termoizolarea fatadei unei casei cu polistiren expandat

Termoizolarea fatadei cu polistiren expandat

16 martie, 2013

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Daca vrei sa platesti mai putin la intretinere fara sa tremuri de frig sau sa simti ca te sufoci in timpul verii atunci singura solutie pe care o ai este sa iti termoizolezi casa. Unul din cei mai importanti pasi pe care trebuie sa ii faci este sa izolezi fatada. Pentru asta ai la dispozitie mai multe optiuni, dintre care poti alege in functie de buget si de preferintele personale. In cele ce urmeaza, noi o sa prezentam termoizolarea fatadei cu polistiren expandat simplu (alb).

Izolarea fatadei cu polistiren expandat

O alta solutie eficienta pe care ti-o recomandam este termoizolarea fatadei cu polistiren expandat. Tehnica presupune aplicarea placilor de polistiren expandat cu un adeziv special, fixarea acestora cu dibluri, aplicarea unei plase de fibra si acoperirea placilor cu un strat de tencuiala. O casa izolata cu polistiren are peretii protejati de ciclurile inghet/dezghet, pierderile de caldura se reduc substantial, iar vara temperatura din interior este mentinuta in limitele confortului termic.

Avantajele acestui tip de termoizolare sunt:
• Placile de polistiren au o greutate redusa si nu afecteaza structura de rezistenta a cladirii.
• Refacerea fatadei permite pastrarea detaliilor arhitectonice prin folosirea profilelor de polistiren.
• Aplicabilitate usoara.
• Costurile reduse atat pentru materiale, cat si pentru manopera.

Cele mai des intalnite greseli in izolarea fatadelor cu polistiren expandat

1. O izolare termica eficienta depinde in buna masura de grosimea placii de polistiren folosite si de rezistenta la compresiune a acesteia. De cele mai multe ori, se subapreciaza aceste doua aspecte, rezultatul ajungand sa lase foarte mult de dorit.

2. Toate caracteristicile polistirenului ales, trebuie sa fie in concordanta cu grosimea tipului de perete existent, materialele din care acesta este facut si zona geografica unde se afla casa.

3. Neverificarea solutiei propuse de constructor, care poate duce la folosirea unui polistiren expandat subdimensionat pentru necesarul de termoizolare a locuintei. Mai mult decat atat, daca si celelalte materiale nu sunt alese corespunzator, din dorinta pe care firma o are sa ofere un pret tentant clientilor, pot rezulta o serie de dezavantaje, din care cel mai dest intalnit este diminuarea sperantei de viata a termosistemului.

4. Numarul prea mic de dibluri folosite, imbinarea gresita a placilor si aplicarea defectuoasa a adezivului cauzeaza o deteriorare progresiva a intregului termosistem.

Exemplu de producator de polistiren care afiseaza corect informatiile referitoare la produsul comercializat.
termoizolarea fatadei - polistiren indicat pentru termoizolarea fatadei

5. Alegerea unui polistiren expandat de o calitate indoielnica. Din aceasta categorie fac parte produsele cu denumiri alese special pentru inducerea in eroare a clientilor referitor la performantele polistirenului, produsele producatorilor fara capacitate de implementare a normativelor impuse de Uniunea Europeana, polistirenul care nu are specificate valorile pentru coeficientul de transfer termic, rezistenta la compresiune si rezistenta la tractiune.

Indiferent ce solutie de termoizolare a fatadei ai alege, e important sa stii, ca izolandu-ti fatada, dincolo de pierderile de caldura substantial reduse, mai ai cateva avantaje:
• Inlaturarea poluarii fonice a spatiului izolat;
• Inlaturarea condensului pe suprafata interioara a constructiei si prevenirea aparitiei mucegaiului;
• Imbunatatirea aspectului fatadei cladirii.

Adauga un comentariu


6 Comentarii

Nicu Damian

14 februarie, 15:35

@gheorghe craciunescu - nu ai gresit nicaieri, este normal sa apara fenomenul asta.

gheorghe craciunescu

03 decembrie, 14:50

Am izolat exteriorul casei cu polistiren expandat de 10 cm am urmat toti pasi adica am lipit polistirenul cu spuma speciala, am pus dibluri, am pus plasa, am dat 2 straturi de adeziv si la final un strat de tencuiala fina.
Nu am terminat ca la final vreau sa-i dau cu vopsea de exterior. Vreau sa ma ajutati ca sa rezolv o problema. Cind da bruma s-au cind este foarte ger sa formeaza un strat de gheata de 2-3 mm ce pot sa fac? Am gresit undeva?
cu multumiri

cornel NEGRUT

21 iunie, 19:41

Buna ziua,vreau sa izolez casa la exterior cu polisteren de 10cm,dar nu sunt hotarat ce produse sa aleg,cine ma poate ajuta cu un sfat?????(in legatura cu ce polisteren. adeziv si tencuiala tecorativa sa aleg)casa este la rosul in momentul de fata.........va multumesc.

voicu cornel

22 martie, 07:43

Vreau sa izolez casa cu polistiren dar casa e acoperita cu un strat de vopsea cauciucata ...ce trebuie sa fac?
Pot urma aceiasi pasi ca in comment?

Misiunea Casa

21 martie, 13:52

Primul pas este stabilirea nivelului de la care incepeti placarea fatadei cu polistiren expandat, plecand de la nivelul stabilit. Acea ata cupraf de creta se foloseste pentru a trasa usor linia dreapta intre doua puncte pentru care s-au stabilit cotele in prealabil, este un element de trasare.
Odata stabilit nivelul, se monteaza profilul de soclu cu lacrimar. Acest profil se fixeaza mecanic pe perete, cu ajutorul unor dibluri. Peste acest profil se lipeste polistirenul expandat, respectand asezarea in plan si fata de acest profil.
Nu se amorseaza peretele cu apa. In functie de starea fadatei in momentul actual se pot face mai multe lucrari de pregatire a suportului, cea mai usoara presupune spalarea suprafetei cu apa (fatade vechi) si amorsarea cu grund specific, de exemplu Ceresit CT17. Ulterior, dupa uscarea grundului (circa 2-3 ore), se poate trece la lipirea efectiva a placilor de izolatie pe fatada. Pentru toate colturile se vor folosi profile cu plasa pentru a intari suprafetele izolate, odata cu aplicarea masei de spaclu armate iar in zonele superioare se monteaza profile cu lacrimar pentru a dirija scurgerea apei in exterior. Schela este obligatori dincolo de zona la care ajungeti direct, maxim 2m sa spunem.
Ca si sortiment de polistiren expandat pentru izolarea fatadei utilizati tipurile EPS 70 sau EPS 80. Fixarea mecanica cu dibluri de polistiren se realizeaza dupa uscarea adezivului sub placile de polistiren, dupa minim 24 ore si inainte de orice alta operatie de spacluire a suprafetei. Odata fixate diblurile, aplicati putin adeziv pe capatul acestuia (ciuperca) apoi se va spalcui intreaga suprafata. Tot inainte de spacluire se monteaza coltarele cu plasa si se intaresc zonele celor patru colturi ale ferestrelor si usilor prin aplicarea de plasa suplimentara, la 45°.
Spacluirea se face intinzand adezivul pe suprafata polistirenului cu gletiera cu dintir de 10-12mm, inglobati plasa de fibra de sticla de minim 145g/mp in masa de adeziv apoi indreptati suprafata cu partea lisa a gletierei. Ulterior, dupa uscare si amorsare se pot utiliza diferite tencuieli decorative impreuna cu amorsa specifica, nuantata corespunzator. Va recomand produsele Ceresit, adezivul Thermo Universal pentru lipirea si spacluirea polistirenului iar ca tencuiala decorativa Ceresit CT 63 sau CT60. Pentru zona de soclu va trebuie polistiren extrudat si o tencuiala mozaicata, Ceresit CT 77.

Florinel

21 martie, 05:05

Buna ziua! A-si dori sa-mi fac o izolare cu polistiren la casa mea. Mentionez ca nu sunt specialist in domeniu dar cu tot curajul inainte.
Pasii pe care m-am gandit eu sa-i fac ar fi, astfel:
1) dau un nivel jur imprejurul casei (cu furtunul de nivel, cred ca aici o sa treb sa ma ajute cineva)
2) marchez punctele de nivel si trasez linii (am vazut ceva dispozitiv cu ata colorata cu creta si in momentul cand trag de ea imi face o dunga)
3) aici la pasul asta treb sa ma ajutati putin.. sunt niste profile, care se prind de casa in partea de jos, acolo unde am trasat liniile de nivel si pe ele incep sa lipesc primul rand de polistiren.. ca niste ghidaje)
4) fac materialul de lipit, amorsez peretele cu apa si incep sa lipesc polist de casa (nu stiu cum o sa procedez la fereste si usi si daca trebuie si acolo ceva profile de aluminiu ptr glafuri)
5) binenteles cand am sa vad ca imi merge treaba ma apuc si fac si o schela :))
6) dupa ce am lipit polist (de 10 cm si o densitate recomandata de d-tra mai sus) ma apuc si prind plasa de fibra cu material
7) aici nu stiu.. poate trebuia sa fac gauri si sa prind ciupercile dibluri mai intai.. in fine dupa ce prind cu dibluri in colturi si pe mijlocul placii.. mai trag o mana de material peste pana se acopera de tot plasa de fibra
8) de aici o sa mai astept multisor si bine pana o sa strang bani de tencuiala decorativa si binenteles am sa chem un meserias
Cred ca ma-si descurca dar a-si avea nevoie de sfaturi de la d-tra, daca am procedat bine pana aici, ce materiale sa folosesc ptr lipit si ce materiale pentru tencuiala; iar dupa ce imi dati VERDE ma apuc!!!
Multumesc anticipat si sper sa fi fost suficient de explicit
P.S. Casa este construita cu caramida la fel ca porotermul (caramida de Iasi)

Alte articole

Frumusetea si siguranta fatadei devin obligatorii Frumusetea si siguranta fatadei devin obligatorii
Benzile de etansare pentru hidroizolatii - Moduri de utilizare si avantaje Benzile de etansare pentru hidroizolatii - Moduri de utilizare si avantaje
Terasa moderna, eleganta si sigura Terasa moderna, eleganta si sigura
Termoizolatia casei (II) Termoizolatia casei (II)
Cele mai frecvente cauze pentru inundatia terasei circulabile Cele mai frecvente cauze pentru inundatia terasei circulabile
Termoizolarea casei la exterior Termoizolarea casei la exterior

Vezi mai multe articole