Termoizolarea individuala a apartamentului

Termoizolarea apartamentului – ce trebuie sa ai in vedere inainte sa iei o decizie

27 martie, 2013

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Unii, mai norocosi, au acum apartamentele termoizolate de catre primarie. Blocurile lor au intrat in programul de reabilitare termica, cheltuielile au fost suportate integral sau partial de catre primarie, fie din bani de la buget, fie din fonduri europene, cum este cazul orasului Slatina. Dar cum fondurile sunt mereu insuficiente, blocurile ramase netermoizolate sunt foarte multe. In aceste conditii, ce poti face tu singur pentru a te bucura de o locuinta termoizolata atunci cand nu mai esti dispus sa astepti dupa bunavointa primariei?

Inainte de a lua o decizie, ar trebui sa te informezi despre alternativele posibile, sa vezi ce sisteme de termoizolare exista, ce materiale utilizeaza si care ar fi mai potrivit pentru apartamentul tau, tinand cont ca exista numeroase tipuri constructive, fiecare cu particularitatile sale. O prima varianta, imbratisata de cei mai multi dintre noi este termoizolarea apartamentul la interior, folosind un polistiren cu o grosime minima (intre 3 si 5 cm), rezultatul fiind inferior unei termoizolari a fatadei. Totusi, daca in general ai probleme cu mucegaiul si igrasia, cu siguranta acestea vor aparea si dupa termoizolarea la interior cu polistiren. Alta varianta de termoizolare interioara, mult mai buna din punctul de vedere al comportarii la umiditate este utilizarea sistemului cu vata minerala si gipscarton. In acest caz, intre vata minerala si gipscarton se aplica o bariera de vapori ce are rolul de protectie la umiditate/vapori, eliminand riscul aparitiei condensului la nivelul izolatiei sau in spatele acesteia. In plus, vata minerala este cunsocuta ca fiind un material cu proprietati fonoizolatoare, ceea ce nu poate fi decat un castig. In general, utilizarea unui sistem de termoizoaltie interioara trebuie facuta doar daca este absolut necesar si cand nu avem posibilitatea de a termoizola exterior pentru ca pe termen lung, exista posibilitatea de a influenta negativ structura peretilor din spatele izolatiei, spre exterior. Din aceasta cauza, se recomanda o limitare a grosimii acesteia, undeva intre 5 si 8 cm. Indiferent de natura izolatiei interioare, controlul umiditatii din apartament trebuie sa fie o precupare zilnica, mentinand un nivel de maximum 60% pentru a avea un confort interior bun si o influenta redusa asupra peretilor termoizolati pe interior, reducand posibilitatea de aparitie a condesului si, prin urmare, a mucegaiului. Pentru aceasta se utilizeaza solutii simple cum ar fi dezumidificatoarele chimice cu clorura de calciu, dezumidificatoarele electrice cu condensatie, insa acestea sunt o investitie ceva mai mare, sau se pot instala clapete de microventilatie la ferestrele termoizolante.

Cealalta varianta o constituie termoizolarea exterioara a apartamentului, dar si aceasta ridica o serie de situatii. Pe de o parte, conform Ordonantei Guvernului nr. 30/2011 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, consiliul local poate acorda scutire de la plata impozitului pe cladiri sau o reducere a acestuia pe o perioada de cel putin 7 ani pentru proprietarii apartamentelor din blocurile de locuinte si ai imobilelor care au executat lucrari de interventie pe cheltuiala proprie. Reducerea de impozit este binevenita, dar pentru asta trebuie sa realizezi reabilitarea termica cu proiect, aprobare, acte si firma autorizata. Altfel, daca alegi sa-ti termoizolezi apartamentul la exterior fara sa ai proiect si aprobare, cu ajutorul unor mesteri, asa cum au facut si alti vecini (sunt destule blocuri in care doar 1-2 apartamente au fost termoizolate la exterior), sa stii ca risti, teoretic, sa fii amendat de catre primarie. In acest caz ar fi bine cel putin sa pastrezi culoarea originala a fatadei. In alta ordine de idei, daca decizi sa-ti termoizolezi apartamentul pe propria ta cheltuiala si stai la un etaj superior, de regula, de la etajul 2 in sus, vei fi nevoit sa faci aceasta operatiune cu alpinisti utilitari. Si nu uita ca daca termoizolezi doar peretele tau, fara sa depasesti cu minimum 30 cm elementele de separare a apartamentului (centuri, plansee, grinzi etc) riscul de aparitie a problemelor legate de condens si mucegai nu este eliminat definitiv, iar impactul asupra efectului termoizolatiei este unul negativ. In general, tocmai aceste structuri sunt cele care impun o izolare buna, campul peretilor fiind in general mai izolat decat este necesar.

Cel mai bine ar fi sa convingi toti vecinii si sa realizati impreuna termoizolarea intregului bloc sau a intregii scari, avand in felul acesta siguranta unei lucrari unitare, fiind scenariul optim.

Daca vrei sa afli mai multe detalii despre termoizolarea apartamentului poti oricand sa intri pe forumul MisiuneaCasa.ro si sa le ceri ajutorul specialistilor nostri.

Adauga un comentariu


1 Comentariu

Adrian

28 martie, 09:56

Caut firma serioasa pentru realizarea unei termoizolatii exterioare de calitate cu schela pentru un apartament situat la etajul 1, bloc situat in sectorul 4, zona Aparatorii Patriei, Bucuresti. Exclus alpinisti!!! Solicit portofoliu lucrari anterioare. Cei interesati ma pot contacta la email: mir1b@yahoo.ro

Alte articole

Alege corect polistirenul Alege corect polistirenul
Izolatia contra frigului: economii mari cu preturi mici Izolatia contra frigului: economii mari cu preturi mici
Cum hidroizolam beciul? Cum hidroizolam beciul?
Izolarea podului si acoperisului Izolarea podului si acoperisului
Izolarea fonica Izolarea fonica
Placari de pereti - o termoizolatie buna cu economie de bani Placari de pereti - o termoizolatie buna cu economie de bani

Vezi mai multe articole