on

Taierea vitei de vie - Lucrari de sezon in viticultura – Partea I

13 martie, 2020

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Taierea vitei de vie este una din cele mai importante activitati care trebuie inceputa primavara cat mai timpuriu. Aceasta lucrare va influenta atat calitatea, cat si cantitatea strugurilor. Iata cateva reguli si notiuni de baza pentru a executa cat mai corect aceasta lucrare.

Taierea in uscat (taierea de rodire) este lucrarea de baza care determina marimea productiei de struguri si calitatea ei. De asemenea, prin aceste lucrari se urmareste mentinerea formei date butucului prin taierile din primii ani de la plantare, asigurarea elementelor de rod necesare asigurarii productiei de struguri in anul in curs, precum si a lemnului de rod pentru recolta anului urmator. Nu intamplator in perioada interbelica circula printre viticultori dictonul „secretul productiei sta in foarfecele taietorului”. Daca ai nevoie de unelte pentru a demara aceasta lucrare verifica site-ul partenerilor nostri Verdon

Prin taieri se elimina pana la 80-90 % din totalul cresterilor anuale existente pe butuc.

Inainte de taiere este necesar sa se execute dezgropatul (in cazul in care s-a asigurat protejarea butucilor peste iarna prin ingropat), sau dezmusuroitul (in cazul semiprotejarii butucilor prin musuroire). Dezmusuroirea se face cu sapa, prin tragerea pamantului din dreptul butucilor si desfacerea musuroaielor.

In vederea executarii corecte a  taierii in uscat, este necesar sa se cunoasca formatiunile lemnoase prezente pe butuc toamna dupa caderea frunzelor. La forma joasa (clasica) deosebim scaunul butucului (buturuga), ramificatiile multianuale pornite din scaunul butucului, coardele de 2 ani si coardele de 1 an (figura 1).


       
Fig.1 - Aspectul unui butuc de 25 de ani, condus in forma joasa

Coardele de 2 ani sunt ramificatiile in varsta de 2 ani, pornite fie direct din scaunul butucului, fie din ramificatiile multianuale si poarta coardele de 1 an. Ramificatiile multianuale, sunt rigide (cu cat au o varsta mai mare) si impreuna cu coardele de 2 ani au scoarta cenusie, care se exfoliaza.
Coardele de 1 an sunt ramificatiile lemnoase cele mai tinere si provin din lastarii care, dupa ce isi pierd frunzele in toamna isi schimba culoarea din verde in culoarea cafenie de diferite nuante. Ele pot fi crescute pe coardele de 2 ani, in care caz sunt coarde roditoare (vor forma lastari cu struguri), sau pe formatiuni mai in varsta, cand se numesc coarde lacome; de regula acestea dau lastari slab fertili sau fara rod.

Butucii condusi pe forme semiinalte sau inalte au o tulpina, o formatiune lemnoasa multianuala, cu pozitie verticala, avand 0,6-0,8 m lungime la formele semiinalte si de 1,0-1,2-1,5 m la cele inalte (figura 2). La unele forme artistice tulpina poate avea o pozitie verticala si orizontala sau oblica si lungimi mai mari (figura 3). Lungimea (inaltimea) tulpinii rezulta prin taieri succesive, incepand cu primul an de la plantare. In general, in decurs de 3-6 ani tulpina este formata. La capatul tulpinii se distinge cordonul care este o formatiune multianuala de aceeasi varsta cu tulpina sau cu 1-2 ani mai putin. Uneori la acelasi butuc se pot forma 2 cordoane (in stanga si dreapta butucului). Lungimea cordonului variaza in functie de distantele la care sunt plantate vitele si de vigoarea soiului.


        
Fig. 2 - Butuc condus in forma semiinalta cu cordon bilateral

Fig.3 - Butuci condusi in forme inalte pe bolta

Formatiunile lemnoase rezultate prin taieri

Prin taierile anuale viticultorul opereaza, in primul rind, asupra coardelor de un an, care pot fi roditoare (daca se gasesc pe lemn de 2 ani) si lacome daca se gasesc amplasate pe lemn multianual.

Coardele roditoare sunt scurtate prin taieri la diferite lungimi, exprimate in numar de ochi. Portiunile ramase poarta denumiri conventionale, caracterizeaza sistemele si tipurile de taiere; pe ele se repartizeaza incarcatura de ochi in vederea realizarii productiei de struguri.

Din coardele roditoare prin taiere rezulta urmatoarele formatiuni:

Cepul de rod – rezulta din scurtarea coardei roditoare la 2-3 ochi (figura 4). Este formatiunea care asigura realizarea productiei la taierile scurte (ex.: cordon cu cepi).

Cordita, cu o lungime de 4-6 ochi, constituie formatiunea pe care se sprijina realizarea productiei la taierea in cordon pe tulpini de 60-80 cm (cordonul Cazenave-cu cepi si cordite – fig. 5) sau 120-150 cm (cordonul Lenz Moser).

a)    b)

Fig. 4-Taierea in cepi de rod: a)-inainte de taiere; b)-dupa taiere

Urmareste clipul de mai jos si descopera cum se taie corect vita de vie in uscat.

O demonstratie realizata de catre Sef de lucrari Dr. Mihaela Bucur din cadrul Facultatii de Horticultura.

a)   b)

Fig. 5-Taierea in cordite si cepi de inlocuire: a)-inainte de taiere; b)-dupa taiere

Urmareste clipul de mai jos si descopera cum se realizeaza taierile vitei de vie, forma de conducere: Guyot multiplu.

Exlicatii: Sef de lucrari Dr. Mihaela Bucur

Coarda de rod rezulta din scurtarea coardei roditoare la o lungime de 8-12 ochi (fig. 6) si se intalneste atat la forma joasa de conducere a butucului, cat si la cea semiinalta si inalta.

Din coardele lacome se pot obtine cepi de inlocuire, cu rolul de a asigura coardele roditoare necesare in anul urmator, sau cepi de rezerva necesari apropierii formatiunilor anuale care s-au indepartat de sol (la forma joasa) sau de cordon (la formele semiinalte si inalte). La vitele conduse pe forme semiinalte sau inalte, la baza tulpinii se lasa cate un cep de siguranta care ajuta la refacerea tulpinilor atunci cand ele sunt distruse de inghet.

Veriga de rod rezulta din asocierea unei coarde de rod (sau cordita) si un cep. Coarda sau cordita asigura realizarea productiei din anul in curs, iar cepul are functia de a asigura formarea coardelor roditoare necesare in anul urmator ca si mentinerea formei butucului. Coarda si cepul pot fi gasite pe acelasi ax (lemn de 2 ani), caz in care cepul este de rod, dar indeplineste functia de inlocuire. Cele doua elemente ale verigii de rod pot fi insa si disparate, pe diferite axe.

a)   b)
Fig. 6- Folosirea coardelor de rod: a)-la forma semiinalta in cadrul a doua verigi de rod (situate in partea dreapta) pe tulpina; b)- la forma joasa, in cadrul unei verigi de rod (situata in partea stanga)

Ca orice alta lucrare, si taierea vitei de vie are nevoi de unelte si produse de calitate. Verifica produsele comercializate de partenerii nostri - Verdon. Click aici.

Citeste aici continuarea articolului pentru a afla cum se efectueaza calculul incarcaturii de ochi, care sunt regulile pe care trebuie sa le avem in vedere la taieri, dar si tipurile de taieri practicate in Romania. 

Autor: Prof. Univ. Dr. Liviu-Coriolan Dejeu Facultatea de Horticultura

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Obiectele vechi dau un suflu nou gradinii tale Obiectele vechi dau un suflu nou gradinii tale
6 plante de apartament pentru salatele de vara 6 plante de apartament pentru salatele de vara
Cactusii – imbinarea dintre practic si estetic Cactusii – imbinarea dintre practic si estetic
Deszapezirea curtii Deszapezirea curtii
3 metode de a tine tantarii la distanta 3 metode de a tine tantarii la distanta
Pregatirea gradinii pentru toamna Pregatirea gradinii pentru toamna

Vezi mai multe articole