Pretul lucrarilor de consolidare poate ajunge la 150 de ... in cazul in care blocul prezinta pericol de prabusire, autoritatile locale finanteaza partial lucrarile de consolidare
Nicio cladire nu poate fi reabilitata termic daca nu este mai intai evaluata din punct de vedere al rezistentei la cutremure.
Expertiza poate fi efectuata gratuit, daca cladirea este considerata a fi cu risc seismic clasa I, sau contra cost, in cazul in care ea nu este in pericol de prabusire. in acest din urma caz, preturile percepute de expertii tehnici pornesc de la 2 euro/mp construit.
Proprietarii care locuiesc in blocuri vechi, cu regim mare de inaltime si vor sa afle daca imobilul mai este sigur din punct de vedere al structurii de rezistenta pot cere expertizarea acestora. in vederea efectuarii expertizei trebuie intocmit de catre presedintele asociatiei de proprietari un dosar care trebuie depus la autoritatile locale.
Potrivit reprezentantului Directiei Tehnice din cadrul Ministerului Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor (MDLPL), Elena Sanda Tomescu, acest dosar trebuie sa contina cererea de expertizare, fisa de identificare a constructiei tip cladire cu destinatia de locuinta, destinatia spatiilor din cladire si lista cu toti proprietarii si consimtamantul in scris al acestora.
Dosarele, depuse pana in luna mai a fiecarui an
in functie de mai multi factori, printre care vechimea imobilului, degradarile structurale inregistrate in urma cutremurelor si numarul de apartamente, dosarele sunt triate, iar propunerile ajung la MDLPL. „Pentru expertizele finantate de la bugetul de stat in limita fondurilor alocate anual cu aceasta destinatie, dosarele trebuie depuse pana in luna mai a fiecarui an.
Banii vor fi alocati pentru anul urmator", ne-a declarat Elena Tomescu. Daca asteptarea vi se pare prea lunga, puteti apela la un expert tehnic particular, lista cu specialistii atestati putand fi accesata pe site-ul ministerului. Tariful pentru o expertiza este negociabil si porneste de la 2 euro/mp construit. in cazul in care in urma expertizei se constata ca imobilul se incadreaza la gradul seismic I, exista o serie de facilitati de finantare pentru proprietari.
„Persoanele care se incadreaza sub venitul mediu pe economie nu platesc niciun leu, costurile fiind asigurate de la buget. Cei care se situeaza peste venitul mediu pe economie platesc lucrarile de executie in rate esalonate pe 25 de ani, fara dobanda", ne-a explicat Georgeta Terciu, consilier al ministrului lucrarilor publice.
Pentru celelalte clase de risc seismic, proprietarii trebuie sa suporte costurile lucrarilor de consolidare din propriul buzunar. Pretul poate ajunge la 150 de euro/mp construit.
Pentru celelalte clase de risc seismic, proprietarii trebuie sa suporte costurile lucrarilor de consolidare din propriul buzunar. Pretul poate ajunge la 150 de euro/mp construit.
Pana in prezent, in Capitala au fost expertizate 2.400 de cladiri, care insumeaza aproximativ 30.000 de apartamente. Ele sunt numai o parte din totalul celor 8.600 de cladiri (de tip P+3) ridicate inainte de anul 1978. in tara au fost expertizate pana acum 1.500 de cladiri, incadrate in diferite grade de risc seismic.
Cele cu gradul I sunt cele mai expuse si primesc finantare de la bugetul local pentru consolidare. in aceasta situatie se afla 378 de cladiri din Bucuresti. Potrivit ministrului MDLPL, Laszlo Borbely, este posibil ca numarul acestora sa fie mai mare, dar acest lucru se va afla pe masura ce se fac expertizele.
»Nicio termoizolare a unei cladiri nu se poate face inainte de evaluarea structurii de rezistenta. Daca se stabileste ca imobilul are structura afectata, trebuie mai intai consolidat si mai apoi termoizolat
Mihai Mereuta, presedintele Ligii Habitat
Sursa: Adevarul
Comentarii
Nu exista comentarii.