on

Termobetonul – Ce este si la ce se foloseste

12 februarie, 2019

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Industria constructiilor este intr-o continua dezvoltare, se cauta in permanenta materiale noi si solutii de imbunatatire a celor deja existente. Termobetonul nu este un material nou, dar este un material ce poate fi folosit cu usurinta si care poate reduce costurile de constructie cu aproximativ 12%.

Ce este termobetonul?

Termobetonul este un amestec de polistiren macinat/granulat, ciment si aditivi care ajuta la omogenizarea intregului mix, impiedicand granulele de polistiren sa pluteasca in timpul malaxarii.

Granulele de polistiren sunt obtinute, in marea majoritate a cazurilor, din produse din plastic reciclat, ajutand astfel la protejarea mediului. Unele recipiente din plastic se descompun in aproximativ 500 de ani, dar mult dintre ele sunt fabricate din tereftalat de polietilena (PET), acestea nu se vor descompune in totalitate niciodata.

La ce se foloseste termobetonul?

Termobetonul ofera o izolatie termica la un nivel mult mai bun decat alte materiale de constructii clasice, precum caramida sau betonul.

Se poate utiliza la:

  • Izolarea termica a podurilor necirculabile;
  • Izolarea termica a podurilor circulabile;
  • Umplutura planseu, beton de panta la acoperisuri terasa, sub pardoseli;
  • Umplutura de fixare si izolare termica la bazine, piscine.

Temobetonul intarit este mult mai dur decat materialele termoizolante uzuale, astfel se poate considera un beton usor circulabil. Rezistenta este intre cea a betonului, si a materialelor termoizolante. Coeficient de conductibilitate termica 0,05 - 0,08 W/mK, in functie de tipul acestuia.

Cum se prepara termobetonul?

Termobetonul nu necesita echipamente sau utilaje costisitoare pentru preparare, el se poate prepara cu usurinta cu un malaxor de beton sau cu o pompa de sapa (pneumatica).

Termobetonul se amesteca cu apa, ciment si nisip – conform retetei de pe ambalaj si se amesteca pana cand se obtine o consistenta optima, plastic vascoasa. La preparare se va folosi numai ciment proaspat, reintarit. Dozajul apei trebuie sa se faca respectand indicatiile, excesul de apa va duce la segregarea amestecului.

Pentru o priza mai buna, curata bine suprafata inainte de aplicarea termobetonului. Grosimea betonul proaspat turnat nu trebuie sa fie sub 5 cm sau sa depaseasca 40 cm. Dupa turnare este obligatoriu sa acoperi placa cu o folie din plastic pentru 3-4 zile pentru a evita deshidratarea acesteia si arderea acestia. Temobetonul nu este sensibil la umezeala care va patrunde sub invelitoare.

Avantajele si dezavantajele termobetonului

Termobetonul are numeroase avantaje, nivelul mare de izolatie termica va sigura costuri mai reduse atat in ceea ce priveste achizitia materialelor de constructie, cat in ceea ce priveste manopera.

Acesta are un nivel mic de higroscopicitate (grad de absorbtie a umiditatii) si nu permite dezvoltarea mucegaiului, bacteriilor sau ciupercilor.

Este un bun izolator fonic, rezista la temperaturi scazute, este rezistent in timp (durata de viata poate depasi 100 de ani), are o rezistenta buna la incendii si are un cost de achizitie scazut. Datorita faptului ca se intareste destul de repede, va micsora considerabil durata lucrarilor de constructie.

Dar ca si in cazul altor materiale de constructie, termobetonul are si el dezavantajele lui.

Termobetonul are un indice scazut de rezistenta la compresie. Pentru fabricarea acestuia sunt necesare echipamente costisitoare si procesul este unul dificil.

Ce spun forumistii nostri despre acest material si ce dificultati au intampinat in utilizarea lui?

Nuntasu Daniela: “Se poate turna sapa termobeton in pod, dupa ce bat scandura peste grinzi?”

Heretic24m: “Eu am turnat si a iesit bine. La mansarda totul e pe structura de lemn. Am folosit granule de polistiren, stratul a fost cam de 7 cm. Structura dedesubt este formata din grinzi de 20 cm si scandura de 2,5.”

Alexdan: “Inteleg ca nu este bine sa torn termobeton peste lemn, stiu ca este mult mai usor decat cimentul si bun izolator fonic si termic. Solutia cu OSB o stiu, a realizat-o cineva la o casa asemanatoare, iar cand ii sare cainele de pe canapea se simte. In acelasi timp altcineva a pus sapa grosiera peste OSB dupa care gresie si nu are nicio problema. Termobetonul are undeva la 35-40kg mp, momentan casa are 2 sobe de teracota de aprox 4mc fiecare, cred ca greutatea uneia dintre ele este cel putin egala cu greutatea termobetonului intr-o singura camera.

Eu cred ca va rezista termobetonul, avand in vedere ca grinzile sunt din stejar uscate, dulapi de 5 de asemenea uscati + plasa de Buzau pusa.”

Specialistul MC: “Pentru gresie trebuie sa optati la un termobeton de densitate mai mare de 500 kg/mc.”

Mai multe detalii despre acest subiect vei gasi si pe forumul nostru, click aici.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Tot ce ar trebui sa stii despre BCA Tot ce ar trebui sa stii despre BCA
De 110 ani, Ceresit este partenerul tau de incredere De 110 ani, Ceresit este partenerul tau de incredere
Montatori Lemn Compozit WPC - Bucuresti Montatori Lemn Compozit WPC - Bucuresti
Pentru casa care te tine o viata, alege BCA Pentru casa care te tine o viata, alege BCA
Adeziv polistiren - baza unei termoizolatii de calitate (1) Adeziv polistiren - baza unei termoizolatii de calitate (1)
Soarecii si vata de sticla Soarecii si vata de sticla

Vezi mai multe articole