Televizoare din noua generatie: LCD sau plasma?

03 septembrie, 2010

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Televizoarele LCD si cele cu plasma au tehnologii de fabricare total diferite, avand ca rezultat o serie de avantaje si dezavantaje ale fiecarora dintre ele. Producerea LCD-urilor (Liquid Cristal Display) are la baza cristalele lichide, in timp ce televizorul cu plasma contine un amestec de gaze rare (neon, xenon) – ionizate.
 
Greutate
Cea mai ergonomica varianta de economisire a spatiului o constituie fixarea televizorului pe perete. La acest punct castiga LCD-urile, avand o greutate mai mica decat a plasmelor.
 
Unghiul de vizibilitate 
Plasmele isi pastreaza calitatea imaginii indiferent de unghiul sub care sunt privite, in timp ce LCD-urile sufera o degradare a imaginii cand sunt privite dintr-o parte -
culorile devin mai pale, contrastul scade.
 
Fenomenul de burn-in (retentie de imagine) 
Apare doar in cazul televizoarelor cu plasma, ca o consecinta a afisarii mai mult timp pe ecran a imaginilor statice (de pilda, cand apare mult timp pe ecran sigla unui post TV). Noile generatii de televizoare de acest gen elimina problema prin introducerea unor functii anti burn-in: pixel orbiter (pentru prevenire) sau white wash (atenuare).
 
Pixelii morti/blocati 
Este un dezavantaj al LCD-urilor, pentru care este important sa verificati televizorul inainte de cumparare prin testarea ecranului pe alb total si pe negru total, pentru a depista eventualii pixeli ”morti”. Exista magazine care, cu ajutorul producatorilor, inlocuiesc produsul vandut, daca are o astfel de problema.
 
Timpul de raspuns
Plasmele au acest parametru foarte mic (ceea ce e bine) - imaginea este foarte clara, contururile obiectelor sunt clare. La anumite tipuri de LCD, din vechea generatie, exista posibilitatea ca un obiect in miscare sa aibe conturul usor blurat, incetosat.
 
Acuratetea culorilor
Plasmele au culori mai multe, vii, reale, clare si contrastul foarte bun. La acestea, intotdeauna negrul este aproape de perfectiune. LCD-urile redau culorile suprasaturat; contrastul lor s-a imbunatatit foarte mult in ultimul timp, dar nu suficient cat sa depaseasca plasma.
 
Durata de viata
Statistic, LCD-urile depasesc in durata de viata televizoarele cu plasma, desi diferentele nu sunt foarte mari si depind de cele mai multe ori de producator si de utilizator.
 
Consum de energie
La economia de energie, LCD-urile ocupa primul loc, in sensul ca au un consum aproape la jumatate fata de plasme.
 
Fiabilitate
LCD-urile castiga si la acest capitol, dovedind o rezistenta superioara. Televizoarele cu plasma sunt foarte fragile - creeaza probleme la transport si instalare. In plus, din cauza gazelor ionizate pe baza carora functioneaza, plasmele isi pierd din calitati la altitudini inalte.
 
Folosirea in conditii de lumina
Plasmele sunt performante in incaperi mai intunecate sau acolo unde se poate reduce intensitatea luminii. Intr-o camera cu multa lumina, LCD-ul are o mai buna claritate a imaginii.
 
Rezolutie si diagonala
LCD-urile au o rezolutie mai buna la diagonale mai mici, iar pentru diagonale mari rezolutiile sunt comparabile pentru cele doua tipuri de televizoare. In ceea ce priveste dimensiunile ecranelor, plasmele pot fi obtinute la diagonale mai mari, ceea ce le largeste aria de utilizare.
 
Imagini statice/dinamice
Pentru imagini in miscare, specialistii pun pe primul loc plasmele. Alegerea corecta pentru a folosi ecranul televizorului la computer este insa LCD-ul. Acesta castiga in cazul imaginilor statice, al prelucrarii de fotografii, al jocurilor video.
 
Pret
Este si acesta un parametru important, desigur. La aceeasi diagonala a ecranului, LCD-urile sunt mai accesibile ca pret fata de plasme. Toate aceste caracteristici, alaturi de considerente subiective care nu pot fi comentate, duc la alegerea uneia dintre variante.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Cum sa ne incarcam telefonul mobil Cum sa ne incarcam telefonul mobil
Cum cureti de praf lentila unui CD player Cum cureti de praf lentila unui CD player
Televizorul cu tehnologie LED Televizorul cu tehnologie LED
Prezentare televizor Sony BRAVIA XR A75K: un OLED cu tehnologii de top de la Sony Prezentare televizor Sony BRAVIA XR A75K: un OLED cu tehnologii de top de la Sony
Ceasul care te trezeste cu miros de cafea si cel care nu te lasa sa adormi Ceasul care te trezeste cu miros de cafea si cel care nu te lasa sa adormi
Sfaturi pentru achizitionarea castilor audio Sfaturi pentru achizitionarea castilor audio

Vezi mai multe articole