Autoritatile pregatesc o hotarire de guvern prin care se stabileste limita maxima a pretului pentru un metru patrat construit in cazul vilelor pentru care se solicita ajutor de la stat.
Conform Ordonantei de Urgenta nr. 51/2006, statul sprijina accesul la o locuinta proprietate personala prin acordarea unei subventii de la bugetul de stat de 20% din pretul pe mp de suprafata construita a locuintei, in limita prevederilor bugetare anuale si a maximum 81 mp arie desfasurata construita. In cazul in care aria desfasurata construita depaseste limita maxima prevazuta, in stabilirea cuantumului subventiei se iau in calcul 81 mp. Pe linga aceasta, statul pregateste o hotarire de guvern prin care se limiteaza pretul pentru un metru patrat construit.
Pret maxim
Conform acestui act normativ, limitele de cost pentru un metru patrat suprafata construita vor fi de 480 de euro in cazul locuintelor situate in cladiri cu regim de inaltime P+1E, iar in cazul celor mai mari acesta va fi de 400 de euro. Trebuie spus ca pretul mediu cerut de firmele de constructii pentru o locuinta la cheie, din zidarie, este de 450 de euro pe metrul patrat construit. In acest fel, daca tinem cont de faptul ca suprafata maxima pentru care se acorda aceasta subventie este de 81 de metri patrati, iar cuantumul subventiei este de 20%, rezulta ca in cazul in care se opteaza pentru constructia in regim parter plus un etaj subventia va fi de 7.776 de euro. In cazul in care se opteaza pentru o cladire mai mare, atunci valoarea subventiei va fi de 6.480 de euro.
Cine ia banii
Pot beneficia de subventie tinerii casatoriti care la data contractarii locuintei au fiecare virsta de pina la 35 de ani, persoane sau familii ramase fara adapost in urma avarierii grave sau a distrugerii locuintelor proprii din cauza unor calamitati naturale sau a unor dezastre ori accidente de care nu se fac vinovati.
De asemenea, se aplica si pentru persoane evacuate din locuinte situate in constructii expuse unui risc major ori persoane sau familii evacuate si chiriasii din locuinte ce fac obiectul unor legi de restituire catre fostii proprietari. Solicitantii trebuie sa intruneasca, in mod cumulativ, urmatoarele conditii: titularul contractului de construire a locuintei, respectiv membrii familiei acestuia - sot/sotie si/sau copii aflati in intretinerea acestuia - nu au detinut si nu detin o locuinta in proprietate si nu au primit sprijin de la bugetul de stat sub forma de subventii pentru o alta locuinta; este prima locuinta pe care o construiesc prin credit ipotecar; detin un drept real asupra terenului pe care se realizeaza constructia; ridicarea locuintei se realizeaza prin antreprenori specializati. In cazul acestei subventii, solicitarile sint analizate de catre Consiliile Locale.
Sursa: Cotidianul
Comentarii
Nu exista comentarii.