on

Termoizolarea suplimentara

14 iulie, 2015

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Termoizolarea este o lucrare ce se impune la orice tip de constructie realizezi, plecand de la diverse anexe, constructii de mica importanta sau diferite constructii pentru utilitati (camine de exemplu), trecand prin aria personala a fiecaruia, reprezentata de casele individuale si ajungand la constructiile industriale. In fiecare din acestea, gasim elemente care impun utilizarea unei solutii de izolare, fiecare cu gradul impus de conditiile de exploatare si confort necesare.

Daca ne referim strict la constructiile individuale – casele familiale realizate in ansambluri rezidentiale sau in mod individual - in regie proprie, fiecare din acestea trebuie izolata cat mai bine. Este evident ca alegerea solutiei de termoizolare se face in mod individual, tinand cont de specificul fiecarei cladiri, tipul materialelor utilizate si, nu in ultimul rand, bugetul alocat. Materialul de izolatie cu ponderea cea mai mare este polistirenul expandat, dar in ultima perioada se observa o crestere a solutiei cu vata minerala bazaltica pentru fatada.

Indiferent de tipul izolatiei, odata realizat termo-sistemul va proteja cladirea la exterior si va asigura pierderi reduse de energie ceea ce se traduce prin consumul redus de energie pentru incalzirea sau racirea spatiului interior. Nu de putine ori, din pricina unor necunoasteri, a dorintei de a face economie in faza de constructie sau din alte cauze, se aleg sisteme de termoizolare subdimensionate. In aceste situatii, proprietarii constata, dupa primul sezon rece sau cald, efectul unei izolatii insuficiente sau executate necorespunzator.

Oricare ar fi contextul exact si specific al fiecarei constructii, este bine sa cunoastem faptul ca exista posibilitatea de a imbunatatii gradul de izolare. Acest lucru se face in functie de posibilitatile de la fata locului, fie prin solutii aplicate la interior, fie prin cele exterioare.
Sa vedem optiunile disponibile pentru suplimentarea izolatiei.

In cazul termoizolatie exterioare existente, din polistiren expandat, pentru fatada, se poate realiza o noua placare peste cea existenta. Este situatia celor care au placat fatada cu polistiren expandat cu grosimea de 5cm. Aici este usor sa adaugam o noua placa de polistiren expandat pentru fatada, cu o grosime de 5cm, 8cm sau chiar 10cm. Se presupune ca fatada este suficient de plana pentru a se realiza urmatoarele operatiuni:
- Spalarea si uscare fatadei
- Aplicarea unui strat subtire de adeziv peste tencuiala decorativa existenta. Utilizam adezivul de lipire pentru placile din polistiren
- Lipirea noilor placi de izolatie
- Folosirea diblurilor pentru izolatie
- Aplicarea masei de spaclu armat
- Amorsare si aplicare tencuiala decorativa

Din anumite considerente, presupunem ca fatada nu se poate modifica si deci este exclusa izolarea exterioara. Fie ca avem izolatie exterioara sau nu, singura zona de interventie va fi la interior.

Pe suprafetele interioare se foloseste, cu preponderenta, izolatia din vata minerala, placi sau la rola. Este un sistem foarte accesibil si se utilizeaza impreuna cu gips-cartonul si structura metalica specifica. Elementul important al acestei solutii este bariera de vapori, o membrana impermeabila la vapori, ce elimina riscul de patrundere a vaporilor catre zona izolatiei sau catre zona unde exista posibilitatea ca acesti vapori sa apa condenseze. In practica, se folosesc doua tipuri de vapori: folie din polietilena armata si folie aluminizata. Aceasta din urma este recomandata pentru montarea cu spatiu tehnic de aer intre izolatie si gips-carton. Orice tip de bariera de vapori utilizam, ea trebuie montata in mod continuu si etans pe partea calda a peretelui sau suprafetei izolate. Din punct de vedere al dimensionarii, o izolatie interioara, suplimentara sau nu, trebuie sa fie limitata pentru a nu aduce efecte negative semnificative la nivelul constructiei. O izolatie interioara de maxim 5cm grosime este acceptabila.

Termoizolarea suplimentara influenteaza bilantul energetic al cladirii si are consecinte indirecte asupra fizicii constructiilor si confortului termic, inducand anumite efecte secundare. Din aceasta cauza, inainte de a opta pentru o solutie de izolare, o varianta de suplimentare a izolatiei sau orice alta lucrare de acest gen, trebuie avute in vedere starea si specificul cladirii respective, modul de exploatare, conditionarile directe si indirecte astfel incat dimensionarea sa fie optima, iar efectul izolatiei sa fie cel scontat.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Termoizolarea podelei - ordinea corecta a straturilor Termoizolarea podelei - ordinea corecta a straturilor
Izolarea mansardei si podului Izolarea mansardei si podului
Termoizolarea sarpantei intre capriori Termoizolarea sarpantei intre capriori
Avantajele polistirenului extrudat Avantajele polistirenului extrudat
Izolatia exterioara a casei: cand este necesara si ce materiale se folosesc? Izolatia exterioara a casei: cand este necesara si ce materiale se folosesc?
Termoizolatie - greselile se platesc scump! Termoizolatie - greselile se platesc scump!

Vezi mai multe articole