on

Tabloul electric – Cum il schimb singur?

27 august, 2018

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Cred ca nu o singura data ti s-a intamplat sa incepi un lucru si sa realizezi pe parcurs ca nu ai nici cea mai mica idee ce faci. I se poate intampla oricui, dar trebuie sa stim cand sa cerem ajutorul.

DUDUDINCA a vrut sa schimbe singur tabloul electric, dar s-a poticnit pe drum. Care este problema lui?

`Buna ziua
M-am apucat singur sa schimb tabloul electric al apartamentului si m-am incurcat in cabluri. Asa ca rog pe cineva amabil cu nepriceputii, sa-mi raspunda la urmatoarele intrebari:
- Cate cabluri intra in apartament, o faza, un nul si inca un nul pt impamantare?
- Am doua circuite, fiecare are si prize si becuri, cate faze si cate nuluri pleaca de la tablou in instalatie?
- E posibil sa plece doua faze, pt cele doua circuite, si un singur nul, care sa fie comun ambelor circuite?
- Cate cabluri pt impamantare pleaca de la tablou, doua, adica cate unul pentru fiecare circuit, sau unul singur comun ambelor circuite?
- Cablurile pt impamantare mai trec prin sigurante, sau direct, fara sigurante?
Multumesc mult
`

Raspunsul nu a intarziat sa apara. Cherubino, living legend, inregistrat din anul 2006, cu peste 1.617 posturi pe forumul nostru, a reusit sa ii ofere un raspuns cat se poate de explicit.

` Ce bine ar fi fost daca ati fi pus pe fiecare conductor o fasie de banda izolatoare alba inscriptionata cu F sau N in momentul in care l-ati deconectat de la siguranta veche. In felul asta v-ar fi fost extrem de usor sa le conectati ulterior in circuit.
Sfatul meu de baza ar fi sa chemati un electrician calificat, dar daca nu puteti, momentan, sa faceti asta, incerc sa va ajut cat pot, dar e foarte dificil „in orb”, fiindca nu toate instalatiile sunt identice. Presupunand ca instalatia locuintei este executata cu conductoare din aluminiu, cam asa ar sta treburile:

1. Coloana electrica (adica firele care vin de la firida cu contoare de pe palier si alimenteaza tabloul) sunt mai groase decat celelalte fire care pleaca catre prize si lumini. Ele ar trebui sa fie in numar de trei: faza, nul de lucru si impamantare. Impamantarea o puteti identifica usor, fiindca este din cupru si are sectiunea cu un ordin de marime mai mica decat conductoarele „active” (care de regula sunt din aluminiu). Apoi, cu creionul de tensiune identificati pe care dintre cele doua conductoare din aluminiu vine faza, celalalt fiind nulul. Marcati-le cu cate un inel de banda colorata astfel: verde/galben pentru impamantare, albastru pentru nul si o alta culoare (rosu, negru, maro, alb) pentru faza.

2. Pentru fiecare circuit de iluminat, din tablou pleaca doua conductoare, unul conectat la faza, iar celalalt la nul. Suplimentar, la circuitele de prize prize exista al treilea conductor pentru impamantare. Conductoarele de impamantare sunt din cupru, deci identificarea lor este simpla. Indiferent cate sunt, acestea NU SE TREC PRIN SIGURANTA, ci se conecteaza toate direct la bara de impamantare a tabloului, impreuna, bineinteles, si cu impamantarea de la coloana (despre care am vorbit la aliniatul 1).

3. Presupun ca conductoarele ce pleaca spre consumatori nu sunt colorate in albastru pentru nul si o alta culoare pentru faza. In acest caz, identificarea fiecarui circuit fara a fi nevoie de aparat de masura o puteti face observand conductoarele. Daca sunt doua conductoare identice la culoare sau nuanta si cu aceeasi sectiune, atunci ele apartin aceluiasi circuit si se conecteaza unul la faza, iar celalalt la nul pe iesirea sigurantei. Daca sunt perechi cu aceeasi culoare, dar de sectiuni diferite, atunci cele cu sectiune mai mica sunt pentru iluminat. Daca cablurile sunt de tip INTENC („panglica”), observati-le la iesirea din perete, ca in mod sigur mai au acolo o portiune in care puntea dintre izolatia celor doua conductoare a ramas intacta si va puteti da seama care cum sunt impreuna. Daca observati, de exemplu, ca in loc de doua conductoare mai subtiri, aveti patru, e posibil ca circuitul de iluminat sa fie impartit in doua tronsoane, unul care pleaca (sa zicem) catre partea stanga a locuintei, iar celalalt catre dreapta. In acest caz, cate un conductor din fiecare tronson se conecteaza impreuna la borna de faza de iesire a sigurantei de iluminat, iar celelalte doua ramase, la borna de nul corespondenta. La prize, daca apare aceeasi situatie, ar fi bine sa realizati doua circuite distincte, conectand fiecare din cele doua tronsoane pe cate o siguranta separata.

4. Atentie! Daca in imediata apropiere a tabloului aveti un corp de iluminat comandat de un intrerupator amplasat in zona, exista posibilitatea ca firele care merg la intrerupator si cele care merg la becul respectiv sa fie trase toate in tablou, caz in care trebuie refacuta legatura de inseriere a intrerupatorului in circuit. Acest lucru ar trebui facut de un electrician.

5. Daca firele din tabloul dvs. nu seamana deloc cu situatia ipotetica descrisa de mine, atunci, cu parere de rau, va spun ca trebuie sa chemati neaparat un electrician.

P.S. NU UITATI CA, DUPA IDENTIFICAREA CONDUCTOARELOR DE LA COLOANA DE ALIMENTARE, ESTE OBLIGATORIU SA O DECONECTATI DE LA RETEA, PRIN DESCHIDEREA DISJUNCTORULUI SAU DESURUBAREA SIGURANTEI FUZIBILE (DEPINDE DE SITUATIE) DE LA FIRIDA DE PALIER CU CONTOARE. PE TOT PARCURSUL EFECTUARII LUCRARII, COLOANA TREBUIE SA RAMANA SCOASA DE SUB TENSIUNE. NU VA ASUMATI NICIUN FEL DE RISC!`

Intreaga conversatie o gasiti aici

In cazul in care nu ai experienta necesara pentru a realiza aceste schimbari, recomandarea noastra este sa cereti ajutor specializat.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Electricitate si caldura de la soare timp de 9 luni pe an Electricitate si caldura de la soare timp de 9 luni pe an
Supratensiuni la joasa tensiune: masuri de prevenire a supraincarcarii retelei Supratensiuni la joasa tensiune: masuri de prevenire a supraincarcarii retelei
Facturi mai mici la energie – Strategii de economisire a energiei electrice Facturi mai mici la energie – Strategii de economisire a energiei electrice
Dupa ce criterii alegem un generator de curent Dupa ce criterii alegem un generator de curent
Cum functioneaza un boiler termoelectric? Cum functioneaza un boiler termoelectric?
Luminite de sarbatori - Ghid de instalare Luminite de sarbatori - Ghid de instalare

Vezi mai multe articole