on

Tehnologiile Smart Home: cum sa-ti dai seama daca ai nevoie sau nu de acestea

21 martie, 2018

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Intr-o epoca in care aproape totul depinde de tehnologie, inclusiv confortul caselor a ajuns sa fie influentat in mare masura de dispozitive diverse, menite sa faca viata mai usoara. Tocmai de aceea, piata aparaturilor de tip Smart Home este intr-o continua crestere si varful acestei ascensiuni pare inca destul de departe.

Foarte putini dintre cumparatori si utilizatori au, insa, in vedere si riscurile, financiare si de alt fel, pe care le implica achzitionarea si instalarea unor astfel de sisteme. In acest sens, site-ul 9to5mac.com a alcatuit o lista cu lucrurile care trebuie cunoscute inaintea unei asemenea investitii si care pot ajuta doritorii sa isi dea seama daca implementarea tehnologiilor inteligente reprezinta chiar o alegere inteligenta.

1. Gandeste-te la costurile ulterioare

O casa smart nu este deloc ieftina in acest moment. Pe langa pretul initial al produselor, la acestea se pot adauga usor si alte costuri odata cu trecerea timpului. Sper exemplu, poti cumpara pentru inceput un bec inteligent sau doua, dar un an mai tarziu te poti trezi ca ai investit mai mult decat anticipasei initial ca o vei face pentru iluminatul casei.

De aceea, sunt doua aspecte de care trebuie sa tii cont inainte de a incepe sa cheltui bani pe tehnologiile smart:

  • ce buget poti aloca pentru automatizarea locuintei
  • cat de necesara este aceasta automatizare

Daca bugetul de care dispui pentru o asemenea investitie este destul de limitat, atunci ar trebui sa te rezumi doar la cheltuirea banilor pe lucruri cu adevarat importante, care iti pot schimba viata in bine.

In mod paradoxal, insa, gandirea bugetului pentru implementarea tehnologiilor Smart Home este inca si mai importanta in cazul proprietarilor cu buget ceva mai mare. Aceasta deoarece nu exista practic nicio limita in ceea ce priveste dispozitivele pe care le poti cumpara pentru locuinta. Aici intervine, de altfel, intrebarea: cat de diferita va fi viata mea cu aceste tehnologii?

In cazul unui pasionat de tehnologie, care este extrem de entuziasmat de gandul ca isi poate controla intreaga locuinta prin intermediul telefonului mobil, investitia pare perfect justificata. Insa, in cazul celor care cred ca tehnologiile inteligente nu sunt mare lucru, atunci este clar ca nu ar trebui sa aloci sume importante unei investitii de tipul acesta.

2. Gandeste-te la timp, efort si la fiabilitatea tehnologiilor

In general, instalarea si configurarea tehnologiilor Smart Home sunt consumatoare de timp si efort. In plus, nici fiabilitatea acestora in prezent nu este una despre care oricine sa poata afirma ca este recomandata utilizarii de masa. Tocmai de aceea, daca nu ai dispozitia de a-ti pune rabdarea la incercare cu implementarea sistemelor smart home, este recomandat sa mai astepti pana cand acestea vor deveni ceva mai intuitive si usor de configurat.

3. Intreaba-te cum stai cu rabdarea

Tocmai fiabilitatea relativa despre care vorbeam ceva mai sus poate conduce la situatii in care rabdarea sa iti fie pusa la incercare de sistemele care nu vor functiona conform asteptarilor. Erorile raportate,  solicitarile de update si diverse alte nefunctionalitati ale dispozitivelor pot crea adevarate batai de cap si nervi persoanelor atehnice. In schimb, pentru cineva obisnuit cu tehnologia, astfel de momente vor reprezenta doar ceva timp pierdut.

4. Tine cont de membrii familiei

Daca pasiunea ta pentru tehnologie este enorma si nu vezi nicio problema in a-ti ocupa timpul cu probleme precum cele enumerate mai sus, ar trebui totusi sa iei in considerare si parerea celorlalti locuitori ai casei, respectiv a partenerului/ partenerei si, eventual, a copilului/ copiilor. S-ar putea ca acestora sa nu le convina faptul ca iluminatul sau aparatura electrocasnica sunt controlate prin intermediul unui smartphone, mai ales daca vorbim despre persoane nefamiliarizate cu tehnologiile avansate. De aceea, recomandarea este ca utilizarea acestor dispozitive inteligente sa fie adaptata pentru utilizarea de catre toti ocupantii unei locuinte.

5. Adopta tehnologiile pas cu pas

Sa presupunem ca iti permiti tehnologiile inteligente pentru propria locuinta, ca problemele in exploatarea acestora nu te sperie si ca membrii familiei sunt de acord cu implementarea lor. Chiar si in aceasta situatie, recomandarea specialistilor este aceea a pasilor marunti. Astfel, instalarea unui echipament de iluminat inteligent iti poate oferi o idee despre dificultatea unei astfel de operatiuni.

6. Opteaza pentru branduri cunoscute

Indiferent daca vei aborda politica pasilor marunti sau vei trece direct la achizitionarea mai multor tehnologii Smart Home, calitatea acestora ramane foarte importanta. De aceea, cel putin in aceasta faza a evolutiei pietei, este recomandata achizitionarea dispozitivelor de la producatori de renume, chiar daca preturile vor fi ceva mai ridicate. Motivele sunt urmatoarele:

  • produsele vor fi cele mai fiabile de pe piata
  • producatorii isi vor asuma vina in cazul defectiunilor
  • durabilitatea produselor este mai ridicata decat in cazul celor “no-name”

Oricare ar fi alegerile in ceea ce priveste implementarea tehnologiilor Smart Home, importanta este stabilirea importantei acestora in viata ta si a familiei. Dependenta de acestea poate conduce la anumite neplaceri in viitor, insa folosirea responsabila se poate dovedi plina de beneficii, precum securitate sporita si chiar facturi mai scazute.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Eficienta Energetica a Cladirilor poate Atinge Potentialul Maxim doar cu Automatizare Eficienta Energetica a Cladirilor poate Atinge Potentialul Maxim doar cu Automatizare
TP-Link® a prezentat la IFA 2020 o serie de premiere in lumea tehnologiei TP-Link® a prezentat la IFA 2020 o serie de premiere in lumea tehnologiei
Ramai conectat cu cei dragi de sarbatori, chiar si de la distanta Ramai conectat cu cei dragi de sarbatori, chiar si de la distanta
Casa inteligenta: despre Smart Home si economisirea energiei Casa inteligenta: despre Smart Home si economisirea energiei
Cele mai noi 5 gadget-uri pentru casa inteligenta Cele mai noi 5 gadget-uri pentru casa inteligenta
Mercusys Halo H80X Mercusys Halo H80X

Vezi mai multe articole