on

Sofranul: sfaturi de plantare si intretinere ale celui mai scump condiment din lume

13 octombrie, 2017

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Recent, postul de televiziune Pro TV a difuzat un reportaj in care se vorbea despre plantatiile de sofran existente in regiunea Olteniei si administrate de cetateni straini care au remarcat potentialul solului din zonele Gorj si Mehedinti. Aceasta nu este, insa, o noutate pentru tara noastra, deoarece plantarea sofranului dateaza de cativa ani buni deja.

Cunoscut pentru faptul ca este considerat cel mai scump ingredient din lume, sofranul este supranumit si “aurul rosu”, aceasta deoarece kilogramul este cotat la sume astronomice. Desigur, aceste preturi sunt determinate si de dificultatea cu care acest condiment este obtinut, mai ales ca operatiunea de culegere trebuie efectuata exclusiv manual, iar pentru a scoate 1.000 de grame de produs sunt necesare peste 150.000 de filamente!

Cum se cultivă sofranul

Sofranul este o planta care poate fi inmultita numai prin bulbii numiti “corm” si care foarte rar se poate poleniza. Cel mai bun mediu pentru aceasta este in zonele cu altitudine inalta, unde verile sunt aride si iernile racoroase, cu temperaturi de pana la -13 grade Celsius. Bulbii pot fi plantati in lunile iulie si august, la adancimi cuprinse intre 15 si 30 cm, iar “recolta” poate fi culeasa in septembrie si octombrie.

De retinut ca sofranul infloreste o singura data pe an. Dupa momentul culegerii florilor, plantele trebuie protejate prin acoperirea cu paie sau prin infiintarea unor culturi intercalate, de preferinta plante paioase, deoarece acestea se inmultesc in lunile de iarna si primavara si au nevoie de substante nutritive in acest proces. In lunile mai-iunie, frunzele se usuca, iar planta intra in repaus vegetativ, moment in care cormii pot fi scosi din pamant pentru divizare. O cultura poate fi mentinuta in sol timp de pana la 10 ani, in functie de gradul diviziune al cormului si de adancimea la care acesta a ajuns in sol.

In Romania, sofranul nu este cultivat pe scara larga din cauza lipsei surselor de informare cu privire la conditiile de crestere a acestei plante. Aceasta nu inseamna, insa, ca aici nu pot exista astfel de culturi, dupa cum au demonstrat-o cei cativa pionieri din acest segment al agriculturii autohtone.

Pe ce tip de sol poate fi plantat sofranul

Solul in care urmeaza sa fie plantat sofranul este foarte important pentru infiintarea unei astfel de culturi. Un pamant argilos sau silicos reprezinta mediul ideal in aceasta situatie. Totusi, inainte de cultivare, solul trebuie sa fie bine udat, pentru a favoriza prinderea plantelor, dar nu in exces, pentru a nu risca putrezirea bulbilor.

Intretinerea si recoltarea

Dupa plantarea sofranului, este necesara udarea culturii si ferirea acesteia de buruieni in toata perioada de vegetatie.  Apoi, in momentul infloririi plantei, care are loc de obicei in octombrie sau noiembrie, se poate trece la culesul filamentelor. Aceasta operatiune trebuie efectuata manual, dimineata sau seara, cand florile sunt putin mai inchise. Fiecare floare are cate trei astfel de filamente, care apoi trebuie puse la uscat pentru a pastra caracteristicile de gust ale pretiosului condiment.

Exista un singur soi universal

Daca in cazul altor plante sau condimente exista diferite soiuri, in functie de zonele in care acestea trebuie aclimatizate, in cazul sofranului exista doar unul singur: crocus stativus. Cu toate acestea, raspandirea geografica determina modificari ale gustului si aromei condimentelor rezultate din aceasta planta. Sofranul este un bulb de mici dimensiuni, care dezvolta frunze lungi si subtiri si flori de culoare mov. Planta poate ajunge pana la 10 cm inaltime, ceea ce o face ideala si pentru plantarea in ghivece, cu conditia expunerii la rece. O conditie foarte importanta pentru o cultura sanatoasa este aceea ca bulbii sa nu prezinte vicii, cum ar fi gauri sau semne de boala, ci sa fie luciosi.

Adauga un comentariu


1 Comentariu

Kromek Iarmila

25 noiembrie, 17:33

Da este o planta interesanta ...dar nu am inteles iarna se scot bulbii afara din pamant iar in august se replanteaza ?? sau pot ramane in pamant pana anul viitor doar sa fie curatat solul de buruieni...

Multumesc

Alte articole

Gradina cu mozaic Gradina cu mozaic
Trandafirii cataratori, spectacole coloristice Trandafirii cataratori, spectacole coloristice
Mustul, un “must drink” al fiecarei toamne: cum se obtine si cum se conserva Mustul, un “must drink” al fiecarei toamne: cum se obtine si cum se conserva
Cum sa ai spor la taiat de iarba verde Cum sa ai spor la taiat de iarba verde
Cineraria - Lux mediteranean de primavara Cineraria - Lux mediteranean de primavara
Amenajarea curtii: ghid de montare a pavelelor Amenajarea curtii: ghid de montare a pavelelor

Vezi mai multe articole