Ministerul Locuintelor va cheltui in 2008 peste 245 milioane de lei pentru constructia de locuinte pentru tineri si cei cu venituri mici, estimandu-se ca vor fi incepute peste 4.000 de locuinte, iar la alte 8.000 vor fi continuate lucrarile. Aceste fonduri sunt mai mici comparativ cu 2007, desi exista un deficit in ceea ce priveste locuintele construite din fonduri de la bugetul de stat. Mai exact, anul trecut, pentru constructia de locuinte destinate tinerilor, ministerul a alocat 217,7 milioane de lei, iar pentru cele sociale, 24,3 milioane lei.
Ultimele statistici aratau ca anul trecut au fost construite cu bani de la stat cu aproape 25% mai putine case fata de 2006. Potrivit datelor Ministerului Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor, 18 milioane de lei vor fi alocati pentru constructia de locuinte care vor fi repartizate persoanelor cu venituri mici. Familiile sarace care vor avea norocul sa primeasca o locuinta sociala vor plati chirii subventionate. Pentru tineri vor fi continuate lucrarile la 8.000 de apartamente, iar alte 2.000 de unitati locative vor fi
incepute. Ca si in anii trecuti, apartamentele destinate exclusiv tinerilor, fie ca este vorba de cele cu credit ipotecar sau cu chirie, vor fi construite cu bani de la buget si din credite externe. Astfel, de la bugetul de stat se vor da 95 milioane de lei, iar valoarea creditelor externe contractate va fi de 112,4 milioane lei. In prezent, sunt in lucru circa 7.500 de apartamente pentru tineri, alte 3.500 fiind deja finalizate.
Nu in ultimul rand, pentru chiriasii evacuati din casele nationale se vor cheltui in acest an 20 milioane de lei. Cu acesti bani se va asigura finantarea pentru 2.000 de apartamente aflate in faza de contractare. Pe de alta parte, in acest an vor fi terminate 150 de case destinate acestor chiriasi.
Ministerul Dezvoltarii intentioneaza sa determine autoritatile locale sa se implice mai mult in realizarea locuintelor. Ministrul Laszlo Borbely a propus ca, la nivel local, primariile sa isi faca propriile programe de locuire pentru o perioada mai lunga, de cel putin patru ani.
Sursa: Gardianul
Comentarii
Nu exista comentarii.