Tainele luminii artificiale

03 noiembrie, 2006

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Iluminarea interiorului: incandescent, halogen si fluorescent. Plafoniere sau lampi suspendate, spoturi, aplice, candelabre, lampadare, veioze, si lampi de birou.

Iluminarea interiorului trebuie sa satisfaca atat cerinte functionale, cat si estetice. O lumina puternica, fluorescenta poate face ca o camera sa arate ca un salon de spital. Exista trei tipuri de surse artificiale de lumina: incandescent, halogen si fluorescent.
 
Becurile cu incandescenta (tungsram) sunt cele mai raspandite. Lumina este calda, alb-galbuie, cu intensitati diferite. Aceste becuri au viata mai scurta decat a celorlalte si se folosesc cu precadere la lampile suspendate sau la cele cu picior.
 
Becurile cu halogen raspandesc o lumina alba si se preteaza iluminatului de lucru sau de accent. Se pot folosi cu dimmer si sunt mult mai eficiente energetic.
Becurile fluorescente sunt potrivite pentru lumina de lucru si generala. Lumina fluorescenta nu
creeaza atmosfera, asa ca aceste surse sunt potrivite în baie, bucatarie, garaj sau camera tehnica unde este nevoie de o iluminare puternica.
 
Iluminatul general se realizeaza cu plafoniere sau lampi suspendate. Acest tip de lumina de obicei da senzatia de aplatizare. Lumina de lucru este o lumina strict directionata si stralucitoare. Solutia clasica este cea de echipare cu spoturi, dar se pot folosi si lampi de birou, lampi portabile sau lampi suspendate.Lumina accent adauga creeaza un interes vizual fata de un element decorativ. Astfel poti pune in valoare un tablou, textura unui perete, o coloana de draperii, o statueta sau polita semineului.
 
Lumina accent trebuie sa fie discreta; prea stralucitoare strica echilibrul incaperii. Ea se obtine cu instalarea de aplice, spoturi, lumina ascunsa (in scafa) sau lampi cu picior.
 
Plafonierele creaza iluzia de spatiu larg si ofera un iluminat uniform ambiental, fara contraste sau jocuri de lumini si umbre. Plafonierele sunt potrivite pentru holuri, coridoare sau scari, locuri unde este mai importanta o iluminare functionala decat o lumina de atmosfera.
 
Aplicele sunt adesea folosite pentru a induce o lumina de accent. Stralucirea luminii este redusa, iar umbrele create ofera intimitate spatiului. Aplicele care orienteaza fasciculul de lumina in sus confera tavanului rolul unui reflector. Astfel se obtine o lumina indirecta, odihnitoare. Aplicele ce orienteaza conul de lumina in jos sunt ideale pentru a crea efecte spectaculoase de umbra si lumina deasupra unui obiect decorativ.
 
Corpurile suspendate (pandantivele) se preteaza bine la iluminatul general, dar la fel de bine pot servi drept sursa de lumina de lucru. O optiune avantajoasa este pandantivul cu tija reglabila, care se poate cobori deasupra spatiului de lucru.
 
Candelabrele adauga stralucire si stil livingului, dar nu se potrivesc unei incaperi de inaltime medie sau mica.  
Spoturile pot fi incastrate in tavan fals sau aplicate, si creaza o plaja larga de efecte. Ele se pot roti, inclina sau directiona in functie de dorinta dumneavoastra.
 
Se pot obtine efecte speciale de lumina pe suprafata unui perete instaland sina sau linia de spoturi pe tavan in urmatoarele configuratii:
- pentru a lumina un perete fara textura se monteaza sina sau spoturile pe tavan la o distanta de 60-90 cm de la perete( in cazul tavanelor la cca. 2,75 m inaltime), sau la 90- 120 cm pentru tavane mai inalte( 2,75- 3.50). Sursele de lumina trebuie spatiate cu o distanta egala
cu cea pina la perete pentru a obtine o lumina uniforma.
- pentru a desena cu lumina umbre pe suprafete texturate (cum ar fi draperii, piatra, caramida) se monteaza sina sau spotul la 15-30 cm de perete si cu o distanta intre sursele de lumina egala cu cu cea pana la perete.
 
Lampile cu picior sunt intalnite sub forma de lampadare, veioze, si lampi de birou.
 
Daca aveti nevoie de un efect de lumina puternic orientat spre tavan, care sa serveasca drept lumina indirecta, veti alege un lampadar inalt cu “palaria” orientata in sus , pe cand daca doriti o lumina calda, de atmosfera, care sa scalde in razele ei numai un colt retras, ar fi mai potrivita o lampa joasa cu picior cu abajour tronconic.
 
Lampadarele sunt utile pentru iluminatul general, dar la fel de bine pentru a pune in valoare ornamente ale incaperilor inalte, stucaturi complicate sau decoratii sofisticate ale tavanului.
 
Veiozele raspandesc o lumina punctuala potrivita pentru lectura sau pentru o ambianta intima de conversatie. Adesea, aceste lampi sunt un element decorativ in sine al incaperii. Multe lampi cu picior moderne au “palaria” ajustabila, acoperind astfel o plaja mai larga de functionalitati, dupa felul in care este orientat fascicolul de lumina.
 
Lampa de birou are o functionalitate mai bine definita, iar fasia de lumina de lucru este in general alba si se decupeaza cu precizie pe suportul dorit.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Cum iti poti schimba furnizorul de energie electrica Cum iti poti schimba furnizorul de energie electrica
Diode – ce sunt si la ce se folosesc? Diode – ce sunt si la ce se folosesc?
Ghid complet pentru schema unui tablou electric monofazat Ghid complet pentru schema unui tablou electric monofazat
Cum sa alegi generatorul electric potrivit pentru gospodaria ta: Ghid complet Cum sa alegi generatorul electric potrivit pentru gospodaria ta: Ghid complet
Cum schimbam tabloul electric ? Cum schimbam tabloul electric ?
Ce este si cum functioneaza un invertor solar Ce este si cum functioneaza un invertor solar

Vezi mai multe articole