Cu totii stim ca finalul lunii mai si inceputul lunii iunie reprezinta acel moment din an cand atmosfera va fi imbogatita cu un miros incantator, cel al florilor de tei. In general, acest arbore este des intalnit atat pe strazile oraselor, cat si in parcuri sau paduri. Putini stiu, insa, ca exista mai multe soiuri, cum ar fi teiul mare (Tilia platyphyllos), teiul pucios (Tilia cordata – cel mai raspandit in Romania) si teiul argintiu (Tilia tomentosa).
Chiar daca exista convingerea ca acest arbore este unul salbatic, doritorii pot achizitiona din pepiniere tei pentru a-I planta in propriile curti. Cel mai potrivit moment pentru operatiune este in toamna sau in primavara, iar locul ales trebuie sa fie intr-un spatiu aflat cat mai departe de orice constructie, deoarece radacinile pot afecta fundatia. De asemenea, acoperisul casei poate fi si el afectat din cauza coroanei dese si umbroase.
Teiul este un arbore cu o capacitate mare de regenerare, astfel incat toaletarea este absolut necesara pentru formarea unei coroane impunatoare si armonios dezvoltata. Luna iunie este luna perfecta pentru indepartarea crengilor laterale. Pentru a nu produce daune copacului, in timpul operatiunii de toaletare a crengilor groase este recomandata taierea in partea inferioara a acestora, dupa care continuarea in partea superioara. In acest fel se va preveni scurgerea sevei teiului. Un alt amanunt important este acela ca toate ramurile trebuie taiate la cel putin 10 centimetri distanta de trunchi. Lastarii de la baza trunchiului sunt categoric dispensabili, deoarece nu pot creste, dar secatuiesc arborele de seva. Operatiunea de toaletare a teilor poate avea loc si dupa racirea vremii, insa niciodata pe timp de iarna, si mai ales cand este ger.
In ceea ce priveste intretinerea, teiul nu este deloc un copac pretentios. Singura operatiune care se impune este aceea a tratarii copacilor impotriva omizilor, deoarece influenta acestor vietati poate dauna grav pe termen lung.
La ce sunt folosite florile de tei
Florile de tei contin mai multe substante valoroase pentru consum, insa nu doar acestea sunt partile utilizabile ale arborelui. Frunzele, florile si lemnul au, de asemenea, valoare terapeutica si pot fi folosite pentru tratarea anumitor afectiuni, cum ar fi cele ale ficatului sau ale vezicii biliare. Ceaiul din lemn de tei mai este folosit si pentru combaterea artritei, reumatismului, calcullilor biliari si renali, pentru detoxifiere sau impotriva celulitei.
In prepararea ceaiului de tei, trebuie retinut faptul ca florile nu trebuie fierte, ci lasate la infuzat timp de 3-4 minute. In acelasi timp, trebuie avut in minte si efectul excitant pe care aceasta bautura il poate avea asupra sistemului nervos, avand drept consecinte insomnii, palpitatii sau chiar tremur.
1 Comentariu
CONSTANTIN VLADESCU
18 februarie, 08:59
Am in curtea casei un tei de aproximativ100 de ani. nu i sa facut toaleta niciodata. As vrea sa incerc dar imi este teama ca il pierd . Credeti ca daca ii tai crengile care sunt f groase vor mai da altele? va multumesc frumos!