Expertii in calculul devizelor, arhitectii si mai ales beneficiarii acestora sunt preocupati din ce in ce mai intens de evitarea unor taxe si impozite specifice sectorului de constructii. Ei au ajuns la concluzia ca se pot "salva" astfel 15% pana la 17,5% din costurile totale ale casei. Per total insa, o casa construita "la negru" poate fi mai ieftina si cu 30% fata de una pentru care s-a platit fiecare taxa in parte.
Important de stiut este insa ca a iesi mai ieftin (chiar si cu 30%) decat cu plata tuturor taxelor poate sa insemne, in cele mai multe cazuri, o constructie nesigura, a carei rezistenta la intemperii si calamitati nu se ridica la standardele actuale. De aceea, specialistii recomanda angajarea unui diriginte de santier, care va urmari indeaproape calitatea executiei fiecarei lucrari.
Desigur, in constructii nu poate fi vorba de "fantome" fiscale, in sensul ca nimeni nu se poate apuca de lucru si, cu atat mai putin, sa finalizeze edificiul respectiv fara autorizarile necesare, care presupun taxe specifice. Acestea sunt cele care nu pot fi evitate. Aici se inscriu toate demersurile necesare obtinerii autorizatiei de construire de la primaria localitatii unde se afla investitia. Nici la achizitia de materiale nu se poate evita, de exemplu, plata Taxei pe Valoarea Adaugata. Plata TVA se face automat, nu se poate sa nu fie trecuta in factura; se vireaza catre furnizor, urmand ca acestuia sa i se retina in contabilitate.
Se pot eluda, in schimb, taxele aferente activitatilor indirect productive, desfasurate de constructor. In plus, acesta poate sa declare un profit mai mic decat cel obtinut in realitate sau chiar profit zero, si atunci se evita plata impozitului pe profit (5-10% din totalul devizului). Intre activitatile indirecte, pretabile "evaziunii", expertii cu care am luat legatura au identificat urmatoarele: * transportul materialelor, cand acesta se face pe spezele beneficiarului, adica nu este asigurat de furnizor; * transportul personalului de acasa catre santier si inapoi, atunci cand este cazul; * cazarea personalului, la locul organizarii de santier sau in alte locatii; * paza santierului; * onorariile dirigintelui de santier, contabilului, consultantilor etc.
Desigur, cea mai raspandita practica evazionista in constructii este plata "din geanta" a salariilor meseriasilor, cu trecerea pe cartea de munca doar a salariului minim pe economie (380 RON). In medie, un muncitor calificat din constructii este platit cu 1.500-1.700 RON lunar.
Sursa: Adevarul
Comentarii
Nu exista comentarii.