on

Solutia alternativa la sapa de egalizare

13 august, 2015

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Solutia clasica de finisare a unei pardoseli, indiferent ca este spatiu umed sau nu, presupune turnarea unei sape de egalizare, la o grosime adecvata. Aceasta grosime depinde, in primul rand, de cota la care trebuie sa ajunga nivelul final al pardoselii, existenta unor instalatii de incalzire, scurgere, electrice in pardoseala, existenta unui sistem de termoizolare pe planseu etc. In functie de destinatia spatiului, se aplica un finisaj din parchet, gresie sau alte tipuri de placari pe care ni le dorim.

Exista insa si alte modalitati de a monta gresie sau parchet pe o pardoseala izolata, fara a turna o sapa de egalizare.  Procedura este des intalnita in cazul planseului din lemn, dar poate fi utilizata in orice situatie, mai ales daca este necesar sa salvam spatiu, atunci cand inaltimea nu ne permite sa turnam o sapa de egalizare groasa.

Sa vedem ce putem face!

Presupunand ca avem o structura inchisa la nivelul unui planseu din lemn pe care s-au montat dulapi sau un planseu din beton, trebuie sa adaugam celelalte straturi pentru a obtine pardoseala gata finisata.

In primul rand, verificam planeitatea planseului. Abaterile de la planul orizontal trebuie sa fie minime. In caz contrar, vor fi necesare lucrari pentru restabilirea acestei planeitati, fie prin prelucrarea dulapilor, fie prin adaugarea unui strat nou de placi fibrolemnoase.

Urmeaza asezarea stratului termoizolator, acesta poate avea o grosime minima de 2cm, asezat intr-un strat sau doua. Se poate utiliza fie polistiren extrudat, fie placi de vata minerala pentru izolarea la zgomotul de impact, in acest al doilea caz efectul fonoizolator fiind un avantaj semnificativ pentru cazul planseului intermediar din lemn.

Traseele electrice, tevile de incalzire sau alte instalatii pot fi ingropate in planseu, fiind cuprinse in masa de izolatie.

Peste stratul de termoizolatie se aseaza placi fibrolemnoase (OSB), placi pe baza de ciment (betonyp) sau alte placi cu proprietati similare.

Un factor important este alegerea grosimii acestor placi de inchidere. Exista posibilitatea de utilizare a unui singur strat de OSB, cu o grosime de 18-25mm, sau a unui pachet realizat din doua placi mai subtiri (12-15mm), lipite sau fixate cu suruburi intre ele si montate cu rosturile decalate. Este bine de stiut ca intre placile de OSB care nu sunt lipite sau intre polistirenul extrudat si OSB, se va monta un strat de separatie pentru a evita aparitia unor zgomote nedorite (scartait). Este obligatoriu sa mentinem spatiile de dilatare intre placile din OSB, in jur de 3mm si perimetral circa 10mm.

Odata inchisa pardoseala, se poate trece la montarea finisajului. Daca dorim sa montam parchet laminat, aplicam stratul de izolare specific, folie PEE sau placi de izolatie subtiri, planeitatea fiind perfecta.

Pentru alte finisaje, placari umede cu gresie sau alte tipuri de placi, este necesara o asperizare prealabila a placilor din OSB (cele din betonyp permit placarea directa) pentru a asigura o aderenta buna a adezivului utilizat la placare. Suprafata curatata de praf va putea fi placata utilizand un adeziv flexibil pentru inteior sau semiflexibil. Este, de asemenea, posibila si utilizarea unor adezivi gata preparati, pe baza de dispersie, care au si efect hidroizolator.

In cazul spatiilor umede, inainte de placare, se poate aplica un strat hidroizolator subtire, pentru a aduce un plus de hidroizolatie, care sa proteje substraturile de prezenta umezelii. Aceasta hidroizolatie se utilizeaza impreuna cu un sistem de benzi de etansare ce asigura protectia pe zonele de muchii si la trecerile/strapungerile instalatiilor.

 

Citeste si: Ce este sapa autonivelanta si care este rolul ei

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Parchet masiv sau parchet stratificat? Parchet masiv sau parchet stratificat?
Parchet laminat – Probleme si solutii Parchet laminat – Probleme si solutii
Dusumeaua este din nou la moda Dusumeaua este din nou la moda
Cand te-ai bucurat ultima oara din plin de casa ta? Cand te-ai bucurat ultima oara din plin de casa ta?
Mocheta din nylon Mocheta din nylon
Concursul National al Montatorilor de Pardoseli 2010 Concursul National al Montatorilor de Pardoseli 2010

Vezi mai multe articole