on

Spuma poliuretanica si izolatia fonica

18 iulie, 2022

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Pentru constructiile pe care le dezvoltam de la zero sau pe care le renovam ar trebui sa avem in vedere toate elementele ce conduc la realizarea unui ansamblu echilibrat si cat mai putin sensibil la elementele exterioare de mediu ce actioneaza asupra structurilor, finisajelor, dar si asupra confortului interior. Spunem acest lucru pentru ca exista o grija pe deplin justificata fata de anumite aspecte constructive ce tin in principal de marimea camerelor, de suprafetele vitrate, de instalatii, de izolarea termica, de design si mai putin de aspecte de tin ce fonoizolarea locuintei.

 

Daca in cazul caselor individuale aspectul izolatiei fata de zgomotul interior si exterior afecteaza o singura familie, in cazul locuintelor cu proprietari multiplii (blocuri) transmiterea zgomotului poate fi o reala problema de confort interior.

 

Pentru ca dinamica construirii in domeniul rezidential cuprinde o arie mare de dezvoltare a caselor pe pamant, individuale, ar trebui sa avem in vedere solicitarea proiectarii si executiei unor solutii de fonoizolare. Casele cele mai expuse la transmiterea zgomotului dinspre exterior catre interior, dar si intre spatiile interioare, de la o camera la alta, sunt cele construire pe structuri usoare - metal, lemn. Uneori se confunda izolatia la zgomot cu solutiile de termoizolare si aceasta doar din considerente ce tin de dubla proprietate a unor materiale de a izola in ambele directii. Aici se intampla cele mai multe greseli pentru ca o solutie dimensionata pentru a izola termic nu aduce intotdeauna aceleasi beneficii in zona fonoizolarii, fiind important sa cunoastem detalii despre structura ce necesita izolare fonica, tipul sursei de zgomot etc..

 

Discutam de trei masuri de reducere a sunetului prin blocarea, absorbtia si amortizarea acestuia, fiecare metoda avand o anume eficienta in functie de caracteristicile zgomotului produs. Transmiterea zgomotului prin peretii exteriori si interiori se poate face atat prin aer, dar si prin structura constructiei. Pentru a izola un zgomot aerian, transmis prin aer, avem nevoie sa interpunem un material care blocheaza sunetul cu frecventa medie sau inalta. Pentru transmiterea zgomotului transmis structural, de regula sunetele de frecventa joasa, este nevoie de solutii complexe ce separa, rupt contactul fizic la un anumit nivel al straturilor ce compun structurile.

 

Peretii, planseele interioare, spatiile de mansarda ale unei case pot fi izolate atat pentru izolare termica, dar si pentru izolare fonica. Unul din materialele utilizate si pe care il recomanda specialistii de la ISOTERM este izolarea cu spuma poliuretanica. Este unul dintre materialele cu cea mai mare eficienta pretabil atat pentru izolarea termica, dar si pentru izolarea fonica.

 

Ca sa exemplificam, cunoastem cu totii zgomotul produs de ploaie, mai ales in cazul cand aceasta este torentiala si cade pe acoperisul din tigla de tabla. Dincolo de romantismul unei ploi linistite, zgomotul infernal de ploaie poate fi blocat cu usurinta daca utilizam o izolatie a tavanului mansardei sau sub acoperis cu spuma poliuretanica cu celule inchise. De ce cu varianta „celula inchisa”? Pentru ca aceasta reprezinta solutia cea mai potrivita la o grosime redusa pentru a bloca undele sonore transmise aerian, impiedicand propagarea lor catre interior. Nu spunem ca izolatiile traditionale nu pot fi potrivite pentru astfel de aplicatii, insa spuma poliuretanica are anumite avantaje ce nu pot fi egalate de acestea sau daca o fac implica solutii mult mai complexe, cu consum mare de materiale, spatiu si evident straturi succesive ce cresc costul solutiilor. Din punct de vedere al gradului de acoperire al suprafetelor, singura solutie care poate acoperi integral si fara a lasa vreo zona cu goluri sau discontinua este spuma poliuretanica. Oricare alta varianta de izolatie presupune fie imbinari ce pot permite goluri de aer daca nu asezam perfect materialele, fie riscul de transfer a vaporilor prin neetanseitati, fie goluri de aer necontrolate cum ar fi cazul celulozei.

 

Nu putine voci afirma ca aceasta solutie cu spuma poliuretanica nu este potrivita pentru izolarea fonica. Pentru ca cifrele conteaza si experienta utilizatorilor care aleg solutiile oferite de ISOTERM au demonstrat-o, acestia ne garanteaza ca pe langa izolatia termica oferita de spuma poliuretanica, fonoizolatia obtinuta este data de valoarea de 0,75 pe care o inregistreaza spuma poliuretanica pentru coeficientul NRC (Noise reduction Coefficent), coeficient ce are valori cuprinse intre 0 si 1, cu cat este mai mare cu atat izolarea fonica este mai buna.

 

Asadar, spuma poliuretanica aplicata la interiorul casei va aduce urmatoarele beneficii in zona fonica:

– Reduce zgomotul ce intra din exterior, prin acoperis sau alte structuri;
– Absoarbe sunetul produs de tevile diferitelor instalatii inferioare ce se afla in structurile izolate;
– Nu permite sunetului sa traverseze dintr-o camera in alta, izolatie buna pe pereti de compartimentare.

 

 

Intr-un alt articol am vazut ca exista doua tipuri de spuma poliuretanica, varianta cu celula inchisa si varianta cu celula deschisa. In spiritul izolatiei fonice, se pune intrebarea, care izoleaza mai bine? Citeste materialul aici.

 

 

Raspunsul nu poate fi unul simplu, pentru ca orice material este pus in valoare de aplicatia in care este utilizat si modul de executie. Strict din punct de vedere tehnic, ambele materiale au performante in zona izolatiei fonice, insa exista diferente de comportament la zgomot. Spuma poliuretanica cu celula inchisa respinge undele de sunet, iar spuma poliuretanica cu celula deschisa este capabila sa absoarba unde sonore. Astfel, modul de comportare al celor doua variante de spuma poliuretanica este important atunci cand alegem solutia efectiva… pentru ca una este sa discutam de blocarea sunetului si alta este imbunatatirea sunetului intr-o incapere. Pentru aplicatii ce tin de imbunatatirea auditiei intr-o incapere va trebui sa alegem o spuma poliuretanica cu celula deschisa pentru ca aceasta este mai usoara – mai putin densa, mai poroasa si mai moale. Aceste caracteristici o fac potrivita pentru a absorbi, bloca si disipa undele de sunet in incaperea noastra.

 


 

Izolatia cu spuma poliuretanica este o alegere potrivita pentru oamenii care doresc sa-si izoleze fonic casa, obtinand astfel o bariera eficienta contra undelor de sunet.

 

Izolarea cu spuma poliuretanica are numai avantaje si ca sa concluzionam, dorim sa enumeram toate aceste aspect pozitive:

  • Termoizolatie foarte eficienta – de pana la 3 ori mai eficienta decat vata minerala;
  • Durata de viata mare, circa 80 de ani;
  • Permite etanseitatea completa a zonelor izolate, bariera de netrecut pentru aer;
  • Este o bariera la difuzia vaporilor;
  • Nu produce condens;
  • Isi pastreaza proprietatile in timp, nu se taseaza;
  • Rigidizeaza structura pe care se aplica;
  • Protejeaza lemnul impotriva umiditatii si daunatorilor;
  • Se aplica extrem de repede – se pot acoperi circa 100 mp in 2 ore;
  • Izoleaza fonic, contribuie la acustica incaperilor.

 

Evident ca toate aceste avantaje vin la pachet cu doua dezavantaje principale, daca putem spune asa: poate fi aplicata doar de profesionisti si necesita investitie mai mare pentru materia prima si utilajele specifice aplicarii mecanizate.

 

In loc de concluzie, izolarea fonica nu este doar un moft, ci o necesitate iar acest lucru se poate face foarte bine utilizand o solutie de izolare cu spuma poliuretanica.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Importanta termoizolarii si a dimensionarii corecte a sistemului de incalzire Importanta termoizolarii si a dimensionarii corecte a sistemului de incalzire
Analiza comparativa intre vata minerala de sticla si vata minerala bazaltica - partea a doua Analiza comparativa intre vata minerala de sticla si vata minerala bazaltica - partea a doua
Produsele termoizolante de calitate va protejeaza casa si sanatatea Produsele termoizolante de calitate va protejeaza casa si sanatatea
Transferul de caldura, explicat pentru toti Transferul de caldura, explicat pentru toti
Incalzire cu sisteme alternative – folii pentru incalzire Incalzire cu sisteme alternative – folii pentru incalzire
“S-a inundat caminul de vizitare. Cum procedez?” “S-a inundat caminul de vizitare. Cum procedez?”

Vezi mai multe articole