Experiența vizuală în materie de consum de conținut este din ce în ce mai importantă pentru utilizatori, fie că urmăresc serialele și filmele preferate, se joacă pe consolă sau urmăresc emisiunea preferată pe TV. Calitatea imaginii, dimensiunea ecranului, noile tehnologii care revoluționează experiența și chiar design-ul unui televizor sunt toate aspecte pe care utilizatorii le iau în calcul atunci când decid să achiziționeze un astfel de dispozitiv. Ca să nu mai vorbim despre faptul că au început să apară tot mai multe tehnologii complexe care fac din televizoare adevărate computere performante care au capacitatea să influențeze major experiența de vizionare, nu doar niște simple ecrane preocupate să redea imagini.
Pentru a ne bucura de experiență cât mai bine, oamenii au început să-și dorească diagonale tot mai mari, să se orienteze și mai mult spre modelele OLED, să compare brandurile din toate punctele de vedere. Iar diferența o pot face multe aspecte – de la felul în care este construit un televizor și până la opțiunile și funcțiile speciale pe care le oferă.
Una dintre companiile care încearcă să iasă în evidență pe acestă piață acerbă este Sony, ce lansează în fiecare an modele noi de televizoare pentru care încearcă să implementeze tot timpul noi tehnologii. Unul dintre cele mai interesante TV-uri lansate de Sony anul trecut este Bravia XR A83K, un televizor de 65 de inci cu ecran OLED – dar oare reușește el cu adevărat să atragă atenția cumpărătorilor într-o piață atât de aglomerată? Hai să vedem împreună.
Instalarea
Am început cu începutul, să vedem cum arată pachetul și cât de ușor este de instalat acest televizor. Pe scurt, foarte simplu. Practic, singurul lucru care trebuie montant sunt picioarele televiziorului, care este apoi direct gata de utilizare. Bineînțeles, pentru a beneficia de toate funcțiile este necesar să te loghezi cu un cont propriu și să parcurgi o serie de pași pentru a-l seta și calibra așa cum îți dorești și cum ai nevoie. Dar întregul proces e simplu și intuitiv, iar la câteva minute de la despachetare ești deja gata să vezi ce are de oferit acest produs în materie de imagine.
Tehnologiile de „sub capotă„
Cum spuneam la început, tehnologia care stă în spatele ecranului a început să facă cea mai mare diferență în acest domeniu, iar Sony Bravia XR83K nu face excepție. Compania a gândit acest model având la bază un tip de procesor pe care ei îl numesc „cognitiv” și despre care susțin că reproduce „felul în care oamenii aud și văd”. Practic, vor să spună că poți privi conținutul de parcă l-ai vedea cu propriii ochi, iar asta te va ajuta să te simți chiar în mijlocul acțiunii.
Procesorul cognitiv este responsabil pentru a afișa calitatea imaginii cât mai aproape de rezoluția 4K nativă, adică imagini de calitate superioară, datorită și unei tehnologii numite XR Super Resolution, care identifică obiectele dintr-un cadru, indiferent de conținut și se asigură că acestea sunt reproduse cât mai exact, la fel ca în realitate.
Un exemplu este funcția XR OLED Contrast Pro, care face nuanțele afișate să fie mai realiste și mai profunde, iar acest lucru se întâmplă datorită unui senzor de temperatură care detectează temperatura ecranului, astfel încât pixelii să fie iluminați mai mult atunci când e necesar. În același timp, funcția Remastering HDR asigură contrastul și culorile fiecărui obiect din imagine, contribuind la o imagine cât mai clară pentru utilizator.
Unele dintre ele pot părea detalii tehnice, dar adevărul este că, odată ce ajungi să le experimentezi, ajungi să te reportezi altfel la idea de „a privi la televizor”.
Imagine și sunet
Display-ul OLED este baza pentru calitatea imaginii pe care o oferă acest televizor. Pe de-o parte, nuanțele de negru sunt mai profunde ca niciodată, astfel încât scenele întunecate să fie mai realiste, iar de cealaltă parte, culorile sunt vibrante și puternice, în așa fel încât să te poți bucura de o calitate foarte bună, indiferent de tipul de conținut pe care îl alegi.
Mai mult decât atât, A83K recunoaște tipul de conținut afișat pe ecran și adaptează imaginea în funcție de acest aspect, astfel încât experiența vizionării unui film va fi diferită de experiența unui joc. Un alt aspect care contribuie la îmbunătățirea calității vizuale este abilitatea televizorului de a ajusta luminozitatea și saturația în mod automat, în funcție de condițiile de iluminare din încăpere. Dacă lumina naturală bate direct pe televizor, acesta va crește luminozitatea pentru a putea afișa imaginea cât mai clar, iar dacă în încăpere este întuneric, luminozitatea va fi scăzută pentru a nu crea disconfort. E o opțiune foarte bună mai ales dacă ești adeptul jocurilor video care au peisaje mai întunecate – cu atât mai mult dacă îți place să te joci seara. De amintit, pentru pasionații de gaming, și faptul că e un televizor produs de compania care produce și consola PlayStation 5, un TV despre care Sony spune că e perfect pentru aceasta din urmă, din punctul de vedere al compatibilității – tot ce se poate, dacă ne gândim că sunt parte din aceeași „familie”.
În completarea experienței vizuale, vine, bineînțeles și experiența auditivă, care este complementară pentru imersiune cât mai mare. Modelul A83K oferă sunet surround prin intermediul celor 5 difuzoare, iar cele două subwoofere integrate pe stânga și dreapta televizorului asigură un bass profund. La fel ca în cazul imaginii, calitatea sunetului este ajustată automat prin funcția Acoustic Auto Calibration, care analizează camera și spațiul în care televizorul se află, calibrând sunetul în concordanță. Foarte util pentru personalizarea experienței, inclusiv dacă decizi să schimbi poziționarea TV-ului dintr-o cameră în alta.
Conținut la îndemână prin toate tipurile de aplicații
Ce mai face bine Sony Bravia A83K este compatibilitatea multiplă cu tot felul de aplicații și servicii, pentru a oferi acces la o serie largă de conținut, fiind compatibil și cu Apple AirPlay și Apple HomeKit pentru pasionații ecosistemului. Netflix, HBO Max și aproape orice altă aplicație de streaming îți trece prin minte sunt accesibile pe modelul Sony și se bucură de toate funcțiile detaliate mai sus, dar și de multe altele.
Și, poate la fel de important, Sony s-a gândit să le aducă fanilor adevărați și ceva extra: un serviciu de streaming premium, compatibil cu televizoarele Bravia, pe care l-a botezat BraviaCore. Acesta este pre-instalat, iar – în funcție de model – cumpărătorii primesc niște credite pe baza cărora pot viziona producții de top la calitate cinematografică. Pentru fanii adevărați poate fi un plus, deși și în acest domeniu piața e suprasaturată și e destul de greu să te mai diferențiezi cu ceva.
Concluzia
Am păstrat pentru final și prețul acestui televizor – unul deloc mic, de aproximativ 9.500 de lei (preț recomandat). Totuși, dacă stăm să analizăm tehnologiile pe care le propune, funcțiile speciale și calitatea pe care o oferă, prețul este unul destul de corect. Bineînțeles, asta dacă îți permiți să achiziționezi un astfel de model. Cum tehnologia nu stă niciodată pe loc, bineînțeles că e posibil ca în anii următori prețul să scadă, dar asta nu înseamnă că nu vor apărea și alte opțiuni noi, mai performante și mai atrăgătoare. Totuși, pentru cineva care își dorește să se bucure de calitate și de o experiență de top, Bravia A83K poate fi alegerea potrivită, pentru bugetul adecvat.
Comentarii
Nu exista comentarii.