Toamna este perioada in care se incheie sau se apropie de finalizare lucrarile de constructie, cel putin cele de la exterior. In cazul unei toamne lungi, fara precipitatii masive, lucrarile pot fi executate chiar pana in luna decembrie.
Nu de putine ori se intampla ca vremea mai putin favorabila sa intarzie lucrarile si astfel sa apara nevoia de a sista temporar sau definitiv ativitatea pana in primavara. Aceasta stagnare nu prezinta mari probleme in cazul unor case la rosu sau in cazul unor case care se afla in faza de turnare a betoanelor sau de realizare a zidariei.
Toamna este perioada recomandata pentru finisarea termosistemului, insa exista situatii cand, din diverse motive, se intampla ca placarea cu polistiren sau vata minerala sa nu fie dusa la bun sfarsit. Ce este de facut, in ce punct trebuie oprita executarea lucrarilor, ce trebuie anticipat si programat pentru a nu afecta calitatea lucrarii? Acestea sunt intrebari pe care si le pun multi utilizatori ai forumului Misiunea Casa in cautarea celei mai bune solutii.
CITESTE SI: Fatada casei: sfaturi de finisare a exteriorului locuintei
Iata cateva sfaturi pentru persoanele care incep realizarea termosistemului, dar care nu il pot finaliza in aceeasi etapa:
- Polistirenul expandat utilizat la placarea fatadei este sensibil la expunerea solara, de aceea, odata aplicat pe fatada, nu poate fi lasat neacoperit o perioada prea lunga de timp. Chiar si la o saptamana de la placare, lasata in bataia soarelui, suprafata se va degrada inainte de a aplica masa de spaclu armata. Din aceasta cauza este obligatorie slefuirea polistirenului, fie cu un razuitor, fie cu banda abraziva. Imediat dupa razuire se va observa o schimbare a culorii din galben in albul initial. Fara aceasta operatiune nu este recomandata aplicarea masei de spaclu, deoarece aderenta va fi una slaba. Trebuie luata in calcul asigurarea timpului necesar pentru acoperirea polistirenului cu masa de spaclu armata, pentru a nu lasa suprafata neacoperita peste iarna.
- In acelasi timp, pe zona de soclu exista, de obicei, o placare cu polistiren extrudat. Acesta nu este la fel de sensibil ca polistirenul expandat, de aceea poate fi lasat neacoperit o perioada mai lunga de timp. Radiatia solara va produce pe suprafata lui un fel de praf, care poate fi indepartat usor prin stergerea cu o carpa, dupa care se poate trece direct la aplicarea masei de spaclu.
- In schimb, o masa de spaclu poate fi lasata peste iarna, chiar si fara protectie. Este adevarat ca aceasta este destul de sensibila, iar in cazurile extreme, in care este umeda si suporta mai multe cicluri inghet–dezghet, apare riscul de deteriorare. Din aceasta cauza, daca este posibil, este recomandata aplicarea unui strat de amorsa, specifica tencuielii decorative. Aceasta amorsa o fereste de intemperii si o protejeaza pana la sosirea primaverii, moment in care se pot relua lucrarile pentru finisarea termosistemului cu tencuiala decorativa.
Ai mai multe intrebari? Te invitam sa te alaturi comunitatii nostre din Forum.
Comentarii
Nu exista comentarii.