Mucegaiul este o ciupercă care îţi poate da mari bătăi de cap dacă nu ştii să-i previi apariţia. El se dezvoltă foarte rapid din sporii ciupercilor care îşi găsesc un mediu propice pentru dezvoltare şi se manifestă sub forma unor pete negre, care se instalează pe pereți sau mobilier.
Unde apare mucegaiul?
Într-o încăpere umiditatea normală a aerului este de 65-70%. O valoare permanentă de peste 80% a acesteia creşte probabilitatea apariţiei mucegaiului în bucătărie sau în baie, lângă maşina de spălat, în jurul chiuvetei, în zonele unde există tapet și pardoseală, în spatele plăcilor de teracotă sau în jurul ferestrelor. Pe lângă umiditatea din interior, cea din exterior este la fel de dăunătoare, iar folosirea materialelor improprii de construcţie, lipsa igienei şi a întreţinerii spaţiilor pot cauza și ele instalarea mucegaiului.
Chitul de rosturi, primul pas in prevenirea aparitiei mucegaiului
Băile sunt cele mai frecvente locuri pentru apariţia acestei ciuperci iar chituirea plăcilor ceramice cu materiale de bună calitate este la fel de importanta ca aerisirea și ventilarea încăperii. Mapei a dezvoltat un chit de rosturi îmbunătăţit, Ultracolor Plus, recomandat în special mediilor în permanență umede, fiind un chit care foloseşte tehnologia DropEffect cu rol de hidrofobizare (respingere a apei) şi tehnologia BioBlock (care asigură rezistenţă împotriva mucegaiului).
Înainte de a monta plăcile ceramice, însă, e bine să hidroizolezi pereţii şi pardoselile din baie cu membrana lichidă elastică Mapegum WPS de la Mapei, specială pentru hidroizolații la interior, cu uscare rapidă şi pretabilă suprafeţelor din gips carton, ipsos, ciment, BCA, etc.
Ai grijă de aerul pe care îl respiri!
Mucegaiul este cauza a numeroase afecţiuni precum iritaţiile şi alergiile care pot degenera în rinite alergice, apariţia sau agravarea astmului, sinuzita fungică, afectarea sistemului nervos (dureri de cap, probleme de concentrare, depresii, pierderi de memorie, oboseală), probleme articulare şi musculare, tulburări neurocognitive, slăbirea vederii, boli gastrointestinale şi renale. De aceea e bine să ai grijă de calitatea aerului din casa ta, având astfel automat grijă de sănătatea ta.
E indicat să previi apariția mucegaiului, de aceea iti recomandam să îndepărtezi cauzele dezvoltării acestuia prin câțiva pași simpli. Aeriseşte şi ventilează baia, ţine geamul deschis, şterge picăturile de apă de pe faianţă, gresie şi mobilier, instalează un dezumidificator pentru a scăpa de abur, renunţă la covoraşele decorative care reţin apa şi amenajează-ţi un colţ cu plante care absorb umiditatea (iederă, ferigă ș.a.). În acest mod, nu numai ca vei menține igiena și vei crea o ambianţă plăcută în baia ta, dar vei evita și instalarea factorilor propice de dezvoltare a mucegaiului.
Soluţii de nădejde împotriva mucegaiului
În cazul în care mucegaiul și-a făcut deja apariția, verifica mai întâi instalaţia sanitară şi repar-o în caz de nevoie. Pentru a îndepărta petele existente, poţi folosi soluţii din comerţ sub forma de spray, praf sau lichid sau îţi poţi prepara amestecuri la fel de eficiente din ingrediente aflate la îndemână, în casă.
Ca soluţie profesională îţi recomandăm produsul Keranet de la Mapei, care este o substanţă de curăţare, pe bază de acid, pentru plăci ceramice. Poate fi utilizat pentru curăţarea suprafeţelor interioare și exterioare de urmele și petele cauzate de ciment, var şi eflorescenţe. Folosit în mod corect, Keranet nu deteriorează rosturile dintre plăcile ceramice chiar dacă sunt colorate, însă dizolvă și îndepărtează eflorescenţele formate pe suprafaţa lor.
Comentarii
Nu exista comentarii.