Termoizolatia casei asigura confort

23 ianuarie, 2006

comenteaza trimite unui prieten printeaza


Termoizolatia este o parte esentiala a sistemului de incalzire si racire al casei. Creste nivelul de confort si reduce cheltuielile. In cazul unei case cu o termoizolatie bine pusa la punct, acestea
termoizolatie
pot fi reduse cu pana la 50%.
Determinarea cantitatii necesare pentru termoizolatia unei case este cu siguranta o decizie economica. Izolarea termica trebuie realizata pe toate partile importante ale casei si, in functie de gradul “scurgerilor” de caldura, pentru fiecare in parte este recomandat un anumit nivel de termoizolatie. In cazul acoperisului, trebuie sa fie cat mai buna, la pereti putin mai mica, iar pentru pardoseli - cea mai mica.
 
Grosimea si R-ul
 
Pierderile de caldura sunt definite de valoarea R (rezistenta la transfer termic). De exemplu, cu cat R-ul este mai mare, cu atat calitatile termoizolante ale materialului sunt mai bune. De cele mai multe ori, unul de 4 cm gosime va avea R-ul de doua ori mai mare decat un altul de 2 cm. Asadar, grosimea este importanta.
Acum cativa ani, aceste materiale erau de doua feluri: fibra din sticla si vata minerala. Ele au proprietati termoizolante similare si a devenit o practica obisnuita ca atunci cand se vorbeste despre capacitatile izolante sa se faca referire la grosime.
In prezent, producatorii ofera o gama variata de optiuni, fiecare cu caracteristicile ei. Una din caracteristicile care trebuie studiate cu mare atentie este R-ul. Totusi, sunt multi producatori care ofera valoarea R a produsului deja montat, fapt ce duce la o inducere in eroare a cumparatorului.
 
Reducerea ”migratiei”
 
Caldura “migreaza” de la zonele calde catre cele reci. Termoizolatia ar trebui montata in locurile unde incercati sa reduceti “migrarea”. Desigur ca aceste locuri sunt reprezentate de peretii exteriori si tavan. Insa nu trebuie omisi peretii care despart camerele incalzite de cele neincalzite, cum ar fi garajul, demisolul sau camarile.
termoizolatie
Daca doriti sa mentineti un nivel de confort termic acceptabil la demisol, este suficient sa nu izolati podeaua. In cazul in care il folositi ocazional, este mai economic sa izolati podeaua si sa incalziti demisolul separat, doar atunci cand este nevoie.
 
Probleme frecvente
 
Cele doua mari probleme asociate cu termoizolatia unei case sunt: calitatea slaba a lucrarii si condensul. Incapacitatea de a taia si potrivi materialul termoizolant in toate spatiile unde vreti sa reduceti transferul de caldura va reduce eficienta intregii lucrari.
Condensul poate fi prevenit! Atunci cand isi face aparitia in interiorul unui zid izolat termic (si nu numai), termoizolatia devine uda, materialele folosite la constructia casei incep sa cedeze si vopseaua de la exterior se exfoliaza. Ca sa evitati aceste “catastrofe” trebuie sa folositi un material care actioneaza ca o bariera de vapori, pentru a impiedica apa sa produca condens, intrand astfel in ziduri sau acoperis.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Izolatia termica a cabanelor din lemn Izolatia termica a cabanelor din lemn
Termoizolatia | Panouri termoizolante Termoizolatia | Panouri termoizolante
Izolarea peretilor exteriori Izolarea peretilor exteriori
Cum izolam planseul spre pod? Cum izolam planseul spre pod?
Termoizolare – sfaturi pentru aplicarea adezivului si fixarea placilor Termoizolare – sfaturi pentru aplicarea adezivului si fixarea placilor
Cele mai des intalnite greseli in aplicarea termosistemului Cele mai des intalnite greseli in aplicarea termosistemului

Vezi mai multe articole