Lucrari de termoizolare

Termoizolare – ancorarea mecanica a placilor termoizolante

12 septembrie, 2013

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Continuam seria articolelor dedicate termoizolarii. Daca pana acum am discutat despre verificarea suprafetei suport, elementele sistemului compozit de izolare termica, cele 4 lucruri pe care este bine sa le cunosti inainte sa realizezi termoizolarea cladirii si sfaturi pentru aplicarea adezivului, subiectul zilei de azi il constituie ancorarea mecanica a placilor termoizolante.

 

De ce mai este nevoie de ancorarea mecanica a placilor de polistiren, din moment ce acestea sunt fixate cu adeziv? Intrebarea este buna, raspunsul este simplu: datorita solicitarilor mecanice speciale la care este supus un sistem termoizolant. Ancorarea mecanica este necesara in cazul suportului din beton, caramizi pline sau cu goluri, din beton agregat usor sau din BCA.

Cum alegi diblurile? O alta intrebare foarte buna. Diametrul rozetei trebuie sa fie de cel putin 60 mm iar cel al diblului de minim 8 mm.

                       

Iata care trebuie sa fie lungimea minima de ancorare, in functie de tipul stratului suport:
- daca suportul este din beton sau caramida plina, lungimea minima de ancorare trebuie sa fie de minimum 25 mm;
- daca suportul este din BCA, lungimea minima de ancorare trebuie sa fie de minimum 65 mm;
- daca suportul este din placi fibrolemnoase, lungimea minima de ancorare trebuie sa fie de minimum 40 mm.

Atentie! Gaurirea suportului trebuie sa se faca numai dupa ce adezivul s-a intarit, cu ajutorul unui burghiu recomandat de producator si ajustat la diametrul diblului.

Numarul diblurilor folosite pentru ancorarea placilor din polistiren trebuie stabilit tinand cont de mai multi factori: forta de smulgere din suport, inaltimea constructiei, taria vantului si aria geografica. In regiunile in care vantul sufla cu pana la 85km/h, ancorarea se va face cu aproximativ 6 dibluri/m2, in timp ce in regiunile in care vantul sufla cu viteze ce depasesc 120 km/h, ancorarea se va face cu 8 pana la 12 dibluri/m2, in functie de inaltimea cladirii.

Nu in ultimul rand, trebuie sa tii seama de faptul ca schema de ancorare a placilor de polistiren este in forma de “T”.

 

Subiectul episodului urmator il va constitui aplicarea stratului de armare.


Adauga un comentariu


1 Comentariu

ion ion

20 septembrie, 10:01

Pentru ce sa gauresti pereti? strici casa daca ai caramida sparge caramida daca aj BCA crapa materialul. Recomand Placa de izolare tip LAMELA pui adeziv are rezistenta la rrupere de peste 110kpa, garantie de izolare acustica si bineinteles antiincendiara fara abureli si minciuni de ignifugare , care este un cuvant onventat sa pacaleasca omul de rand .

Alte articole

Sfaturi pentru protejarea fonica si diminuarea zgomotului (II) Sfaturi pentru protejarea fonica si diminuarea zgomotului (II)
Pretul locuintei in functie de termoizolatie Pretul locuintei in functie de termoizolatie
Polistiren pentru terase clasice si inversate Polistiren pentru terase clasice si inversate
Utilizarea corecta a spumei poliuretanice si mituri despre toxicitatea acesteia Utilizarea corecta a spumei poliuretanice si mituri despre toxicitatea acesteia
Solutii pentru o camera friguroasa Solutii pentru o camera friguroasa
Placari de pereti - o termoizolatie buna cu economie de bani Placari de pereti - o termoizolatie buna cu economie de bani

Vezi mai multe articole