Statul vrea sa impulsioneze constructiile

22 martie, 2006

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Tinerii si sinistratii primesc 20% din pretul casei
 
Cum ar fi sa gasesti un apartament la 80.000 de euro si statul sa-ti dea 16.000 de euro, astfel incat sa platesti numai 64.000? N-ar fi rau deloc, iar guvernantii au initiat un proiect de ordonanta de urgenta care prevede ceva similar.
 
Constructia de locuinte prin credit ipotecar va fi subventionata in proportie de 20%. Dar, nu pentru oricine. Vor avea prioritate tinerii sub 35 de ani, sinistratii ramasi fara casa de la inundatii, locatarii din imobilele cu risc seismic ridicat, in general persoane cu probleme financiare. Iar subventiile se vor acorda atunci cand valoarea totala a devizului nu depaseste o limita maxima. Primele ajutoare ar putea sa vina chiar anul acesta, la o rectificare bugetara, dupa cum sustine ministrul delegat Laszlo Borbely. Actul normativ va fi valabil si pentru locuintele realizate prin ANL, dar si prin intermediul unor companii private.
 
O asemenea prevedere, pusa in aplicare, probabil ca ar rezolva o parte din criza locativa si totodata ar insemna un impuls pentru sectorul de constructii.
 
De unde scoate Guvernul banii?
 
Trebuie vazut insa cat de eficienta va fi masura, avand in vedere ca oamenii saraci nu prea se incumeta la datorii si oricum le-ar fi greu sa plateasca si 80% din pretul unei locuinte. “Ar fi exceptional ca ordonanta sa intre in vigoare, dar ma mir de unde vor scoate guvernantii banii promisi pentru subventii”, a declarat arhitectul Ovidiu Popescu. “Sa stiti ca sistemul ar da roade. O casuta modesta, de 100 mp, o ridici cu 40.000 de euro. Daca statul contribuie cu 20%, clientul va avea de platit 32.000 de euro, suma ce poate fi achitata in 20 de ani de creditare”, a adaugat Ovidiu Popescu. Din calculatorul de pe site-ul Bancii Romane de Dezvoltare, aflam ca la o valoare de imprumut de 3.500 de euro, rata lunara, corespunzatoare unei perioade de rambursare de 240 de luni, este de 266 de euro.
 
Proprietari cu probleme
 
Printre judetele in care inundatiile au facut ravagii se numara si Galatiul. “Proprietarii afectati ridica mai multe probleme. E foarte greu sa-i convingi sa-si incheie asigurare. Pe de alta parte, multe dintre casele de chirpici se construiesc fara avizele legale, deci nu cred ca statul ar subventiona asa ceva”, a afirmat Danut Onofrei, director general la agentia imobiliara Lazaris 2003. “Initiativa ar avea mai mult succes daca s-ar extinde si la persoanele cu venituri mai mari. In judetul nostru, ANL aduce a publicitate de partid. In schimb, firmele private, cu capital romanesc si strain se arata interesate sa se dezvolte. Ca exemplu, as da o oferta de case din lemn cu suprafata de 140 mp, la 80.000 de euro, pret ce include racordarea la retelele de apa si energie electrica. Daca statul s-ar implica pe partea asta, subventiile ar intra intr-adevar in categoria ajutoarelor inteligente. Potentialii cumparatori ar fi stimulati sa consulte toate variantele care le stau la dispozitie, orientandu-se eventual si catre procedeele neconventionale de constructie”, a mai spus Danut Onofrei.
 
Cine va beneficia de sprijinul financiar
 
Se pare ca statul va pompa ceva bani in industria constructiilor, in urma initiativei ministrului delegat pentru Lucrari Publice si Amenajarea Teritoriului, Laszlo Borbely. Dar numai unele categorii de persoane vor primi sprijin financiar pe aceasta cale.
 
“Criteriile avute in vedere pentru selectia beneficiarilor sunt de natura sociala - tinerii pana in 35 de ani, persoane sau familii ramase fara adapost in urma avarierii grave a locuintei, din cauza unor calamitati naturale, persoane evacuate din locuinte expuse alunecarilor de teren sau care prezinta pericol in caz de cutremur, persoane si chiriasi evacuati din locuinte retrocedate fostilor proprietari”, se arata intr-un comunicat al Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului.
 
Sursa: Banii nostri

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Tech Cuisine Smart Home isi extinde operatiunile in Ungaria, Cehia si Slovacia Tech Cuisine Smart Home isi extinde operatiunile in Ungaria, Cehia si Slovacia
Impact a lansat solutii pentru prima casa - 18 Iunie 2009 Impact a lansat solutii pentru prima casa - 18 Iunie 2009
In Bucuresti revine puternic locuinta colectiva In Bucuresti revine puternic locuinta colectiva
BenQ iti aduce acasa experienta cinematografica 4K UHD BenQ iti aduce acasa experienta cinematografica 4K UHD
SYMMETRICA: De unde aleg clientii finali sa cumpere pavajul SYMMETRICA: De unde aleg clientii finali sa cumpere pavajul
20 de banci vor sa dea credite de 1,4 miliarde de euro in 20 de banci vor sa dea credite de 1,4 miliarde de euro in "Prima casa" - 26 Iunie 2009

Vezi mai multe articole