Termoizolatia casei (I)

Termoizolatia casei (I)

23 mai, 2008

comenteaza trimite unui prieten printeaza

 
Scopul termoizolarii?
 
Energia folosita pentru incalzirea si racirea unei case care inregistreaza un consum mediu de energie, reprezinta, probabil, peste 50% din totalul de energie consumata. In cele mai multe dintre cazuri, inexistenta unei termoizolatii sau o termoizolatie inadecvata sunt primele cauze care duc la pierderile de energie.
 
Termoizolatia:
-         ajuta la economii substantiale atat financiare, cat si de resurse necesare producerii energiei;
-         ridica nivelul de confort prin mentinerea unei temperaturi regulate in intreaga casa;
-         are o influenta directa asupra temperaturii peretilor, acoperisurilor si a pardoselilor, facand ca acestea sa fie mai calde, iarna, si mai reci, vara.
 
Cantitatea de energie folosita pentru incalzirea si racirea casei depinde de cativa factori:
  1. climatul din zona respectiva
  2. marimea, forma si constructia locuintei
  3. caracteristicile specifice modului de trai al fiecarui membru al familiei
  4. tipul si eficienta sistemelor de incalzire si de racire
  5. tipul de agent termic folosit
Dupa ce investitia initiala este acoperita de economiile rezultate din costul mai scazut de incalzire/racire, puteti sa vedeti intregul beneficiu financiar ca pe o “dobanda” pentru niste bani investiti in confortul dumneavoastra, iar aceasta forma de “dobanda” va deveni tot mai semnificativa pe masura ce costurile agentilor termici se vor majora.
 
Prin intermediul acestui articol vom incerca sa explicam cat mai bine principiile care stau la baza unei termoizolatii, ce tipuri de sisteme termoizolante exista pe piata si necesarul de termoizolatie potrivit pentru nevoile dumneavoastra.
Eficienta sistemului termoizolant
Abilitatea sistemului termoizolant de a limita miscarea aerului depinde intr-o foarte mare masura de felul in care acesta a fost instalat. Eficienta maxima a oricarui sistem este atinsa atunci cand suprafata intregii cladiri a fost acoperita cu acest sistem. Orice spatiu neglijat, scade exponential eficienta sistemului termoizolant.
 
Cum functioneaza un sistem termoizolant?
 
Masa de aer cald are un caracter tranzitional de la un loc cald la unul rece. Iarna, caldura se muta din toate spatiile incalzite catre exterior, prin ferestre, usi, poduri neincalzite, garaje si demisoluri – oriunde exista o diferenta de temepratura in minus. Pe perioada verii, caldura tranzitioneaza din exterior, catre interior. Asadar, pentru a mentine confortul termic, caldura pierduta in timpul iernii trebuie sa fie suplinita de sistemul de incalzire, iar caldura din timpul verii trebuie sa fie inlocuita cu aer rece de la aparatele de aer conditionat. Termoizoland acoperisul, peretii si pardoseala scade necesarul de caldura si racire asigurand, astfel, un sistem rezistent la tranzitia caldurii.
 
Vata de sticla, polistirenul expandat si extrudat, poliuretanul si toate celelalte materiale folosite la termoizolarea casei nu fac decat sa limiteze tranzitia aerului.
 

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Termoizolarea casei la exterior Termoizolarea casei la exterior
Utilizarea polistirenului extrudat Utilizarea polistirenului extrudat
Polistirenul cu striatii, mai sigur si mai eficient Polistirenul cu striatii, mai sigur si mai eficient
Cu ce termoizolam o casa din lemn? Cu ce termoizolam o casa din lemn?
Vata de sticla sau vata bazaltica? Vata de sticla sau vata bazaltica?
Produsele termoizolante de calitate va protejeaza casa si sanatatea Produsele termoizolante de calitate va protejeaza casa si sanatatea

Vezi mai multe articole