on

Supraincalzirea circuitelor electrice: cum poti evita aceasta problema

05 august, 2024

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Majoritatea problemelor care apar in instalatiile electrocasnice sunt cauzate de suprasolicitarile  in exploatarea circuitelor de alimentare. Acest eveniment nedorit se traduce prin solicitarea unui curent mai mare fata de capacitatea conductorilor, a legaturilor sau a aparatajului terminal de conectare.

Exista mai multe moduri prin care se poate ajunge la suprasolicitare, iar in acest articol vom prezenta cateva informatii de baza despre felul in care trebuie exploatata o instalatie electrica pentru a evita eventuale avarii sau chiar incendii.

Sansele cele mai mari de a suprasolicita o retea de alimentare sunt prezente atat la instalatiile vechi, dar si la cele prost dimensionate sau executate. Instalatiile vechi au in general putine circuite pentru prize si nu sunt gandite pentru consumatori mari, deoarece pe vremuri, nu existau masini de spalat care sa incalzeasca apa, instalatii de aer conditionat sau cuptoare electrice in fiecare locuinta. Tot in aceste instalatii, protectiile (sigurantele) pot fi fuzibile. In majoritatea cazurilor cand se arde o astfel de siguranta exista "binevoitori" care nu monteaza o siguranta fuzibila noua echivalenta, ci folosesc siguranta veche pe care o repara cu lita.

Aceasta improvizatie conduce la protejarea incorecta a circuitului, iar alimentarea electrica este restabilita cu riscul ca in urmatoarea situatie in care este necesar un curent mare pe perioada mai lunga sa aiba loc o noua supraincalzire a circuitelor, o deteriorare a izolatiilor si, eventual, un scurtcircuit puternic.

Solutia ar fi, in aceste cazuri, montarea unui panou cu sigurante moderne, automate, dimensionate la capacitatea circuitului existent. Daca nu este posibila modernizarea acestuia, varianta mai accesibila este folosirea in continuare a sigurantelor fuzibile, insa a unora de valoare corespunzatoare. In plus, devine necesara si achizitionarea unor fuzibile de rezerva.

Este foarte importanta alegerea unor sigurante adecvate capacitatii circuitelor din locuinta, pentru a exista protectie si impotriva suprasolicitarii, nu doar a scurtcircuitelor puternice. La dimensionarea  protectiilor este nevoie de ajutorul unui electrician autorizat, care sa stabileasca cea mai buna solutie la fata locului.

O alta defectiune frecventa se produce in timpul utilizarii unui aparataj de conectare de slaba calitate. Sigurantele pot fi automate si noi, iar circuitele capabile de sustinerea unor curenti mari, insa daca priza si stecherul care fac conexiunea catre consumator nu suporta curentul necesar, va avea loc o supraincalzire locala, care poate duce pana la topirea prizei si aparitia unui incendiu.

De aceea, este necesara intotdeauna folosirea unor aparate de calitate, neuzate, iar acolo unde se pune problema unor consumatori care “inghit” peste 12A timp indelungat, este indicata utilizarea unor solutii de conectare speciale, si nu a unor prize obisnuite.

In lipsa unei instalatii care sa poata sustine toti consumatorii necesari, trebuie acordata o atentie sporita la simultaneitatea utilizarii acestora. Printre consumatorii mari uzuali se numara aparatul de aer conditionat, caloriferele electrice sau resourile, fierul de calcat, unele aspiratoare cu puteri de peste 1800W sau cuptorul electric. Tocmai din cauza puterii mari solicitate, trebuie evitata folosirea simultana a acestor aparate!

Un ajutor binevenit impotriva suprasolicitarilor retelelor vechi sunt lampile economice LED, aparatele de aer conditionat tip inverter, frigiderele clasa A si oricare alt aparat electric sau electronic care ofera un consum redus de energie. De asemenea, prin setarea unor temperaturi mai ridicate pentru aerul conditionat sau mai joase pentru apa din masina de spalat, timpul de incarcare al retelei va scadea.

Totodata, alimentarea la distante mai mari de peste 5 metri a unor consumatori importanti prin folosirea unor prelungitoare cu sectiune neadecvata a conductoarelor conduce la supraincalzirea acestora si la caderi de tensiune.

Acestea au fost doar cateva sfaturi despre felul in care trebuie exploatata corect reteaua. Pentru alte nelamuriri, Forumul Misiunea Casa si specialistii sai iti stau permanent la dispozitie, atat pe subiecte legate de sistemele electrice, cat si despre orice alt subiect legat de amenajarea si construirea casei.

Adauga un comentariu


3 Comentarii

Sorin Andrei

07 august, 14:50

Legi exista, norme exista dar de multe ori se trece cu vederea. Piata de la noi cere cat mai ieftin si atunci produsele de proasta calitate castiga teren fie ca este vorba de aparataj electric, piese auto sau alimente.

George

04 august, 19:47

Sfaturile sunt absolut corecte.
Oare,STATUL ROMAN,nu ar putea sa faca legi si pt calitatea produselor importate,sa nu mai fim GROAPA DE REBUTURI a eUROPEI.???????

Scurt si la obiect

04 august, 14:49

Excelent articol!

Alte articole

Intrerupatoare si comutatoare Intrerupatoare si comutatoare
Circuitele electrice in casa Circuitele electrice in casa
Tipuri de senzori crepusculari Tipuri de senzori crepusculari
Intrerupatoarele inteligente: cum iti pot face acestea viata mai comoda Intrerupatoarele inteligente: cum iti pot face acestea viata mai comoda
Generator de curent electric - benzina sau diesel Generator de curent electric - benzina sau diesel
Secretele curentului electric Secretele curentului electric

Vezi mai multe articole