Speculatorii imobiliari cresc preturile locuintelor din complexurile rezidentiale cu 50%

08 aprilie, 2008

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Preturile apartamentelor din complexurile rezidentiale cresc artificial cu pana la 50% din cauza speculatiilor facute de investitorii care cumpara locuintele in faza de constructie. De altfel, un studiu realizat de o companie poloneza a aratat ca jumatate dintre locuintele finalizate anul trecut nu sunt ocupate de catre locatari, pentru ca speculantii le achizitioneaza inca de cand se afla pe plansa si prefera sa le tina goale decat sa le vanda la pretul la care le-au cumparat.

Dezvoltatorii de proiecte imobiliare mari din Capitala vor sa ia o serie de masuri pentru eliminarea acestor practici. O prima masura ar fi o evaluare stricta a cumparatorilor, astfel incat locuintele sa fie vandute direct persoanelor fizice. „Un alt motiv pentru care unii dezvoltatori refuza colaborarea cu investitorii este acela ca speculantii fac concurenta neloiala initiatorilor proiectului la vanzarea locuintelor finalizate“, a explicat Mihai Carstea, consultant imobiliar EuroMetropola. Acesta recunoaste ca nu va putea fi impus un control total in ceea ce ii priveste pe cei care cumpara locuintele, din cauza „diferitelor subterfugii la care ar putea recurge clientii care isi doresc intr-adevar sa cumpere mai multe locuinte pe care sa le revanda la suprapret“.

Pe de alta parte, in anumite zone din tara numarul proiectelor imobiliare este in scadere, fapt datorat uneori refuzului autoritatilor locale de a se implica. Astfel, in ciuda dinamismului imobiliar ce caracterizeaza Timisoara si, prin extindere, toata partea de vest a tarii, in aceasta zona s-au construit, in ultimii ani, cele mai putine locuinte din Romania. Potrivit unui studiu realizat de Sedako Group, anul trecut in Regiunea de Vest au fost finalizate si date in folosinta doar 3.493 de locuinte noi, spre deosebire Regiunea Nord-Est, unde s-au construit aproape 8.200 de locuinte, sau de Bucuresti-Ilfov, care a trecut de 6.700 de apartamente. „Se construieste putin si se va construi si mai putin. In primul rand, din cauza ca Primaria Timisoara, spre exemplu, nu sprijina deloc astfel de proiecte rezidentiale, din cauza unor interese mai mult sau mai putin edilitare“, ne-a declarat managerul agentiei imobiliare RHM Cartier, Nicoleta Pop. Totusi, in ciuda acestor previziuni sumbre,   studiul Sedako previzioneaza ca, in urmatorii cinci ani, marii dezvoltatori vor livra pe piata aproape 8.000 de apartamente. Astfel, in acest an vor fi demarate 21 de proiecte cu regim de inaltime de P+4E, insumand circa 3.000 de apartamente, iar un alt stoc de 4.800 de locuinte va fi livrat pe piata in perioada 2010 – 2011. Preturile acestor locuinte sunt in crestere accentuata si, dupa cum anticipeaza expertii imobiliari, ele vor ajunge sa se vanda la preturi medii situate intre 1.300 si 1.700 euro/mp.

Romania, pe locul trei in privinta valorii tranzactiilor imobiliare
Romania s-a plasat anul trecut pe pozitia a treia in Europa Centrala si de Est - exclusiv Rusia -, dupa Polonia si Cehia, in functie de valoarea tranzactiilor imobiliare. Acestea au totalizat 2,2 miliarde de euro, reprezentand circa 20% din volumul atras de regiune, informeaza Mediafax. Romania a fost in 2007 vedeta regiunii, cu o crestere a investitiilor de 144%, ajungand la un volum total de 2,2 miliarde de euro. Sursele de finantare pentru achizitii de proprietati imobiliare in Romania au provenit atat de la banci locale, cat si din Germania, Austria, Olanda, Franta, Grecia, Turcia.
 
Sursa: Gardianul
 

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Saracii vor o casa mai mult decat bogatii Saracii vor o casa mai mult decat bogatii
"Prima casa" este intr-un bloc vechi din Colentina - 09 Iulie 2009
Casele de lemn se inghesuie la marginea Capitalei Casele de lemn se inghesuie la marginea Capitalei
Conditii minime pentru o casa - 26 Mai 2009 Conditii minime pentru o casa - 26 Mai 2009
Gama moderna de ingrijire a pielii conceputa pentru tine, nu pentru tipul tau de piele Gama moderna de ingrijire a pielii conceputa pentru tine, nu pentru tipul tau de piele
Creditul de casa se ia tot mai greu Creditul de casa se ia tot mai greu

Vezi mai multe articole