrasamintelor odata cu irigarea;
Sistemul de irigare prin picurare cu banda este asadar un sistem simplu, care poate fi atat automatizat, cat si actionat manual pentru a asigura udarea plantelor din gradina.
Comentarii
Nu exista comentarii.