Subventii pentru caldura

Subventii pentru caldura

04 noiembrie, 2011

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Sezonul rece a sosit. Furnizorii de energie termica in sistem centralizat deja livreaza agent termic in caloriferele noastre. Iar cei care isi incalzesc locuintele in regie proprie, cu gaze naturale, carbuni, lemn sau combustibili petrolieri deja au pornit centralele. Ca in fiecare an, costurile de incalzire dau batai de cap romanilor, in special celor cu venituri mici.
 
Si in acest an guvernul vine in sprijinul consumatorilor vulnerabili cu o serie de masuri de protectie sociala sub forma de ajutoare lunare care acopera o parte din cheltuielile aferente incalzirii locuintei in perioada sezonului rece. Legile care reglementeaza aceste masuri sunt Ordonanta de urgenta nr. 70/2011 si Hotararea de Guvern nr. 920/2011. Aceste subventii pot fi accesate de cei care au un venit mediu lunar pe membru de familie mai mic de 786 lei.
 
Cei care isi incalzesc locuinta folosind energie termica furnizata in sistem centralizat si au un venit mediu net lunar de pana la 155 lei primesc o subventie de 90% din valoarea facturii. Aceasta subventie scade gradual o data cu cresterea veniturilor gospodariei astfel ca, pentru familiile cu venit mediu net lunar cuprins intre 615,1 lei si 786 lei, ajutorul de incalzire este de 5% din valoarea facturii.
Pentru cei care isi incalzesc locuinta cu gaze naturale, ajutorul de incalzire este in cuantum fix si porneste de la 262 lei pentru familiile cu un venit mediu net lunar de pana in 155 lei si descreste pana la valoarea de 19 lei pentru familiile care au un venit mediu net lunar cuprins intre 540 lei si 615 lei.
 
Cei care nu au reusit inca sa depuna dosarele pentru acordarea subventiei mai au timp sa o faca pana la 15 noiembrie (data este la latitudinea fiecarei primarii), urmand ca ajutoarele sa le primeasca pentru facturile aferente lunilor decembrie – martie. Dosarul se depune la primarie si trebuie sa contina cererea si declaratia pe propria raspundere a solicitantul ajutorului din care sa reiasa toate bunurile detinute in proprietate de catre solicitant si ceilalti membri ai familiei (mobile si imobile), copii dupa actele de identitate, adeverinte de venit pentru luna anterioara depunerii cererii, cupon de pensie sau somaj (daca e cazul), copie a facturii de gaze sau intretinere, procesul verbal de punere in functiune a centralei (pentru cei care se incalzesc cu gaze naturale sua lemn).
 
Este bine de stiut ca reprezentantii primariilor sunt obligati sa verifice veniturile si proprietatile declarate de solicitanti, pentru cel putin 60% din dosarele depuse. In cazul in care constata ca solicitantul a omis sa declare proprietati sau venituri, primaria va retrage ajutorul de incalzire, va solicita returnarea sumelor deja acordate si poate chiar acorda amenzi.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Panouri solare nepresurizate pentru apa calda menajera Panouri solare nepresurizate pentru apa calda menajera
Interesati de pompe de caldura pentru incalzire? Interesati de pompe de caldura pentru incalzire?
Ajutoare pentru incalzire sezonul rece 2012-2013 (partea a II-a) Ajutoare pentru incalzire sezonul rece 2012-2013 (partea a II-a)
Beneficiile folosirii unui termostat de ambient Beneficiile folosirii unui termostat de ambient
Reglarea temperaturii aerului la interior Reglarea temperaturii aerului la interior
Centrala termica - alternativa la scumpirea gigacaloriei Centrala termica - alternativa la scumpirea gigacaloriei

Vezi mai multe articole