Spargatorii de case sunt in plin sezon

21 iulie, 2008

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Grilajele sau sistemele de alarma va pot salva de „vizita“ spargatorilor de locuinte. Acesta este sfatul politistilor, care sustin ca vacanta de vara este cea mai profitabila perioada pentru hotii care ataca vile si apartamente. Principalele tinte: casele cu termopane si aer conditionat. Mai mult, aveti grija de obiectele pe care le luati in vacanta; hotii de buzunare s-au mutat pe litoral in perioada estivala. Indiferent de criteriile dupa care se face alegerea, pe primul loc in „topul“ tintelor alese de hotii de case este etajul 1 al imobilelor.
 
Hotii au invatat sa-si stearga urmele
 
Potrivit oamenilor legii, incepand cu 1 iunie, infractorii de „maruntisuri“ au pornit spre litoral, unde portofelele cu bani, cardurile pentru vacanta sau aparatele foto si video le sunt la indemana.
 
Spargatorii de case au ramas insa „la locul de munca“ in Capitala. Tintele acestora: vilele si apartamentele lasate nesupravegheate, in special imobilele care au geamuri termopan si cel putin doua aparate de aer conditionat.
 
„Cele mai simple metode pentru a verifica daca proprietarul este acasa sunt sunatul la interfon - in cazul blocurilor - si rasfoirea cartii de telefon. Suna mai multe zile la rand, la ore diferite, dau tarcoale blocului si se intereseaza la vecini prezentandu-se ca fiind rude din provincie care il cauta pe proprietarul x“, avertizeaza politistii.
 
Modul de operare al hotilor se schimba insa foarte des. Acestia au invatat ca, dupa ce ataca un imobil, sa nu mai lase in urma lor butucul usii de acces.
 
„Stiu ca daca avem cativa suspecti si gasim asupra lor ustensilele (cheie franceza, levier sau chiar surubelnite puternice), pe baza expertizei butucului putem dovedi ca ei au fost autorii unui jaf“, explica oamenii legii.
 
Etajul 1 este escaladat direct
 
Indiferent de criteriile dupa care se face alegerea, pe primul loc in „topul“ tintelor alese de hotii de case este etajul 1 al imobilelor. In astfel de cazuri, infractorii nici nu se mai obosesc cu spartul usii, ci aleg sa escaladeze fie pe tevile de gaz, fie sa „faca scarita“, ajungand astfel foarte simplu in balconul apartamentului. „Usa si geamul din termopan sunt foarte usor de fortat. Acum cateva luni am avut un caz mai deosebit. Hotii au dat spargerea in timpul noptii, la etajul 1 al unui imobil, in timp ce proprietarii se aflau in casa. Desi ultima «tendinta» in domeniu este de a fura numai bijuterii, bani si aparatura electronica de mici dimensiuni, in noaptea aceea au luat pana si cuptorul cu microunde“, spun politistii.
 
RECOMANDARI
 
Luati-va masurile minime de securitate
 
In cazul in care locuiti la casa, instalati un sistem de alarma
 
Lasati radioul in functiune si o lumina de veghe aprinsa, pentru a da impresia ca este cineva in locuinta
 
Daca locuiti la parter sau la etajul 1, asigurati-va ferestrele cu grilaje
 
Rugati un vecin de incredere sa sune la 112 in cazul in care aude zgomote ciudate sau vede straini in bloc
 
Apelati la un prieten sau o ruda sa treaca din cand in cand pe la locuinta.
 
Sursa: Evenimentul zilei

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Apartamentele noi rezista la un cutremur de pana la 8.5 grade Richter! - 28 Aprilie 2009 Apartamentele noi rezista la un cutremur de pana la 8.5 grade Richter! - 28 Aprilie 2009
Copaci taiati pentru un bloc Copaci taiati pentru un bloc
DEDEMAN deschide primul magazin din Bucuresti DEDEMAN deschide primul magazin din Bucuresti
Industria mobilei ramane in strada Industria mobilei ramane in strada
Apartamentele din Bucuresti Apartamentele din Bucuresti
Ajutoare pentru achitarea facturilor la incalzire Ajutoare pentru achitarea facturilor la incalzire

Vezi mai multe articole