on

SolKit Aqua - punerea in functiune a panourilor solare, acum in numai patru minute

18 iunie, 2019

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Energia verde reprezentata prin componenta de energie solara utilizata pentru prepararea apei calde menajere este segmentul cel mai utilizat in locuintele noastre, mai ales ca au existat si cu siguranta vor mai exista programe de finantare prin intermediul Administratiei Fondului de Mediu.

Realizarea unor sisteme de producere apa calda in sistem clasic, cu o centrala care sa ne furnizeze apa calda instant sau printr-un simplu boiler termoelectric, reprezinta solutii depasite. Multi se plang ca ele nu pot furniza un debit suficient de apa pentru a avea un confort superior sau o pot face cu o eficienta mai mica, toate acestea insemnand costuri de exploatare mai mari raportate la cantitatea de apa calda produsa.

Ca sa nu ajungem intr-o astfel de situatie va trebui sa fim atenti la selectarea solutiilor, prin urmare pentru o eficienta ridicata si un debit suficient de apa calda este necesara implementarea unor solutii care sa utilizeze unitati de stocare si producere apa calda din mai multe surse de energie. Noul rezervorul de stocare a apei calde SolKit Aqua, furnizat de HOVAL, este proiectat pentru a fi utilizat in sistemul de producere a apei calde impreuna cu panourile solare, dar si combinat cu pompe de caldura, cazanele in condensatie pe gaz sau motorina. Versiunea SolKit® Aqua LT are o capacitate de 500 de litri fiind potrivita pentru pompele de caldura, iar versiunea SolKit® Aqua HT are capacitatea de 400 sau 500 litri, fiind ideala pentru cazanele in condensatie pe gaz sau motorina.

SolKit Aqua, panourile solare UltraSol si carcasa rosie rapida sunt un triumvirat puternic, reducand semnificativ cantitatea de munca necesara pentru instalator.

 

Rezervorul de stocare este echipat cu un schimbator de caldura mare si un set de fitinguri solare. Secretul din spatele vitezei rapide la care panoul solar poate fi umplut si pus in functiune se afla in carcasa rosie, care ajuta la obtinerea unei viteze crescute. Acesta contine doua furtunuri gata pentru conectare si o supapa pentru umplerea rapida si usoara a schimbatorului de caldura de volum mare cu lichid solar din canistra printr-un sistem autonom. Panoul poate fi pus in functiune in timp ce lichidul solar intra in sistem - chiar si atunci cand soarele straluceste. Nu mai este nevoie sa urcati pe acoperis si aditional, un aspect care a fost intotdeauna o problema in circuitul solar a fost transformat intr-un avantaj: aerul din sistem.

Rezervorul este compus/dotat astfel:

A. Partea de boiler

  • Boiler din otel emailat pe interior cu doua schimbatoare de caldura (serpentine cu o suprafata de 2.15mp) instalate permanent;
  • Anod de protectie din magneziu;
  • Flanse pentru mentenanta;
  • Izolatie termica realizata din poliuretan rigid aplicat direct pe corpul rezervorului cu o grosime de 75mm;
  • Manta de protectie rosie, demontabila;
  • Locas pentru senzor;
  • Termometru.

B. Partea de grup de pompare solar

  • Pompa de circulatie;
  • Supapa de siguranta de 6 bar;
  • Unitate de umplere si purjare;
  • Masuri de presiune si debit;
  • Carcasa.

C. Modul de control Top Tronic E

Ce aduce nou acest tip de sistem utilizat pentru producerea apei calde?

Pana acum era important sa nu se supradimensioneze necesarul de panouri, ajungandu-se in situatia de supratemperatura pe panourile solare, mai ales atunci cand nu exista consum. Un exemplu negativ este reprezentat de panourile solare montate la casele de vacanta. Temperatura de stagnare este temperatura atunci cand nu exista consum, iar panoul sta in plin soare, aceasta este temperatura maxima pe care o poate atinge panoul.

In urma cercetarilor, Hoval a scazut temperatura de stagnare pentru a evita problemele cu lichidul solar si celelalte componente ale sistemului. Putem spune ca prin solutia SolKit® Aqua se asigura o functionare mai stabila datorita unei temperaturi scazute de stagnare.

Dupa punerea in functiune, practic intregul lichid solar este amplasat in schimbatorul de caldura al rezervorului de stocare a apei calde, SolKit Aqua. In timp ce aerul se gaseste in conductele de conectare si in colectoare, acest lucru nu opreste functionarea in siguranta si fiabila a panoului. Aerul este distribuit impreuna cu fluidul solar in conducte, precum si in sectiunile superioare ale tevii schimbatorului de caldura. Sectiunile inferioare ale sistemului sunt complet umplute cu lichid, asigurand functionarea fiabila a sistemului. Orice cantitate mica de reziduuri de lichid solar din colectoare isi pastreaza functia, deoarece designul colectorului impiedica depasirea temperaturii maxime. In plus, temperatura redusa de stagnare impiedica presiunea in exces in sistem.

Pentru ca exista o parte ce priveste beneficiarul si alta legata de modalitatea de instalare specifica mesterilor din bransa, pentru ambele parti implicate este relevanta usurinta si rapiditatea in instalare. Punerea in functiune a panourilor solare standard pentru o casa unifamiliala poate dura o jumatate de zi. Poate fi mai bine de atat? Da, Hoval a redus acest lucru la patru minute, ceea ce inseamna o economie de timp considerabila datorita noului rezervor de stocare a apei calde SolKit® Aqua si a colectorului solar, UltraSol® datorita setului de fitinguri solare si modalitatii de umplere rapida a sistemului.

Panouri solare Ultrasol si rezervorul SolKit® Aqua pentru cladirile vechi/deja construite daca nu au fost incluse in proiectul initial?

In principiu orice tip de acoperis poate sustine sistemul de panouri solare daca prinderea se realizeaza corect, si anume pe structura de rezistenta a sarpantei. Astazi, panourile sunt din ce in mai subtiri si usoare (de exemplu avem o greutate de 36 kg pentru panoul UltraSol de la Hoval) iar daca tinem cont ca un panou se monteaza in 4 puncte de sprijin vom avea o distributie a greutatii, deci zero probleme de pozare. Atunci cand se realizeaza evaluari pentru instalarea unui sistem solar, cea mai importanta este insa expunerea la soare ceea ce influenteaza in mod definitoriu eficienta sistemului. Recomandata este pozitionarea pe sud, acolo unde vom avea o expunere maxima la soare.

Care este durata de viata a unui sistem solar?

Este evident ca un sistem de calitate nu se poate defecta usor iar o exploatare corecta cu realizarea unei protectii bune fata de inghet, poate insemna o durata de viata de cel putin 20 de ani.

Avantajul sistemului SolKit® Aqua este dat de functionarea la parametrii proiectati imbunatatiti pentru a face fata celor mai grele conditii de functionare specifice sistemelor de producere apa calda, in regim combinat solar-cazan/pompe de caldura. Se preteaza atat pentru sisteme solare presurizate, cat si nepresurizate. Pentru varianta presurizata, sistemul trebuie prevazut cu vas de expansiune si colector fara a avea vreo restrictie legata de inaltimea maxima dintre colectorul solar si rezervorul Solkit Aqua. Pentru varianta nepresurizata, intervalul acestei inaltimi de pozare este cuprins intre 1m si 10m, cu o lungime a traseului de legatura de maxim 20m.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Impactul reviziilor pentru echipamentele de incalzire, ventilatie si pompele de caldura Impactul reviziilor pentru echipamentele de incalzire, ventilatie si pompele de caldura
Cum sa ai apa calda si caldura si sa te coste zero lei Cum sa ai apa calda si caldura si sa te coste zero lei
Se apropie luna cadourilor asa ca, alege unul care va impresiona de la prima flacara! Se apropie luna cadourilor asa ca, alege unul care va impresiona de la prima flacara!
Detectorul de gaze Detectorul de gaze
Recuperarea caldurii: metoda inventiva propusa de un forumist Recuperarea caldurii: metoda inventiva propusa de un forumist
Avantajele si dezavantajele unui boiler electric Avantajele si dezavantajele unui boiler electric

Vezi mai multe articole