Sursa de incalzire prin pompa de caldura

Surse de incalzire ieftina

22 ianuarie, 2014

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Cautarea celor mai ieftine surse de incalzire devine din ce in ce mai mult o pasiune a romanilor. In conditiile in care facturile la gaz si energie electrica se transforma in adevarate surse de mirare si ingrijorare, romanii se orienteaza spre surse de incalzire alternative sau cauta combinatiile cele mai avantajoase ale surselor de incalzire clasice.

Inainte de a porni in cautarea surselor de incalzire cele mai avantajoase, trebuie sa te asiguri ca locuinta ta se bucura de cea mai buna izolatie. In zadar vei incerca sa instalezi cele mai rentabile surse de incalzire daca peretii nu sunt izolati corespunzator, ferestrele sunt vechi si plafonul este neizolat. Pierderile de caldura vor fi semnificative in acest caz si iti vor afecta nu numai bugetul, ci si sanatatea.

Inainte de a-ti construi casa ar trebui sa iei in calcul un design solar pasiv. Practic, un design solar pasiv presupune construirea casei tinandu-se cont de punctele cardinale. Mai exact, este recomandata orientarea spre nord a peretelui cel mai lung al camerelor in care petrecem cel mai mult timp.

Daca adaugi acestei idei si o izolatie corespunzatoare, poti sustine ca te bucuri de o casa pasiva si ca, indiferent de sursa de incalzire aleasa, vei reusi sa economisesti sume considerabile in momentul sosirii facturilor.

Incalzirea ieftina nu este doar o utopie daca alegi sa te folosesti de resursele oferite de natura.

Pompa de caldura

Pompa de caldura face parte din categoria surselor de incalzire ce folosesc energie regenerabila, astfel ca, pe langa faptul ca te vei bucura de incalzire ieftina, vei participa si la protejarea mediului inconjurator.

Pompa de caldura preia caldura geotermala, mai simplu caldura pamantului, si o transforma in sursa de incalzire a casei si a apei menajere. Pentru a putea sa iti instalezi o astfel de pompa este necesar sa dispui de o suprafata de teren necesara forajului sau decopertarii, in functie de modalitatea pentru care optezi sa obtii caldura. Poti alege sa extragi caldura din pamant sau din panza freatica.

Este adevarat ca instalarea unei pompe de caldura implica costuri initiale ridicate (in jur de 120-140 euro/mp util), insa costurile lunare cu caldura te vor ajunge undeva la 120-160 lei/luna, investitia amortizandu-se in cativa ani.

Colectoare solare

O alta sursa de incalzire ieftina ce presupune insa costuri ridicate initiale sunt colectoarele solare. Desi aparent par a fi acelasi lucru cu panourile solare fotovoltaice, colectoarele solare se diferentiaza de acestea. Daca panourile solare capteaza energia solara si o transforma in energie electrica, colectoarele solare capteaza energia solara pentru a o transforma in energie termica. Randamentul acestor colectoare solare ajunge la 60%-75% pentru ca la producerea energiei termice este folosit aproape intreg spectrul radiatiei solare.

Pe piata exista doua tipuri de colectoare solare: unele plan plate si unele cu tuburi vidate. Este recomandata instalarea unor colectoare solare cu tuburi vidate pentru ca acestea s-au dovedit a fi mult mai eficiente pe termen lung. Performanta lor pe durata unui an este doua ori mai ridicata decat cea a colectoarelor plan plate. Singurul dezavantaj al acestui tip de colectoare este acela ca sunt mai scumpe decat cele plan plate.

O regula ce trebuie respectata indiferent de tipul de colector solar instalat este aceea de a il indrepta intotdeauna spre nord. In acest mod veti obtine randamentul maxim.

Centrala pe lemne

Desi o sursa clasica de incalzire, centrala pe lemne ramane una dintre preferatele romanilor. Lemnul este cel mai ieftin combustibil disponibil la noi in tara, presupunand o investitie mult mai mica decat cea implicata de folosirea unor surse de incalzire moderne. Costul achizitionarii si instalarii unei centrale pe lemne ajunge undeva pe la 9.000 lei.

Dezavantajul folosirii unei centrale pe lemne consta in efortul depus pentru cumpararea lemnelor la preturi cat mai mici si alimentarea regulata a centralei. O factura lunara implicata de caldura obtinuta cu ajutorul unei centrale pe lemne este de aproximativ 400 lei/luna. Pentru 100 mp, ar trebui sa arzi lunar aproximativ 1,5-2 tone de lemne. De asemenea, ventilatorul ce functioneaza in interiorul centralei va consuma o cantitate de energie electrica, insa suma corespunzatoare pe care va trebui sa o achiti este modica.

Centrala pe gaze naturale

Centrala pe gaze se afla in topul preferintelor celor care locuiesc in apartamente, fiind o metoda eficienta de incalzire a locuintei. Cumpararea si instalarea unei astfel de centrale poate presupune scoaterea din buzunar a unei sume de aproximativ 9.000 lei, in functie de tipul de centrala ales. In acest caz, factura lunara ajunge la un total de aproximativ 600 lei. Daca izolatia termica a locuintei este realizata corespunzator, poti economi pana la 30% din costul total lunar dedicat incalzirii.

Aceasta este una dintre metodele de incalzire ale romanilor care locuiesc in zonele urbane, insa cresterea vertiginoasa a tarifelor gazelor ii determina sa se reorienteze spre surse de incalzire ieftina.

Bineinteles, se pot face diferite combinatii intre sursele de caldura pentru a obtine un randament maxim. Pompa de caldura poate fi combinata cu panouri solare si incalzire prin pardoseala, centrala pe lemne cu folosirea unei centrale pe peleti cu gazeificare, centrala electrica cu incalzire hidraulica prin pardoseala etc.

 

Adauga un comentariu


3 Comentarii

Andrei

24 ianuarie, 11:53

Cu privire la incalzirea cu lemne:
Daca pentru fiecare 100 mp incalziti se consuma mai mult de 3 tone/sezon, indiferent de zona - aveti un "sistem prost" incepand cu anveloparea cladirii, sursa de redare a caldurii si distributie a ei, si terminand cu felul in care arde focul si culoarea fumului produs. Daca respectam standarde din UE atunci consumul se reduce sub 1,5 tone/sezon pentru fiecare 100 mp incalziti.
Cei ce au urechi - sa auda!

woe

23 ianuarie, 20:41

da, iar peretele cel mai lung al casei(fatada) si ferestrele se orienteaza tot catre sud, da e greu cu google translate.

Florin Constantin

22 ianuarie, 19:52

Colectoare solare:
"O regula ce trebuie respectata indiferent de tipul de colector solar instalat este aceea de a il indrepta intotdeauna spre nord."

In mod normal panourile trebuie indreptate cu fata catre sud si nu catre nord, sau am inteles eu gresit?

Alte articole

Confort termic fara lemne sau gaze? Confort termic fara lemne sau gaze?
Cum sa ai o casa eficienta energetic Cum sa ai o casa eficienta energetic
Mesterii raspund - cat ar trebui sa coste in realitate un semineu pe lemne calitativ? Mesterii raspund - cat ar trebui sa coste in realitate un semineu pe lemne calitativ?
Avantajele incalzirii prin pereti si variantele de punere in opera (II) Avantajele incalzirii prin pereti si variantele de punere in opera (II)
Tubes - radiatoare cu personalitate Tubes - radiatoare cu personalitate
Cititorii ne recomanda: Incalzirea cu stiuleti de porumb Cititorii ne recomanda: Incalzirea cu stiuleti de porumb

Vezi mai multe articole