Terariul - gradina miniaturala incadrata de sticla

Terariul, gradina miniaturala

13 iunie, 2013

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Terariile sunt gradini miniaturale incadrate de sticla ce servesc drept ornamente inedite pentru casa sau drept cadouri originale pentru cei dragi. Iti poti construi propriul terariu in mai putin de o ora. Iata cum.

Ai nevoie de recipiente de sticla cu sau fara capac, pietris, pietre de plaja sau cioburi de sticla slefuita, carbune, plante potrivite pentru terariu, mix de pamant steril pentru plante, muschi (optional) si elemente decorative (optional).

Poti folosi orice recipient din sticla atata vreme cat are gura suficient de larga, pentru a-ti fi cat mai usor sa plantezi. In mod ideal, plantele nu ar trebui sa atinga marginile vasului, deci cu cat recipientul are baza mai mare, cu atat vei putea sa plantezi mai multe. In plus, vei avea de ales intre mai multe specii de plante, dar vei putea opta si pentru elemente de decor, cum ar fi scoicile, figurinele sau alte ornamente.

Atunci cand alegi plantele pentru terariu, asigura-te ca acestea sunt suficient de mici pentru a nu atinge marginile sticlei odata plantate. De asemenea, cumpara plante ce suporta un mediu umed. Astfel, va trebui sa excluzi majoritatea plantelor suculente ce depoziteaza apa in frunzele lor carnoase, dar si cactusul. Daca iti plac foarte mult plantele suculente trebuie neaparat sa optezi pentru un terariu fara capac, cu gura larga, iar mixul de pamant va trebui sa contina si nisip cu granulatie mare. Cauta plante care iubesc o luminozitate medie sau scazuta si incearca sa variezi textura, culoarea si marimea frunzelor pentru un efect surprinzator. Iata cateva plante potrivite pentru terariu: Croton, Potos cu pete, Dracaena, ferigile mici si bambusul norocos.

Avand in vedere faptul ca terariul nu va beneficia de orificii pentru drenajul apei, va trebui sa creezi un loc in care aceasta sa se scurga, fara sa atinga radacinile plantelor. Straturile de nisip si/sau de muschi de copac pot ajuta in acest sens, plus ca au un rol estetic deosebit. Poti folosi un strat de pietre peste care sa asezi un strat de carbune ce va ajuta la drenarea apei si va capta mirosurile neplacute. Urmatorul pas este sa adaugi muschiul pentru a impiedica stratul de pamant de deasupra sa se amestece cu pietrele si carbunele.
Gandeste-te la designul terariului. Il concepi pentru a avea o fata si un spate? Daca da, va trebui sa pui plantele mai inalte in spate sau in mijloc. De asemenea, poti aseza stratul de pamant astfel incat sa formeze o linie curba pentru un efect interesant.
Uda plantele din terariu prin pulverizare. Tot asa pot curata impuritatile de pe sticla, folosind la final o bucata de ziar pentru a sterge terariul pe interior. Nu folosi niciodata solutie de curatare a geamurilor pentru ca risti sa imbolnavesti plantele.
Cel mai grozav lucru legat de terarii este faptul ca implica foarte putin timp, efort si bani, insa vor arata ca niste adevarate bijuterii botanice.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Deciziile inspirate se iau vara Deciziile inspirate se iau vara
Cinci motive pentru a cumpara o Aloe Vera Cinci motive pentru a cumpara o Aloe Vera
Cum sa mentii florile proaspete in vaza mai mult timp Cum sa mentii florile proaspete in vaza mai mult timp
Ingrijirea pomilor fructiferi Ingrijirea pomilor fructiferi
Fertilizarea solului – Aplicarea corecta a ingrasamantului Fertilizarea solului – Aplicarea corecta a ingrasamantului
Sunteti pregatiti pentru bonsai? Sunteti pregatiti pentru bonsai?

Vezi mai multe articole