Teatrul Odeon

Teatrul Odeon

01 septembrie, 2003

comenteaza trimite unui prieten printeaza

In zona actuala a Teatrului Odeon se afla in sec. XVII proprietatea spatarului Dumitrache Ghica, primit ca zestre de la Maria Vacarescu. Prima atestare documentara a unei case boieresti dateaza din anul 1768. In 1807 proprietatea a fost divizata prin mostenire, terenul revenind lui Costache banul. In anul 1813 Ioan Caragea a inchiriat proprietatea Ghica pentru a instala Curtea domneasca. Ulterior, Caragea a inchiriat si casa Slatineanu folosita pentru divanul domnesc (aflata pe locul actualului imobil Capsa, inclusiv cladirea de pe Calea Victoriei 38). Statutul de Curte domneasca a fost mentinut pana in anul 1825. 

Curtea domneasca a lui Caragea cuprindea, dupa diferite descrieri, resedinta – fosta casa Ghica  – si anexele: grajduri in zona dinspre str. Academiei si catre sud ( pe actualul corp al hotelului Majestic).

Casele Ghica au fost cumparate in 1860 de Nicolae Lahovary, familia mentinandu-si proprietatea pana la nationalizarea din 1948.

 

1860-1945
Procesul de modernizare a Caii Victoriei a afectat si proprietatea Lahovary. In locul rezidentei de lux – devenita caduca, terenul a fost utilizat pentru noi functiuni. Casa Ghica a fost inchiriata pentru institutii sau comert: Clubul tinerimii, Partidul National de peste Carpati, Societatea Mercur, berarie si bodega importanta etc. 

O interventie mai importanta a fost vanzarea (sau inchirierea) a doua parcele de pe latura de nord unde a fost construit, catre Calea Victoriei, un imobil in care are sediul, in perioada interbelica, celebra gazeta L’Independance Roumaine (la al carui etaj au avut loc reprezentatiile lui Lumière) si magazinul de muzica Orfeu.

 

Restructurarea majora a proprietatii s-a produs la inceputul sec. XX. Din initiativa lui Emil lahovai, arhitectul Grigore Cherchez a conceput un ansamblu arhitectural de avengura: Teatrul Comedia situat pe latura dinspre str. Academiei, dar cu fatada orientata catre Calea Victoriei, flancat de doua corpuri laterale, catre nord magazine si apartamente si catre sud, Hotel Majestic. Teatrul a fost inaugurat in 25 decembrie 1911 urmat de aripile laterale independente – Hotel Majestic si corpul nordic cu apartamente si magazine, configurand astfel cele doua pasaje.
Teatrul a suferit unele transformari catre jumatatea secolului, amplificarea salii, inaltarea scenei si introducerea unor corpuri de legatura cu aripile laterale – anexe ale scenei – peste cele doua pasaje.

Bombardamentele din 1945 au afectat atat teatrul, cat si corpurile laterale, in special cel nordic care a fost partial refacut.

 

1947 –2003
Pana in anii 60 ansamblul si-a pastrat integritatea fizica,insa cu schimbarea functiunilor. Fosta casa a fost transformata in libraria Cartea Rusa, iar Hotel Majestic a fost scos din functiune.

In anii 70, intr-o campanie de renovare a fostelor hoteluri, Hotel Majestic si-a recapatat functiunea originara.

In anul 1974 Sala Comedia a Teatrului National devine Sala Majestic a Teatrului Giulesti, teatru care in anul 1990 isi schimba denumirea in Teatrul Odeon.

In anii 80 a fost construit un imobil catre Calea Victoriei, pe locul ramas gol prin demolari pe latura de nord si s-a amenajat alveola creata in fata teatrului. In anul 2002 cladirea Teatrului Odeon este renovata aproape in intregime. S-a refacut podeaua scenei, scaunele din sala au fost schimbate, tencuiala peretilor interiori a fost data jos pana la stucatura si refacuta. A fost reparat sistemul tehnic de glisare al tavanului. Au fost refacute scarile interioare si exterioare cu piatra din cariera Vlatza (Bulgaria).

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Trenduri in designul de interior Trenduri in designul de interior
Podeaua de apa Podeaua de apa
Cele mai inalte cladiri din lume Cele mai inalte cladiri din lume
Casa Poporului Casa Poporului
Foisorul de Foc Foisorul de Foc
Design indian intr-un apartament romanesc Design indian intr-un apartament romanesc

Vezi mai multe articole