on

Smart Home – Smart Phone | Cum sporesti confortul prin automatizari

31 mai, 2020

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Casele si telefoanele inteligente nu mai sunt de mult un scenariu de film science fiction, iar implementarea unui sistem smart nu numai ca te ajuta sa economisesti, ci te ajuta sa simplifici activitatile de zi cu zi, bucurandu-te de o viata mai placuta si mult mai confortabila.

Cum ar fi ca toate dispozitivele din viata noastra sa se poata conecta la internet? Imagineaza-ti toate electrocasnicele, prizele, becurile, termostatele, camerele, sistemele de umbrire etc. conectate la internet. Sa poti obtine toate informatiile privind functionalitatea acestora direct pe dispozitivul mobil, fiind necesara doar o conexiune la internet! Suna bine, nu?

Termenul de smart phone este unul cunoscut, cu totii avem la indemana un telefon inteligent care ne permite realizarea unor task-uri care acum cativa ani erau imposibil de realizat. Telefoanele inteligente iti permit si programarea unor aplicatii suplimentare care pot largi si mai mult posibilitatile. Dar ce este o casa inteligenta?

Intr-o casa tipica toate activitatile sunt intreprinse manual, fie ca este vorba de aprinderea sau stingerea luminilor, pornirea sistemului de aer conditionat sau setarea centralei. Intr-o casa inteligenta electronicele si electrocasnicele pot fi controlate centralizat de la distanta, iar uneori acestea comunica intre ele. Momentan, cand discutam de o casa inteligenta, ne limitam la posibilitatea de a controla dispozitivele din locuinta si de a le programa de la distanta, poate in viitorul nu foarte indepartat vom putea discuta si despre inteligenta artificiala.

 

Proiectul Sophisticated Gray – Amenajare apartament Constanța, autor: Archivity – a aparut in Albumul Lifestyle Design Interior 2020 realizat de Delta Studio.

Proiectul Sophisiticated Gray a pornit de la reconfigurarea instalatiei electrice astfel incat toate obiectele de iluminat din locuinta sa poata fi controlate printr-o aplicatie, de pe telefon. Arhitectii au trebuit sa tina cont de un aspect foarte important, si anume: pasiunea beneficiarilor pentru tehnologie si automatizari. 

 

Cum ne ajuta o casa inteligenta?

 

O casa inteligenta, pe langa faptul ca poate usura viata locuitorilor, sporind in acelasi timp confortul,  va contribui la cresterea nivelului de siguranta, iar pe termen lung va contribui si la reducerea costurilor de energie si multe altele.

Imagineaza-ti ca e seara, esti obosit si tot ce iti doresti este sa te odihnesti, te-ai pus deja in pat, dar nu esti sigur ca usa de la intrare este incuiata sau ca mai trebuie sa inchizi luminile din casa. O casa inteligenta iti va permite sa apesi pe un singur buton si sa te asiguri ca usa este incuiata, sa stingi luminile sau sa programezi filtrul de cafea sa iti pregateasca o cafea fierbinte pentru a doua zi dimineata.

Imagineaza-ti ca e iarna si te intorci acasa dupa o zi obositoare, esti infrigurat si tot ce iti doresti este o casa calduroasa..., ei bine cu un sistem inteligent poti controla si programa centrala termica direct de pe telefonul mobil, iar cand vei ajunge acasa te vei putea bucura de o temperatura placuta.

Dispozitivele inteligente iti fac viata mai usoara, dar adevarata lupta se duce intre cine te convinge sa iti conectezi cu gadgeturile din casa ta prin intermediul aplicatiei lor, fie Amazon Alexa, Google Assistant sau Microsoft Cortana.

 

  

Smart Kitchen, de la Gamadecor, Porcelanosa Grupo, imagine din noul showroom al brandului, inaugurat cu ocazia celei de-a XXVII-a expozitii internationale Porcelanosa Grupo.

 

Fiecare companie isi doreste o cota cat mai mare pe piata pentru a putea “intra” in casele oamenilor. Modul de lucru este aproximativ acelasi – un mic calculator asculta discutiile si reactioneaza la cuvinte cheie cum ar fi Alexa sau Hey Google si ulterior prin intermediul internetului si a unui cloud proceseaza comenzile vocale venite de la utilizator incercand sa ofere un raspuns sau o actiune cat mai apropiata de dorinta clientului si intr-o maniera cat mai politicoasa. Astfel, poti primi informatii despre starea vremii, sa asculti o anume melodie si sa dai mai tare muzica, sa comanzi pornirea aparatului de cafea sau sa faci cumparaturi doar prin intermediul comenzilor vocale

In spatele acestor sisteme se regaseste multa munca de programare si identificare a comenzilor vocale in functie de limba si dialecte - pentru ca sistemele sa poata fi folosite pe piete din toata lumea.

Dupa o astfel de integrare companiile mari pot prelua controlul si ne pot redirectiona actiunile de cautare a unor produse strict catre anumiti producatori sau magazine.

Un dezavantaj al acestor sisteme inteligente este pretul, dispozitivele relativ ieftine oferite de producatori nu vor beneficia de acelasi nivel de “inteligenta”. Un alt dezavantaj este ca ele sunt total nefolositoare fara o conexiune buna la internet sau fara acces la cloud-ul producatorilor.

Practic primim niste oportunitati de integrare in sistem, unele sunt gratuite, altele au preturi modice, insa tot ce cauti, cumperi sau utilizezi poate fi folosit pentru a te directiona catre anume produse, servicii sau companii, iar reclamele care iti apar pe site-urile vizitate vor fi la produse despre care ai solicitat informatii.

Dar iata si cateva beneficii ale unei bucatarii inteligente.

 

Exista si producatori care doresc sa cucereasca piata oferind dispozitive capabile sa integreze aparate clasice, non smart, in lumea controlului prin intermediul internetului. Spre exemplu, poti conecta un convector pentru incalzirea camerei la internet prin intermediul unui prelungitor smart. Asta inseamna ca poti porni si opri convectorul de la distanta prin intermediul internetului, dintr-o aplicatie. Daca ai integrat si un senzor de temperatura smart poti accesa si informatia vis-a-vis de temperatura din camera sau tot prin intermediul aplicatiei poti sa realizezi o conexiune sau mai bine zis o automatizare care sa aiba ca factor decizional, fie temperatura din incapere, fie ceasul, fie amandoua. Astfel, poti regla convectorul din exemplul nostru sa porneasca daca temperatura scade sub 18°C in cursul zilei si sa functioneze cat sa mentina o temperatura de 24 °C dupa ora 17:00, incat sa gasesti o temperatura placuta cand ajungi acasa.

Un alt mod de comenzi pentru echipamente clasice prin intermediul tehnologiei smart o pot face aplicatiile care actioneaza asupra sistemelor de securitate si iluminat in functie de proximitate. Spre exemplu atunci cand te apropii de casa si telefonul tau intra in raza de acoperire a retelei wi-fi, acesta este identificat si sistemul de alarma se dezactiveaza, iar luminile din curte si din casa se aprind pentru a-ti ura “bun venit”.

Posibilitatile de conectare si de control sunt nenumarate, iar piata abunda de astfel de sisteme mai simple sau mai complexe. Se merge spre standardizare si spre capacitatea de integrare a echipamentelor de la producatori diferiti.

 

Bateria digitala Smart de la Noken, Porcelanosa Grupo.

 

Partile negative ale acestor sisteme iti pot crea insa neplaceri si este bine sa existe si solutii de backup pentru actionarea clasica a echipamentelor. Inca depindem de capacitatea bateriilor de la telefoanele mobile sau de conexiunea la internet, nu mai vorbim de prezenta alimentarii electrice. Este necesar sa poti descuia casa si dezarma alarma si prin metode clasice; trebuie sa ai si un buton fizic prin care sa alimentezi anumite echipamente, sa setezi manual controlul temperaturii din camera fara a utiliza aplicatia.

Regulile de alimentare a echipamentelor electrice, cat si masurile de precautie vis-a-vis de protectiile la suprasolicitare sau scurtcircuit trebuie avute in vedere si respectate. Gandeste-te cat de usor se poate ajunge la un incendiu daca nu esti prezent in locuinta si comanzi alimentarea unui aparat de incalzire electric care are o problema. Dispozitivele smart simple care nu integreaza si monitorizare de temperatura, curent consumat sau supratensiune iti pot crea probleme atunci cand sunt utilizate impreuna cu alte echipamente neconforme. Integrand module de control pentru astfel de dispozitive, trebuie avute in vedere si sisteme smart de monitorizare a incendiilor sau a inundatiilor pentru o siguranta sporita sau pentru limitarea pagubelor.

Pentru a termina acest articol intr-o nota optimista si pentru a te face sa te gandesti la marile avantaje ale acestei tehnologii iti povestim in final despre sistemele de incuiere a usilor tip SmartLock. Gandeste-te cum ar fi sa te sune curierul care are de livrat un colet important in perioada in care nu esti acasa, iar tu de la distanta sa ii poti permite acestuia accesul pentru a putea lasa coletul in holul casei. Bineinteles, toata activitatea acestuia putand fi monitorizata in timp real prin intermediul unei camere video...

Articol realizat cu sprijinul DELTASTUDIO.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Transforma serile de film de acasa in experiente de cinema Transforma serile de film de acasa in experiente de cinema
Mercusys® lansează în România noul său flagship, modelul MR80X Mercusys® lansează în România noul său flagship, modelul MR80X
Nest, termostatul cu un pas mai aproape de inteligenta artificiala Nest, termostatul cu un pas mai aproape de inteligenta artificiala
Securitatea casei – Ce aduce in plus un sistem Smart Home Securitatea casei – Ce aduce in plus un sistem Smart Home
Scaunul pentru internet surfing (Surf Chair) Scaunul pentru internet surfing (Surf Chair)
Sony Europe anunta noile modele BRAVIA XR 8K LED, 4K OLED si 4K LED cu noul Procesor Cognitiv XR Sony Europe anunta noile modele BRAVIA XR 8K LED, 4K OLED si 4K LED cu noul Procesor Cognitiv XR

Vezi mai multe articole