on

Termoizolatia | Panouri termoizolante

25 mai, 2020

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Energia folosita pentru incalzirea si racirea unei cladiri care inregistreaza un consum mediu de energie, reprezinta, peste 50% din totalul de energie consumata. In cele mai multe dintre cazuri, inexistenta unei termoizolatii sau o termoizolatie inadecvata sunt primele cauze care duc la pierderile de energie.

Beneficiile termoizolatiei:

  • ajuta la economii substantiale atat financiare, cat si de resurse necesare producerii energiei;
  • ridica nivelul de confort prin mentinerea unei temperaturi regulate in intreaga cladire;
  • are o influenta directa asupra temperaturii peretilor, acoperisurilor si a pardoselilor, facand ca acestea sa fie mai calde, iarna, si mai reci, vara – in functie de nevoile beneficiarului.

 

Pentru ca noi impartasim cu tine in fiecare zi din secretele amenajarilor de calitate si iti oferim solutii optime pentru cladiri performante, am stat de vorba cu specialistii si prietenii nostri de la TeraSteel, iar astazi iti povestim despre panourile termoizolante.

1. Exista diferite tipuri de izolatie utilizata pentru realizarea panourilor termoizolante, care sunt diferentele constructive si caracteristicile fiecarui tip de izolatie?

Spuma din poliuretan este un material eficient si care asigura o izolatie termica excelenta. Componenta de baza a spumelor poliuretanice sunt poliuretanii, o familie de polimeri, care ofera numeroase avantaje tehnice.

Termoizolatiile din poliuretan pot realiza valori foarte mici ale transferului termic, cu grosimi minime de material. Acesta ofera economii reale de energie pe termen lung pentru case si indeplinesc cerintele actuale ale regulamentelor europene si nationale in constructii.

Termenul de” poliuretan rigid” se refera la mai multe produse printre care Poliuretan (PUR) si Poliizocianurat (PIR). Acestea sunt produse prin reactia chimica dintre polialcooli si izocianati, din care rezulta un polimer termoplastic rigid. Caldura degajata evapora un agent volatil de expandare, lichid, continut in amestec, care produce o retea de bule mici in material. Proprietatile excelente de termoizolare sunt date de faptul ca 97% din volumul de spuma, il reprezinta gazul prins in structura cu celule inchise, care are o conductivitate termica foarte scazuta.

Deosebirea dintre PUR si PIR este data de raportul diferit al celor doua componente. Poliizocianuratul (PIR) prezinta o crestere a rezistentei la foc, combustibilitate redusa si suporta temperaturi de lucru mai mari. Utilizat ca material de constructie, poate indeplini unele dintre cele mai exigente cerinte de performanta termica si rezistenta la foc.

Spuma poliuretanica rigida este produsa prin amestecare, in conditii controlate, a doi compusi organici. Crearea corecta a unei structuri este esentiala pentru atingerea performantei relevante de spuma, celule mici, inchise, cu o conductivitate termica scazuta si o rezistenta mecanica adecvata.

Principalele caracteristici:

  • Rezistenta la compresiune.
  • Rezistenta la umiditate - Permeabilitatea deja scazuta la vapori de apa este imbunatatita de foliile din metal, care actioneaza ca o bariera impotriva umiditatii.
  • Material igienic - Placile PIR sunt rezistente la ciuperci, mucegai si nu dezvolta paraziti.
  • Rezistenta la temperaturi ridicate
  • Rezistenta la foc – Izolatia PIR prezinta foarte bune performante la foc si o combustibilitate redusa.
  • Material stabil dimensional ce poate fi taiat cu precizie, pentru a realiza o fixare ferma in spatii cum ar fi intre capriori, imbunatatind etanseitatea.

Conductivitatea termica a izolatiei PIR este, de obicei, situata in intervalul 0,022 – 0,027 W/m.K

Panourile termoizolante cu spuma poliuretanica PUR sunt fabricate din doua straturi de otel intre care se interpune un strat de spuma poliuretanica.

Panourile termoizolante cu spuma rigida de poliizocianurat (PIR) sunt fabricate din doua straturi de otel intre care se interpune un strat de spuma poliizocianurat.

Panourile termoizolante PIR si PUR se folosesc la realizarea peretilor exteriori si interiori dar si la realizarea acoperisurilor si plafoanelor pentru blocuri locative, cladiri industriale, cladiri comerciale, ferme agricole, cladiri de birouri, depozite, spatii de productie si alte cladiri speciale.

Panourile TeraSteel prezinta o solutie PIR de inalta performanta, pentru izolarea acoperisurilor, peretilor si pardoselilor, conductivitatea termica fiind extrem de redusa fata de alte materiale izolatoare, ca polistirenul sau vata minerala.

Panou cu spuma:

 

Panourile termoizolante cu vata minerala produse de TeraSteel sunt solutia ideala pentru cladiri care necesita un grad ridicat de rezistenta la foc, izolare fonica si termica. Acestea pot fi utilizate cu succes pentru cladiri industriale, logistice si de depozitare, sali de sport, ferme agricole, cladiri comerciale si de birouri.

Portofoliul de panouri termoizolante cu vata minerala al TeraSteel include panouri de perete cu prindere normala sau ascunsa, dar si panouri cu vata minerala, pentru acoperis, cu 5 cute – ISOAC 5 MW.

Panou cu vata:

 

2. Cum se aleg tipurile de panouri pentru acoperis in functie de numarul de cute?

Terasteel produce panouri sandwich de acoperis cu 3 cute – ISOAC 3, respectiv 5 cute - ISOAC 5 si diferite tipuri de miez termoizolant: spuma poliuretanica, spuma poliizocianurata.

 

In functie de structura suport pe care se vor monta panourile sandwich, dar mai ales in functie de incarcarile la care sunt supuse panourile sandwich se stabileste ce tip de panou de acoperis utilizam in cadrul unui proiect.

Panourile cu 5 cute, ISOAC 5, sunt mai rezistente decat panourile cu 3 cute, ISOAC 3, datorita cutarii suplimentare.

Incepand cu anul 2019, TeraSteel vine in intampinarea clientilor sai cu un nou tip de panouri termoizolante – LEAD by TeraSteel. Fabricate cu tehnologia V Plus Perform de la Dow Chemicals, panourile LEAD pentru perete sau acoperis sunt realizate dintr-un nou tip de spuma poliuretanica, care ii ofera proprietati superioare panourilor sandwich clasice. LEAD by TeraSteel reprezinta solutia ideala pentru cladirile viitorului, cu un nivel de performanta superior in ceea ce priveste sustenabilitatea, izolarea termica, siguranta impotriva incendiilor.

In acelasi timp, LEAD ofera flexibilitate in design pentru arhitecti, iar beneficiarii cladirilor realizate din acest tip de panouri pot obtine certificate BREEAM si LEED4 – cele mai populare standarde de evaluare a performantelor ecologice a cladirilor.

3. Exista panouri pentru spatii cu igiena superioara, stricta?

Panourile sandwich IsoSano reprezinta o solutie de realizare a inchiderilor, pentru aplicatii cu igiena stricta, dar si o alternativa pentru acoperisurile cladirilor agrozootehnice, unde panta minima a acoperisului e de 7%.

Panourile sandwich IsoSano 3 si IsoSano 5 sunt panouri termoizolante de acoperis, cu 3 si 5 cute, avand fata interioara realizata din tabla zincata acoperita cu film PVC. Aceste tipuri de panouri sandwich sunt recomandate in mediile agrozootehnice, fiind rezistente la agentii agresivi.

IsoSano A este un panou sandwich de perete, cu prindere ascunsa. Are fata interioara realizata din tabla zincata acoperita cu film PVC, cu fata interioara din tabla zincata prevopsita.

IsoSano N este un panou sandwich de perete, cu imbinare vizibila. Acest tip de panouri poate avea o fata sau ambele fete din tabla zincata acoperita cu film PVC.

IsoSano NIsoSano A - panou sandwich de perete destinat aplicatiilor cu igiena stricta (industria farmaceutica, industria prelucrarii laptelui si carnii, laboratoare, etc)

Panourile sandwich IsoSano pot fi folosite in medii cu pana la 100% umiditate relativa. Nu pot fi folosite la suprafetele care intra in contract cu razele UV. Astfel, depozitarea lor trebuie facuta in medii acoperite.

Intretinerea panourilor sandwich IsoSano

Acest tip de material permite o curatare usoara si are o rezistenta mare la diverse pete (unt, margarina, uleiuri vegetale, otet, uleiuri lubrifiante, acizi citrici, acizi lactici, solutii cu soda caustica, diverse uleiuri alimentare etc).

Intretinerea se recomanda a se face cu: apa si un sapun neutru.

Se utilizeaza un burete moale si se va evita utilizarea de produse agresive, respectiv solventi ca: acetona, toluenul, acetatul de etil si substantelor similare.

4. Care sunt accesoriile utilizate?

Panourile sandwich se pot livra cu toate elementele necesare montajului:

  • accesorii metalice (elemente de tinichigerie – profile de mascare),
  • elemente de fixare (suruburi autoforante, popnituri)
  •  elemente de etansare: benzi butilice si benzi autoadezive din polietilena.

Accesoriile metalice (elemente de tinichigerie) – se livreaza in aceleasi culori ca si panourile.

Accesoriile metalice sunt realizate din tabla prevopsite cu diferite grosimi de la 0.40mm pana la 0.60mm, in functie de cerintele proiectului.

Cele mai utilizate accesorii metalice exterioare cladirii sunt profilul de coama, profil de mascare a imbinarii panoului de acoperis cu panoul de perete (profile de pazie), jgheab autoportant, profile picuratoare la soclu, profile de mascare ferestre, usi pietonale si porti sectionale.

Cu o traditie de peste 120 de ani, Grupul TeraPlast este in prezent cel mai mare producator roman de materiale de constructii. Grupul este compus din companiile: TeraPlast, TeraSteel Romania si Serbia, Wetterbest, TeraGlass, TeraPlast Ungaria. Din aprilie 2019, activitatea de reciclare a Grupului se desfasoara in compania independenta TeraPlast Recycling.

Incepand cu 2 iulie 2008, cea mai mare companie din Grup – TeraPlast SA - este listata la Bursa de Valori Bucuresti sub simbolul TRP. In cadrul evaluarii Vektor in baza a 15 criterii de comunicare in relatia cu investitorii, efectuata de ARIR, TeraPlast a obtinut nota maxima, 10.

Adauga un comentariu


4 Comentarii

calin diaconu

30 martie, 22:05

@Corina, vă invitam sa trimiteti poze relevante pe adresa Redactiei sau să deschideti dumneavoastra un topic pe aceasta tema, in secțiunea FORUM - introduceti in browser si inregistrati-va ca forumist, veti avea parte cu siguranta de sfaturi utile si, foarte important, din experienta Dumneavoastra vor invata mai multi! www.misiuneacasa.ro/forum/

Corina

22 martie, 11:46

Buna ziua, va rog sa ma ajutati sa identific cauza degradarii (pete albe) aparuta la panourile sandwich cu vata minerala puse in opera. Constructia nu are trotuar de garda. Multumesc

Specialistul Misiunea Casa

29 iulie, 17:29

Se poate face fara probleme o constructie din panouri termoizolante - sandwich, permanenta sau nu. Ca orice constructie necesita proiect si autorizatie, sistemul constructiv fiind unul metalic. Pentru o locuinta va trebui sa luati in calcul o izolare interioara si finisare cu gipscarton pe majoritatea suprafetelor, doar grosimea panourilor nefiind suficienta pentru un confort bun.

Pentru a obtine o oferta va rugam sa accesati link-ul urmator: www.terasteel.ro/contact

Marian Stoica

25 mai, 16:37

Foarte interesant. Totuși unde am putea studia niște prețuri? Vreau să aprofundez această temă „a panourilor”, poate încerc să realizez o construcție permanentă în regie proprie....

Alte articole

Polistiren expandat vs polistiren extrudat Polistiren expandat vs polistiren extrudat
Termoizolare – verificarea si pregatirea suprafetei suport Termoizolare – verificarea si pregatirea suprafetei suport
Spuma poliuretanica si izolatia fonica Spuma poliuretanica si izolatia fonica
Pretul locuintei in functie de termoizolatie Pretul locuintei in functie de termoizolatie
Placari de pereti - o termoizolatie buna cu economie de bani Placari de pereti - o termoizolatie buna cu economie de bani
Alegeti un acoperis ventilat! Alegeti un acoperis ventilat!

Vezi mai multe articole