on

Sub acoperisul viitorului - De la tigla la acoperisul solar

30 mai, 2017

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Sistemele de invelitori au cunoscut o dezvoltare important in ultimii ani, de la clasica tigla ceramica la tigla din beton si la tigla din tabla, toate variantele au fost diversificate si imbunatatite permanent. Formele sunt diversificate, iar tipul de acoperire al tiglelor este de departe vedeta importanta, in timp ce finisajul clasic, lucios este acum o varianta din ce in ce mai putin utilizata. In acest articol vom discuta despre acoperiri din roca, materiale mate, tehnologii superioare care aduc un plus de calitate si durabilitate invelitorilor.

De la aceste invelitori din prezent mai este doar un pas pana la tehnologia viitorului. Acoperisul reprezinta o provocare pentru arhitecti si pentru specialistii in energie, mai ales ca acesta constituie de ceva vreme elementul pe care sunt experimentate tot felul de tehnologii solare. Acoperisul din panouri solare este deja o certitudine. Noutatea o reprezinta tiglele solare, un produs indraznet si care nu va mai avea mult de asteptat pana la implementarea in masa, in conditiile mentinerii tendintei actuale.

Incepand din acest an, mai exact din luna aprilie, compania americana Tesla, detinuta de afaceristul Elon Musk, a inceput preluarea comenzilor pentru acest tip de produs. Solar City este divizia care se ocupa de proiectele solare ale companiei si care dezvolta si proiectul casei cu acelasi nume. Aceasta include un acoperis solar care transforma energia solara in energie electrica din surse regenerabile, si care poate fi folosita imediat sau stocata intr-o baterie tip Powerwall.

Acoperisul solar este realizat din tigle solare, formate din trei straturi: celula solara de inalta performanta, un strat colorat care face tiglele invizibile de la nivelul strazii, dar capabile sa capteze lumina soarelui, si sticla securizata de deasupra, durabila si rezistenta la impact. Sticla securizata va fi disponibila in patru modele: sticla Toscana, sticla Slate, sticla texturata si sticla neteda.

La prima vedere acoperisul are un cost semnificativ, de ordinul zecilor de mii de euro (60.000-75.000 EUR), insa aportul energetic si castigul posibil generat de energia electrica pot duce la amortizarea costurilor intr-o perioada de aproximativ 30 ani.

Elon Musk a anuntat oficial ca montajul primelor tigle solare pe un acoperis va fi realizat in cursul acestui an, in Statele Unite. Ulterior, programul va fi implementat si in alte zone.

Este de asteptat ca acoperisul sa aiba o durata mai mare de viata decat a unuia standard, sa fie mai placut din punct de vedere estetic si, ceea ce este cel mai important, sa poata crea economii semnificative, pe langa asigurarea independentei energetice. Cum se vor desfasura programele de implementare si care vor fi rezultatele după executarea primelor acoperisuri din tigla solara, ramane de vazut. Vor fi interesant de urmarit si, mai ales, de analizat modul de comportare in timp, avantajele si dezavantajele constatate dupa ce programul va fi fost extins la o scara mai larga.

Foto

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Modele de acoperis | Cum il alegi pe cel potrivit pentru locuinta ta Modele de acoperis | Cum il alegi pe cel potrivit pentru locuinta ta
Cum dai zapada jos de pe acoperisul casei Cum dai zapada jos de pe acoperisul casei
Acoperisul cu invelitoare faltz Acoperisul cu invelitoare faltz
Intretinerea acoperisului Intretinerea acoperisului
Montaj tigla metalica: Avantaje si proces de montare pentru acoperisul perfect Montaj tigla metalica: Avantaje si proces de montare pentru acoperisul perfect
Structura lemnoasă a acoperișului – Detalii și sfaturi practice de la Wetterbest Structura lemnoasă a acoperișului – Detalii și sfaturi practice de la Wetterbest

Vezi mai multe articole