Terenurile se vor scumpi cu pana la 25% de anul viitor

10 octombrie, 2006

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Pretul terenurilor va cunoaste, din 2007, cea mai mare majorare inregistrata in ultima perioada, respectiv 25%, sustin analistii imobiliari. Potrivit acestora, avantul pe care l-a luat pretul terenurilor nu se raporteaza la puterea de cumparare a romanilor, care este foarte redusa. „Poate fi o crestere de pana la 25%, pe an, in functie de zona in care este situat terenul“, a precizat Liviu Ureche, analist imobiliar si membru in Comisia Europeana pentru elaborarea standardelor imobiliare.
 
Scumpirea va fi valabila atat pentru terenurile din jurul Capitalei, cat si pentru cele din orasele mari. In ceea ce priveste pretul terenurilor practicat acum in Bucuresti, se poate vorbi de diferente foarte mari, in functie de zona. Potrivit ultimelor statistici, daca in Ferentari metrul patrat costa maximum 200 euro, in Primaverii, aceeasi suprafata costa   aproximativ 2.500 euro.
 
Apartamentele vechi se vor ieftini cu 15%
Pe de alta parte, pretul apartamentelor vechi nu se va dubla, dupa ce tara noastra va adera la Uniunea Europeana, asa cum se asteapta proprietarii lor, ci se va ieftini. Cauzele sunt cat se poate de firesti, legate de construirea apartamentelor noi, cat si de oferta destul de mare pe care o va avea piata.
Totusi, multi proprietari spera sa castige mult mai multi bani de pe urma apartamentelor pe care le detin anul viitor, drept care s-au decis sa amane vanzarea lor pana dupa aderare.
„1 ianuarie nu va fi data la care acesti proprietari vor castiga la LOTO. Suma pe care ei se asteapta sa o obtina din vanzarea apartamentelor va fi mult mai mica. Aparitia unui numar tot mai mare de blocuri noi va determina ieftinirea cu circa 15% a apartamentelor vechi“, ne-a declarat Liviu Ureche. In opinia sa, „clientul s-a maturizat si cantareste intre ideea de a cumpara un apartament vechi, cu instalatiile uzate, si unul nou, la aproximativ acelasi pret sau cu o diferenta aproape insesizabila“. Aceasta intrucat apartamentele noi nu vor fi mai scumpe decat cu cateva procente fata de cele vechi.
„Din 2007, cererea si oferta vor reglementa aceasta piata, asa cum s-a intamplat si in celelalte state care au aderat la Uniune“, ne-a mai spus Ureche. El a adaugat ca, in prezent, valorile la care sunt comercializate apartamentele vechi nu pot fi justificate. „Singura crestere reala a fost in 2003, cand a aparut creditul ipotecar. Atunci s-a dublat si pretul apartamentelor de la periferia Capitalei“, a spus el. Cu toate acestea, Ureche nu intelege de ce, in aceeasi perioada, a crescut «fabulos» valoarea caselor din centrul Bucurestiului.
Analistul imobiliar crede ca pretul caselor va creste considerabil abia din momentul in care Romania va adopta moneda euro, respectiv dupa 2013-2014.
 
Activitatile imobiliare, reglementate de o noua lege 
Potrivit unui proiect de lege al Camerei de Comert Imobiliar, agentiile imobiliare nu vor mai putea reprezenta, simultan, cumparatorul si vanzatorul unei proprietati, deoarece se considera ca apare un conflict de interese din aceasta pozitie duala. Astfel, societatilor imobiliare li se va interzice sa isi desfasoare activitatea in situatia in care apar conflicte de interese intre client si intermediar. De asemenea, agentii nu vor mai incasa avans de la doi cumparatori diferiti pentru aceeasi proprietate. In plus, clientii vor incheia un singur contract de intermediere pentru aceeasi proprietate, cu o singura companie. Mai trebuie spus ca intermedierea pentru aceeasi proprietate poate fi contractata si la o a doua companie, doar cu acordul celei dintai. Proiectul ar putea fi inaintat Parlamentului spre dezbatere in prima parte a anului viitor.
In context, Liviu Ureche a spus ca „este foarte bine pusa problema, mai ales ca si la nivelul UE se merge pe aceasta idee“. Analistul a adaugat ca, „din 2007, Romania trebuie sa respecte standardul imobiliar european la care lucreaza, in prezent, organismul european de standardizare CEN“.
 
Sursa: Gardianul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

locuri locuri
Concursul International Wienerberger Brick Award 2018: a inceput etapa de inscriere Concursul International Wienerberger Brick Award 2018: a inceput etapa de inscriere
Kingfisher plc, compania-mama a Brico Depot Romania, a cumparat Praktiker Romania S.R.L. Kingfisher plc, compania-mama a Brico Depot Romania, a cumparat Praktiker Romania S.R.L.
IMMOFINANZ inchiriaza mai mult de 15.000 de metri patrati de spatii de birouri in Bucuresti IMMOFINANZ inchiriaza mai mult de 15.000 de metri patrati de spatii de birouri in Bucuresti
Prima Casa a adunat 753 de contracte, circa 400 pentru apartamente cu 2 camere - 03 Septembrie 2009 Prima Casa a adunat 753 de contracte, circa 400 pentru apartamente cu 2 camere - 03 Septembrie 2009
Praktiker lanseaza un nou catalog pentru casa si gradina, destinat amenajarilor de vara Praktiker lanseaza un nou catalog pentru casa si gradina, destinat amenajarilor de vara

Vezi mai multe articole