Statul revine in forta pe piata caselor

25 aprilie, 2006

comenteaza trimite unui prieten printeaza

 Guvernul se va imprumuta pentru a construi locuinte sociale. Noul fond locativ va fi impartit, dupa 2007, de autoritatile locale.
 
Romania va imprumuta de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei 140 de milioane de euro pentru a finanta, in perioada 2006-2007, proiectul de constructie a 9.000 de locuinte sociale care vor fi inchiriate tinerilor. Contractul cadru de imprumut a fost aprobat in ultima sedinta a Guvernului, arata Mediafax.
 
Costul total estimat al proiectului, prevazut sa se deruleze pe o perioada de trei ani, este de 210 milioane de euro, excluzind taxele si impozitele datorate pe teritoriul Romaniei, se arata intr-un comunicat al Guvernului.
 
30% de la buget
Imprumutul reprezinta 70% din valoarea totala a proiectului si este acordat pe termen de 20 de ani, din care cinci ani perioada de gratie.
 
Diferenta de 30% din costurile proiectului va fi acoperita de la bugetul de stat si de la bugetele autoritatilor locale.
 
Municipalitatile pe teritoriul carora sint situate constructiile vor aloca echivalentul in lei a 35,5 milioane de euro pentru a acoperi costul terenurilor, cheltuielile pentru finantarea studiilor de fezabilitate, pentru pregatirea si viabilizarea terenurilor. Suma nu include valoarea taxelor si a impozitelor aferente activitatilor finantate.
 
De la bugetul de stat, prin Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului (MTCT) vor fi asigurate fonduri reprezentind 34,5 milioane de euro pentru finantarea documentatiilor tehnico-economice, a lucrarilor de constructie si pentru supravegherea executarii acestor lucrari.
 
Beneficiarii imprumutului sint MTCT si Agentia Nationala pentru Locuinte (ANL).
 
ANL, obligata de proiect
ANL a fost desemnata ca agentie de implementare a proiectului privind constructia de locuinte sociale pentru tineri, avind obligatia de a utiliza sumele alocate exclusiv pentru scopurile acestuia.
 
ANL va contracta, prin licitatie, lucrarile de proiectare si de executie si va supraveghea lucrarile.
 
In prealabil, ANL are obligatia de a incheia conventii cu autoritatile administratiei publice locale implicate. Conventiile vor prevedea cedarea dreptului de administrare a terenului catre ANL, obligativitatea asigurarii de catre consiliile locale a studiilor de fezabilitate, a lucrarilor de viabilizare a terenurilor, a intretinerii si repararii noilor locuinte dupa finalizarea constructiilor, precum si criteriile de repartizare a locuintelor, contra unei chirii, tinerilor cu venituri reduse.
 
Locuintele sociale realizate in cadrul acestui proiect, precum si terenurile aferente vor fi predate in administrare autoritatilor administratiei publice locale, pe baza de protocol incheiat cu ANL.
 
Autoritatile locale vor avea obligatia repartizarii locuintelor pe criterii stabilite de consiliile locale, a inchirierii acestora, a intretinerii si repararii locuintelor sociale.
80.000 de locuinte pe an
 
Premierul Calin Popescu Tariceanu i-a cerut recent ministrului delegat pentru lucrari publice, Laszlo Borbely, sa „gindeasca“ un program de constructie de 80.000 de locuinte pe an, fata de nivelul actual de 9.000 de locuinte.
 
Sursa: Cotidianul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Ce inseamna Full Array LED? Va oferim raspunsul SONY Ce inseamna Full Array LED? Va oferim raspunsul SONY
Subventie pentru locuinte - 2005-03-31 Subventie pentru locuinte - 2005-03-31
Miele provoaca bucatarii creativi cu noua gama SmartLine Miele provoaca bucatarii creativi cu noua gama SmartLine
Garsonierele din blocurile vechi, campioane la ieftinire - 27 iulie 2010 Garsonierele din blocurile vechi, campioane la ieftinire - 27 iulie 2010
Tefal Ingenio – Simplu. Versatil. Ingenios Tefal Ingenio – Simplu. Versatil. Ingenios
Tehnologia Wi-Fi 6 si viitorul conectivitatii. Cum ne va schimba viata noul standard Wi-Fi Tehnologia Wi-Fi 6 si viitorul conectivitatii. Cum ne va schimba viata noul standard Wi-Fi

Vezi mai multe articole