Romania este fara doar si poate una dintre tarile cu cele mai multe lacase de cult, unele dintre ele avand scrijelite adevarate file de istorie pe zidurile vechi si incercate de vreme. Din acest motiv este necesar ca tehnologiile moderne de protectie si restaurare sa aiba aplicabilitate chiar si in aceasta directie, a restaurarilor si a protejarii bisericilor, folosind in acest sens materiale de calitate care sa le sporeasca durabilitatea.
Cazul bisericilor din lemn este unul particular, deoarece acestea ridica anumite probleme la nivelul structurii de rezistenta. Lemnul este un material natural, durabil si estetic, insa necesita elemente de protectie care sa ii conserve caracteristicile de rezistenta si care sa il protejeze de carii de lemn, principala problema care conduce la scaderea capacitatii portante a structurilor din lemn. Din acest motiv bisericile din lemn necesita deseori aplicarea de tratamente impotriva mucegaiului, aplicarea de bait pentru lemn, solutie specializata tratament lemn sau de lac pentru lemn si mai ales solutie ignifugare lemn, cum ar fi tratamentul pentru lemn de la Bochemit Forte Profi.
Biserica de lemn de la Valari, reprezinta una dintre lucrarile de reabilitare de mare anvergura, deoarece desi structura de lemn a bisericii era vizibil afectata, ea a reusit sa fie salvata gratie produselor profesionale Bochemit, speciale pentru acest tip de lucrari, precum solutiile pentru ignifugare lemn sau solutii anticarii lemn, dar si tratamentele preventive, ce pot fi aplicate inca din faza de constructie, sau in timpul reabilitarilor, daca se constata ca lemnul are nevoie de protectie, fara insa a fi afectat de probleme ce i-ar putea pune in pericol integritatea.
Una dintre problemele majore cu care ne-am confruntat in procesul reabilitarii acestei perle arhitecturale incercate de istorie, dar si de actiunea daunatoarea a trecerii invevitabile a timpului, a fost reprezentata de efectul devastator al cariilor de lemn. Aceste insecte mai sunt cunoscute si sub alte denumiri populare precum: gandacul de lemn, Anobium Punctatum, gandac de mobilier sau viermele de lemn.
Insectele adulte ies la suprafata din lemnul infectat in primavara, cu preponderenta intre mai si august, lasand un orificiu mic, cu diametru de aproximativ 2mm, pe suprafetele de lemn. Acestea se imperecheaza la scurt timp dupa aparitie: in primul rand, femela cauta lemn potrivit pentru depunerea oualor si cauta sa se hraneasca cu larve, iar apoi masculul cauta femela prin urmarirea feromonilor pe care aceasta ii elibereaza. Dupa ce perioada scurta de imperechere a trecut, insectele adulte mor.
Desi este mult mai intelept sa previi decat sa tratezi, un comportament total recomandat vis a vis de lemn, evident, in cazul bisericii Valari aceasta optiune a fost de mult depasita, procedandu-se direct la utilizarea solutiei Bochemit Plus I, o formula specializata care actioneaza impotriva insectelor daunatoare, indiferent de stagiul de dezvoltare al acestora. Actiunea sa eficienta a fost in masura sa inlature cariile de lemn si carabusii, printre cele mai comune insecte daunatoare pentru lemn.
Ulterior etapei de dezinfectie, s-a procedat preventiv cu Bochemit Forte Profi, o formula ideala care are rol determinant in preventia si stoparea viitoare a actiunii daunatoare, determinata de acesta insecta parazit, dar si a protectiei eficente impotriva mucegaiului si ciupercilor de lemn.
Onorata ca a putut contribui cu rezultate palpabile la reabilitarea eficenta a acoperisului bisericii de lemn din Valari, Deposib Expert este o companie cu o vasta activitate si experienta, specializata pe comercializarea de produse profesionale pentru cladiri (ferestre mansarda, scari pod, etc.), cu accente insa pe partea de produse destinate lemnului: lac pentru lemn, solutii de ignifugare lemn, bait lemn, solutii antimucegai si mai ales solutii impotriva cariilor de lemn.
Comentarii
Nu exista comentarii.