on

Televiziune, internet, telefonie: sfaturi de alegere a serviciilor potrivite pentru locuinta ta

08 ianuarie, 2018

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Asa cum stim, in urma cu cativa ani televiziunea, telefonia si internetul erau asigurate prin cablare separata, prin magistrale de date total diferite si de la funizori diferiti. Intre timp, retelele de cartier au disparut dupa ce au fost cumparate de catre companii mari, detinatoare ale unor pozitii importante pe piata telecomunicatiilor prin investitii masive in infrastructura si echipamente.

Astfel, s-a inceput implementarea unor solutii eficiente, cu posibilitatea furnizarii celor trei categorii de servicii prin intermediul unui singur tip de cablare. Practic, din acea etapa s-a trecut la standardul cu tragerea unui singur cablu/ fibra optica cu capacitate de date pentru internet, televiziune digitala si telefonie fixa. Primele consecinte: eliberarea stalpilor de povara numeroaselor cabluri inestetice si simplificarea retelelor.

Desigur, fiecare funizor de servicii a optat pentru solutia tehnica care il favoriza, fibra optica sau cablu coaxial. Partea de satelit a ramas o solutie pentru televiziune, insa mai mult in zonele mai greu accesibile unde nu exista cablare prin fibra sau cablu.

In momentul mutarii intr-un apartament nou sau iintr-o casa noua, este recomandata o studierea a furnizorilor pentru astfel de servicii, urmata de cablarea in mod corect a circuitelor in functie de tehnologia folosita. De asemenea, trebuie stabilit si locul unde va fi montat echipamentul primar de decodare si sa asiguram un circuit de alimentare pentru acesta.

Cunoasterea ofertelor furnizorilor este necesara deoarece exista situatii in care anumite firme nu au infrastructura in zona respectiva sau nu pot oferi anumite servicii.

Odata aleasa solutia tehnica, ideala ar fi utilizarea cablurilor de semnal de calitate superioara si a unor mufe profesionale care sa asigure o transmisie fara interferente a semnalelor catre echipamente. Daca exista dubii in legatura cu solutia tehnica, pot fi cablate in paralel mai multe sisteme in locuinta, ceea ce oricum ar duce la costuri mult mai mici fata de o interventie ulterioara care ar presupune ascunderea cablarii.

Folosirea unui router wireless pentru internet necesita, de asemenea, un cablu FTP si un circuit de 230V pentru alimentare. Un router performant montat intr-o zona in care sa nu fie ecranat va asigura un semnal puternic pe toata suprafata locuintei. Ca sfaturi generale, montarea routerului wireless trebuie facuta cat mai sus fata de podea, astfel incat antenele sa nu stea lipite de perete. Totodata, trebuie evitat montajul in zona dormitoarelor sau a zonei de zi. In orice caz, mai multe sfaturi pentru eficientizarea transmisiei de date pot fi gasite si in manualul aparatului.

La alegerea unui tip de abonament TV si a echipamentului de receptie aferent, trebuie avute in vedere si caracteristicile televizoarelor. Nu orice televizor este compatibil cu transmisia digitala DVB-C, de aceea s-ar putea sa fie nevoie de un echipament suplimentar pentru receptionarea tuturor posturilor din abonamentul ales. De asemenea, nu orice televizor cu slot CI este compatibil cu solutia actuala de card CI+ oferit de anumiti provideri pentru eliminarea echipamentelor suplimentare tip STB si a necesitatii utilizarii a doua telecomenzi.

Pentru alte intrebari despre acest domeniu si sfaturi de la forumisti va asteptam si pe forum in sectiunea dedicata: http://www.misiuneacasa.ro/forum/showthread.php/25372-Instalatie-TV-apartament

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Sony prezinta boxa de acasa care poate sustine petreceri cu sute de invitati: ULT Tower 10 Sony prezinta boxa de acasa care poate sustine petreceri cu sute de invitati: ULT Tower 10
Sistem audio wireless Sistem audio wireless
Sfaturi pentru a asigura o sonorizare ca de cinema in casa Sfaturi pentru a asigura o sonorizare ca de cinema in casa
Cabluri sisteme audio – importanta si sfaturi pentru alegere - prima parte Cabluri sisteme audio – importanta si sfaturi pentru alegere - prima parte
Cabluri sisteme audio – importanta si sfaturi pentru alegere - a doua parte Cabluri sisteme audio – importanta si sfaturi pentru alegere - a doua parte
Alegerea media player-ului Alegerea media player-ului

Vezi mai multe articole