on

Studiu: 54% dintre pensionarii din Romania se simt exclusi din punct de vedere financiar si social

28 iulie, 2021

comenteaza trimite unui prieten printeaza

  • Cei mai multi dintre cei care aleg sa munceasca si dupa varsta pensionarii fac acest lucru pentru ca vor sa ramana activi si sa se simta in continuare utili
  • Daca ar dispune de resurse financiare, varstnicii ar investi in primul rand in renovarea locuintei si in educatia nepotilor

 

5 din 10 pensionari din Romania se simt exclusi din punct de vedere financiar si social. Varstnicii sustin ca se simt marginalizati din cauza lipsei banilor, prietenilor sau din cauza problemelor de sanatate, arata un studiu realizat de compania de cercetare Novel, la initiativa Provident Financial Romania. Cercetarea a fost realizata in luna iunie pe un esantion reprezentativ de 1.204 persoane, cu varsta de peste 25 de ani, dintre care 426 respondenti au peste 65 de ani.

 

De altfel, cei care resimt o forma de excluziune financiara sunt mai nemultumiti de viata lor. In cazul persoanelor fara un loc de munca, indiferent de varsta, sentimentul de excluziune este mai acut, iar oamenii simt ca nu au la cine sa apeleze pentru sprijin emotional, dar nici nu au o persoana care sa ii ingrijeasca temporar in caz de nevoie. Astfel, 6 din 10 romani care nu desfasoara o activitate profesionala au declarat ca se simt exclusi social. In cazul persoanelor cu varsta de peste 65 de ani, dar si al celor din mediul rural, sentimentul de excluziune apare, in principal, din cauza lipsei sprijinului financiar. In acelasi timp, 32% dintre pensionari, dublu fata de persoanele cu loc de munca, nu utilizeaza niciun fel de produs financiar, precum card si cont bancar, credite, asigurari sau produse de economisire.

 

„Anul trecut ne-a fortat sa ne testam limitele si capacitatea de adaptare, iar schimbarile din societate s-au petrecut intr-un ritm alert. Dupa aproape un an si jumatate de pandemie, am vrut sa vedem care sunt efectele percepute de cei mai vulnerabili membri ai societatii, dar si sa intelegem cum am putea sa ii ajutam. Datele din studiu reconfirma nevoia de a dezvolta initiative prin care sa sustinem incluziunea financiara si sociala, mai ales in randul celor cu acces redus la infrastructura financiara, digitala sau de transport. De aceea, am lansat, alaturi de partenerul nostru Metropolitan Life, ProviSenior - produsul prin intermediul caruia le oferim pensionarilor pe limita de varsta o reducere de 10 puncte procentuale din dobanda standard, dar si o asigurare de viata si sanatate gratuita,” a declarat Florin Balcan, director general Provident Financial Romania.

 

„Ne bucuram ca Metropolitan Life poate oferi, alaturi de Provident Financial Romania, un produs inovator si util pentru aceasta categorie de varsta. Rezultatele studiului au aratat ca asigurarile de viata ii pot ajuta pe romani sa aiba mai multa liniste, siguranta si sa isi protejeze familia. 1 din 4 respondenti cu varsta de peste 65 de ani, considera ca starea lor de sanatate ar putea fi mai buna daca ar avea o asigurare de viata sau de sanatate. Rezultatele acestui studiu reconfirma nevoia romanilor de protectie financiara, adaptata in functie de varsta sau situatie sociala, angajament prioritar pentru Metropolitan Life,” a mentionat Carmina Dragomir, CEO Metropolitan Life.

 

„Paza buna trece primejdia rea”

 

Aproape jumatate dintre persoanele cu varsta de peste 65 de ani au declarat ca se confrunta cu probleme de sanatate, comparativ cu doar 22% dintre cei care au intre 25-64 de ani. 22% dintre persoanele de 65+ ani, comparativ cu 17% din randul celor de 25-64 ani, au avut o problema de sanatate in ultimii 2 ani care a necesitat un efort financiar neprevazut, iar cei mai multi au apelat la economii sau au imprumutat bani de la familie pentru a rezolva problema. 37% dintre varstnici au declarat ca, in caz de nevoie, nu ar avea de unde sa imprumute bani, situatie valabila si pentru 30% dintre tineri si cei de varsta medie.

 

Respondentii studiului, mai ales cei de peste 65 de ani, au declarat ca sunt sceptici in legatura cu faptul ca o asigurare de viata sau de sanatate i-ar ajuta sa economiseasca, in vreme ce aproape jumatate (grupa de varsta 25-64) si peste 35% (peste 65 de ani) sunt de parere ca o asigurare de viata sau de sanatate le-ar proteja familia in caz de deces/ invaliditate.

Renovarea casei, printre prioritatile romanilor atunci cand vine vorba de investitii mici

 

Daca ar avea la dispozitie 15.000 de lei, 32% dintre tineri ar alege sa-i cheltuiasca pentru educatia copiilor/nepotilor, un procent egal cu cel al varstnicilor peste 65 de ani care s-ar orienta catre aceasta optiune.

 

In acelasi timp, 35% dintre persoanele cu varste mai mari de 65 de ani ar alege sa investeasca in renovarea locuintei, comparativ cu 27% dintre tineri. Locuintele romanilor sunt construite, in acest moment, majoritar din caramida (59%) si beton (12%), iar cele mai multe au podea din parchet (82%). Romanii declara si ca zugravesc destul de frecvent - 30% dintre ei au facut acest lucru in ultimul an, iar 32% in ultimii 2-3 ani.

 

Printre principalele lucrari de renovare pe care si le doresc romanii, pe primul loc se situeaza achizitionarea de noi piese de mobilier (27%), zugravitul (19%) sau schimbarea instalatiilor sanitare (13%). 

  

Despre Provident Financial Romania Provident Financial Romania face parte din grupul britanic International Personal Finance (IPF), cel mai mare furnizor de credite la domiciliu din lume. Grupul are 1,7 milioane de clienti in 9 tari din Europa, precum si in Mexic si Australia. IPF este unul dintre cei mai mari angajatori britanici din Europa Centrala si de Sud-Est si companie internationala listata la Bursa din Londra. Din 2006, Provident a investit in Romania peste 325 de milioane de euro si a contribuit la bugetul de stat cu taxe in valoare de peste 113 milioane de euro. Cu aproape 2.000 de angajati, compania este al doilea cel mai mare angajator britanic din Romania. Provident dezvolta si sustine diverse proiecte de responsabilitate sociala - programe de educatie financiara, dezvoltarea tinerelor talente, sprijinirea grupurilor defavorizate - in care a investit pana acum peste 1,2 milioane de euro.

 

Despre Metropolitan Life

Metropolitan Life este parte a MetLife, Inc., una dintre cele mai importante companii de servicii financiare din lume, oferind asigurari, anuitati, beneficii pentru angajati si gestionarea activelor pentru a-si ajuta clientii individuali si institutionali sa navigheze lume in schimbare. Fondata in 1868, MetLife are operatiuni in peste 40 de piete la nivel global si detine pozitii de conducere in Statele Unite, Japonia, America Latina, Asia, Europa si Orientul Mijlociu. Pentru mai multe informatii, vizitati www.metlife.com. In Romania, Metropolitan Life are peste 22 ani de activitate pe piata de asigurari de viata.Peste 2,5 milioane de clienti beneficiaza de asigurari de viata si pensii private obligatorii oferite de Metropolitan Life la nivel local.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Mini-seria „Life in Pink” a Zarei Larsson marcheaza lansarea noilor casti premium „Smoky Pink” de la Sony  Mini-seria „Life in Pink” a Zarei Larsson marcheaza lansarea noilor casti premium „Smoky Pink” de la Sony
Super-peste pentru super-sanatate Super-peste pentru super-sanatate
Beneficiile uleiurilor vegetale presate la rece Beneficiile uleiurilor vegetale presate la rece
Tipuri de cărucioare pentru copii. Care este cel mai bun pentru prichindelul tău? Tipuri de cărucioare pentru copii. Care este cel mai bun pentru prichindelul tău?
Polare calduroase de dama - Ce fleece sa alegi pentru munte? Polare calduroase de dama - Ce fleece sa alegi pentru munte?
Rasfaturi deloc costisitoare pentru reducerea stresului Rasfaturi deloc costisitoare pentru reducerea stresului

Vezi mai multe articole