Solutii la indemana pentru a micsora condensul

14 decembrie, 2022

comenteaza trimite unui prieten printeaza

V-am vorbit in articolele precedente despre cauzele care duc la aparitia condensului. Astazi incecam sa explicăm legatura condensului cu mucegaiul ...

Ce este condensul?

Condensul este procesul prin care vaporii de apă din aer se transformă în apă lichidă. Apare atunci când aerul este răcit până la punctul de rouă, care este temperatura la care aerul nu mai poate reține toți vaporii de apă. Când aerul este răcit, vaporii de apă se condensează și formează mici picături de apă lichidă pe suprafețe precum ferestre, pereți și alte obiecte (vezi mai jos, oglinda din baie, un exemplu clasic). Condensul este o parte importantă a ciclului apei, deoarece este procesul prin care vaporii de apă din atmosferă sunt returnați la suprafața Pământului sub formă de apă lichidă. Condensul este, de asemenea, responsabil pentru formarea de nori, ceață și precipitații.

Cum se produce condensul în casele noastre?

Condensul poate apărea în casele noastre atunci când aerul cald și umed intră în contact cu o suprafață rece. Acest lucru se poate întâmpla atunci când aerul cald și umed din exterior intră în casă și intră în contact cu o fereastră sau un perete rece. Aerul cald se răcește, iar vaporii de apă pe care îi conține se condensează și formează picături de apă lichidă pe suprafața rece. Acesta este motivul pentru care se formează adesea condens pe ferestre și pereți în lunile de iarnă.

Atunci când aburii calzi din baie ating suprafața rece a oglinzii, aerul se transformă în picături de apă. Astfel, pe suprafața aburită a oglinzii, putem ”desena” cu degetul ... 

  

 

Cât de rău este condensul pentru casele noastre?

Condensul în casele noastre poate fi o problemă, deoarece poate duce la apariția mucegaiului și igrasiei, care pot cauza probleme de sănătate. De asemenea, poate deteriora pereții și alte suprafețe, deoarece picăturile de apă pot provoca decojirea vopselei și desprinderea tapetului. Pentru a reduce condensul în locuință, este important să mențineți aerul din interior uscat folosind un dezumidificator sau aerisind casa în mod regulat. De asemenea, este important să mențineți temperatura în interiorul casei constantă.

 

Condensul îmi afectează sănătatea?

 

Condensul ne poate afecta sănătatea dacă duce la creșterea mucegaiului și a igrasiei. Mucegaiul poate provoca probleme respiratorii, cum ar fi astmul și alergiile, precum și iritarea pielii. Pentru a reduce riscul apariției unor probleme de sănătate, este important să păstrați aerul din interior uscat și să ventilați casa în mod regulat.

Ceea ce vedem este o ”boală a peretelui” - sunt acele pete care apar mai ales la peretele expus frigului (neizolat).

 

 

Ce soluții cunoaștem pentru a scadea probabilitatea de a avea condens in locuinta?

 

De cele mai multe ori, aparitia condensului se datoreaza izolarii necorespunzatoare, mai ales in sezonul rece, cand diferentele de temperatura interior/exterior sunt mari. Peretele neizolat este rece, in timp ce in incapere este cald. Totusi, refacerea peretilor exteriori nu este simpla, mai ales in cazul celor care locuiesc la bloc. O astfel de operatiune este destul de costisitoare, si este necesar ca toti locatarii sa fie de acord.

 
Asa cum am mai spus si intr-un articol anterior, cea mai buna solutie anticondens, pe care oricine o are la indemana, este o aerisire cat mai buna. Ideal este sa faceti curent, adica sa deschideti toate ferestrele in acelasi timp, la fel si usile dintre camere, timp de 5-6 minute, de doua ori pe zi. Dimineata este indicat sa deschideti ferestrele de la dormitor pentru minim 20 de minute, pentru a scapa de condensul creat de respiratie, peste
click stanga pentru a mari imaginea

noapte.

Condensul poate sa apara si in incaperile insuficient incalzite. Daca temperatura in interiorul incaperii este sub 19-20°C, mediul este propice dezvoltarii mucegaiului si a ciupercilor in prezenta umezelii (a condensului).
 
Chiar daca se utilizeaza geamuri termopan, cu grad inalt de izolare termica, condensul se poate extinde extinde asupra altor structuri din jurul ferestrei, datorita existentei puntilor termice. Acestea apar la nivelul legaturii intre toc si peretele exterior, mai ales daca nu se folosesc materiale de calitate superioara, dar si datorita conductivitatii termice diferite a diverselor materiale sau a montajului necorespunzator al tamplariei.
 
Pentru diminuarea sau indepartarea condensului pe geam este necesara amplasarea surselor de incalzire sub ferestre, montarea unor glafuri care sa nu depaseasca nici macar cu un centimetru cadrul normal al ferstrei, pentru ca aerul cald sa circule de jos in sus si sa incalzeasca suprafata ferestrei. Specialistii Institutului de la Rosenheim mentioneaza influenta asa numitului “unghi mort”. In cazul prezentei glafurilor interioare, care acopera elementele de incazire poate fi redus riscul aparitiei condensului, prin realizarea in acestea a unor fante sau perforatii. Perdele si jaluzelele pot fi si ele un obstacol, dar pentru a minimaliza efectul lor negativ, ele trebuie sa fie suficient de largi si lungi, cat sa acopere aproximativ 2-3 centimetri din calorifer. Daca sunt lungi pana in podea, ferestrele vor fi ventilate, dar camera nu va mai fi incalzita corespunzator, aerul orientandu-se in proportie de 50 % catre fereastra. Nici folosirea tapetului nu este o idee foarte buna, pentru ca acesta impiedica peretii sa respire, la fel ca si vopseaua lavabila lucioasa. Peretii si covorul au rolul de a absoarbe umiditatea din camere. Evitati incalzirea apartamentului prin utilizarea aragazului deoarece hidrogenul nears se va combina cu oxigenul din aer si se va produce umiditate in apartament.
 
In cazul in care aveti probleme de mucegai in locuinta, inlaturati ghivecele de flori, pentru ca solul mentinut in permanenta umed este un mediu bun pentru dezvoltarea fungilor. Pentru a scapa de mirosul de mucegai, curatati bine cu o pensula rosturile faiantei si gresiei. Aplicati apoi pe rosturi o solutie facuta din parti egale de bicarbonat de sodiu, si sare, dupa care clatiti bine.
 
 
Baia si bucataria sunt cele mai predispuse la umezeala, dar ele reprezinta un subiect aparte, căruia i-am dedicat acest articol ...
 
--
 
 
De asemenea, îți semnalăm mai multe discuții interesante și educative despre condens termopane, pe FORUMUL Misiunea Casa, unde te invităm să participi! Câteva informații, redate mai jos:
 
 
Forumistul F.C.:
 
”V-as fi foarte recunoscator daca m-ati putea ajuta in urmatoarea problema.

In vara mi-au montat mesterii geam termopan la sufragerie peretele fiind exterior (la strada). Pana a venit frigul a fost ok.

De cateva saptamani de cand s-a dat caldura la calorifere geamurile mele fac condens iar apa curge siroaie.

Aici apar problemele. A inceput sa apara mucegai la imbinarea cu peretele, imi curge apa pe parchet, mi-a crapat gletul de pe perete.

Pur si simplu nu mai stiu ce sa fac!
 

Mesterii sunt de negasit pentru ca nu am facut contract.
 

Peretele este ok: este izolat cu polistiren expandat, cu adeziv de polistiren, am facut si reparatiile exterioare.
 

Deci problema este geamul termopan de proasta calitate.

V-as fi recunoascator daca m-ati putea sfatui ca sa fac in aceste conditii, cum sa procedez, mai exista vreo alternativa?”

 

Raspunsul și sfatul Inginerului T.B.

”Cand umezeala apare pe perete, la limita tocului geamului, atunci este clar ca sunt probleme cauzate de lipsa barierei termice (mai ales la tamplaria din profile de Aluminiu).


Dar sunt absolut de acord cu cei care au remarcat ca o influienta deoasebita o au si sursele de umiditate din camere.


Cand constructia este noua, este foarte posibil ca un an (sau uneori, chiar si in al doi-lea an), sa apara umiditate. Dar pe masura ce peretii se usuca in profunzime, iar sursele de umiditate scad, aceste probleme se reduc considerabil.

Pentru uscarea mai rapida a peretilor si reducerea drastica a umiditatii din spatiile locuite, incercati utilizarea unui dezumidificator cu condensatie.


Nu este nici foarte scump, iar eficienta este spectaculoasa. Cunosc firme de constructii, care utilizeaza asa ceva si pentru reducerea continutului de umiditate din spatiile (de regula, apartamente) pe care le lucreaza.

Un astfel de aparat nu usuca si nu raceste aerul ambiental. Prin absorbtia si prelucrarea acestuia in agregatul propriu se realizeaza condensatia (fenomenul ploii) apei din aer si colectarea acesteia intr-un vas de la baza.”

 
 

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Igrasia si mucegaiul Igrasia si mucegaiul
Dezumidificatoarele electrice Dezumidificatoarele electrice
De ce este importanta umidificarea aerului din casa si cum poate fi realizata - I De ce este importanta umidificarea aerului din casa si cum poate fi realizata - I
Tine apa la distanta cu silicoanele sanitare Ceresit Tine apa la distanta cu silicoanele sanitare Ceresit
Cum ne pregatim locuinta pentru umiditatea din sezonul rece Cum ne pregatim locuinta pentru umiditatea din sezonul rece
Condensul... un calcul matematic Condensul... un calcul matematic

Vezi mai multe articole