Tencuiala antiigrasie

23 martie, 2007

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Saptamanile trecute va spuneam despre mai multe solutii pentru tratarea igrasiei de pe pereti. Dar pentru ca pe piata sunt extrem de multe produse care pot fi folosite in acest scop, o sa revenim si de data aceasta la acelasi subiect.
MA - Tencuiala anti-igrasie inlatura garantat igrasia in cazul caselor (unde apa se infiltreaza prin ascensiune capilara). Se poate folosi in locurile unde igrasia a aparut prin ascensiune capilara, prin ziduri in stratul de tencuiala: bai, coridoare, pivnite, bucatarii, camere de locuit, case vechi.
Tencuiala anti-igrasie rezolva total disconfortul - pete de umezeala - mirosuri grele - permitand uscarea zidariei umede.
 
Tencuiala ramane uscata pentru ca are loc un proces de difuzie si evaporare continuu. Continutul ridicat de pori, ce poate atinge procente cuprinse intre 30-45%, permite difuziunea vaporilor de apa din zidarie prin tencuiala. Porii comunica intre ei prin intermediul unor microcapilare. Prin aceste microcapilare apa trece numai sub forma de vapori. Sarurile transportate de apa, care ar putea sa distruga tencuiala nu pot patrunde prin aceste spatii. Sarurile raman in zidarie si datorita unei dilutii mici nu
pot sa cristalizeze si sa distruga tencuiala.
La tencuiala clasica sarurile din zidarie patrund in tencuiala - cristalizeaza si de acum incepe tot necazul: umezeala - miros neplacut - tencuiala ce cade. Apa ce urca prin ascensiune capilara transporta sarurile prin zidarie si de aici in tencuiala; aceasta se umezeste, se cojeste si cade.
 
Consumul specific se calculeaza in functie de zidarie (aprox. 10 kg / mp / cm), iar tencuiala se usuca perfect in maxim 5 zile.
Pentru a putea aplica aceasta tencuiala trebuie ca, mai intai sa eliminati tencuiala veche pana la zidarie. Este necesara indepartarea tencuielii vechi pe o portiune de minim 50 cm peste nivelul unde igrasia se vede cu ochiul liber. Se perie restul de tencuiala cu o perie de sarma si mortarul dintre rosturi se indeparteaza cu ajutorul unei scoabe pe o adancime de 0, 5-1 cm.
 
Pregatirea solutiei care se va aplica pe perete se face face manual sau mecanizat.
Durata de amestecare este de minim 3 minute pana la obtinerea unei mase omogene cremoasa usor prelucrabila. Un sac de mortar necesita cca. 6-8 litri de apa.
Materialul isi pastreaza in betoniera calitatile timp de 2-3 ore.
Primul strat trebuie sa fie amorsa. Care se obtine prin amestecarea mortarului antiigrasie M. A. cu apa pana ajunge la consistenta unui strop obisnuit de ciment.
Dupa amorsare se lasa un timp de uscare 1-2 zile.
Tencuiala antiigrasie propriu zisa se aplica peste amorsa stratul de tencuiala M. A. Tencuiala se depune in straturi succesive de max. 1 cm. Timpul de asteptare intre straturi este de minim 8-10 ore. Nerespectarea tehnologiei poate conduce la alunecarea mortarului de pe zidarie. Tencuiala se va trage pe perete cu un dreptar de lemn sau metal. Suprafata trebuie sa fie bine inchisa fara gauri sau denivelari. Datorita vitezei de evaporare deosebit de mare este necesar ca pe o perioada de 2-3 zile stratul de tencuiala sa fie umezit prin pulverizare de apa cu furtunul sau prin stropirea cu bidineaua.
Dupa trecerea perioadei de uscare se va trece la finisarea tencuielii pentru care se va prepara un amestec de consistenta unui tinci obisnuit. Se lucreaza in echipe de cate doi meseriasi: unul depune mortarul cu o gletira din metal, celalalt meserias driscuieste suprafata cu o drisca din burete sau polistiren expandat. Se vor finisa suprafete lungi.
Mortarul antiigrasie nu se tapeteaza, nu se vopseste cu vopsea de ulei, vopsele lavabile sau huma. Se vor folosi numai zugraveli minerale sau vopsele speciale anti-igrasie.
In ultimele saptamani noi v-am prezentat cele mai des intalnite modalitati de inlaturare a igrasiei de pe peretii unei case. Ramane ca dumneavoastra sa o alegeti pe care vi se pare cea mai potrivita pentru locuinta dumneavoastra si nu in ultimul rand sa pe cea care se incadreaza in bugetul pe care il aveti.

Adauga un comentariu


2 Comentarii

Mioara

21 martie, 16:36

Salut
Eu am o problema la mine in casa apare igrasia cu toate ca atunci cand am construit casa am facu izolatie in camara care este spre exterior betonul se umezea si am vopsit brtonul acum umezeala din beton s-a ridicat pe pereti ce se poate face? daca vopsesc cu acea vopsea de exterior o sa pot opri infiltratia de apa ?

Jan Birsan

06 ianuarie, 19:13

Salut,,am o problema cu un dormitor unde iegrasia a urcat aprox. 80 cm ,asta in timp. dea lungul anilor am remediat si tinea un an samd..casa este mai veche din caramida plina .. am incercat cu o subzidire pe exterior ,mai intai carton clasic apoi cca 10cm de beton si dupa uscare polistiren normal de fatada gindindu ma ca am rezolvat, dar a aparut din nou..va s ruga ce pot sa fac// multumesc f mult.. Jan.

Alte articole

Fatada casei: cum trebuie executata finisarea masei de spaclu Fatada casei: cum trebuie executata finisarea masei de spaclu
Tapet pentru Exterior | Instabilelab Fibratex Tapet pentru Exterior | Instabilelab Fibratex
Termosistemul: cum poate fi protejata peste iarna o lucrare nefinisata Termosistemul: cum poate fi protejata peste iarna o lucrare nefinisata
Cum sa-i dai o noua fata casei tale cu bani putini Cum sa-i dai o noua fata casei tale cu bani putini
Arderea scandurilor: sfaturi de realizare a acestei operatiuni de protejare a lemnului Arderea scandurilor: sfaturi de realizare a acestei operatiuni de protejare a lemnului
Tencuieli Decorative Pentru Termosisteme De Vata Bazaltica Tencuieli Decorative Pentru Termosisteme De Vata Bazaltica

Vezi mai multe articole